23.8.2010

Live! Lisa Nilsson @ Huvilateltta Tokoinranta, Helsinki 20.8.2010

Live Lisa Nilsson 20 vuotisjuhlakonsertti, Helsingin juhlaviikot, Huvilateltta Tokoinranta 20.8.2010 klo 19.00
Lisa Nilssonia tuli digattua paljonkin 1990-luvun alussa jolloin varsinkin ”Himlen runt hörnet” oli todellinen suurhitti. Aikojen kuluessa suhteeni Lisan musiikkiin hiipui kunnes vuonna 2003 ”Mysteriet dig” (Mysteeri) pamahti soittolistoille Suomessa eikä vähiten Aki Sirkesalon oman suomenkielisen sanoituksen vuoksi. Tänä iltana tuosta levytyksestä on kulunut 7 vuotta ja nyt on koittanut hetki nähdä tämä Ruotsin kovimpiin naislaulajiin luokiteltava tähti livenä.

Huvilateltan alueelle päästyäni huomaan tämän olevan aikalailla naisten ilta, ikähaitari n. 30 + ja tyylikäs vaatetus. Onnekseni olin itsekin tänä iltana pukeutunut ainakin sinnepäin. Ilta on kaunis ja Ruotsin- ja suomenkielinen smalltalk täyttää viheriön. Juomat ovat pääosin kuohuviiniä ja valkoviiniä Iittalan laseista.

Kello yhdeksäntoista tasan kajahtavat keikan ensisoinnut ja muutamille tulee kiire tyhjentää lasinsa. ”I samma andetag” toimii eräänlaisena yleisön sisäänmarssin taustana josta artisti hieman vinoilee toisen kappaleen alussa ” Vain muutama enää hakee epätoivoisesti paikkojaan mutta niinhän se on elämässäkin…”.

Bändikin esitellään heti alussa ja mikä Bändi se onkaan, huippumuusikoita joka iikka, mukana muun muassa luottokitaristi Mattias Torell (jolla kitara vaihtuu lähes kappaleittain). Muhkean rytmipumpun muodostavat rummuissa Nicci Wallin Notini ja aivan uskomaton basisti Lars Danielsson. Hieman vastaheränneen oloinen pianisti Niklas Medin soittaa muutaman hienon dueton Nilssonin kanssa kun taas saxofonisti Erik Häusler ja trumpetisti Peter Asplund vastaavat jazzgroovesta. Taustalaulajat Britta Bergström ja Per-Erik Domargård osaavat myös asiansa ja antavat illan tähdelle psyykkistä taustatukea katsein, hymyin ja aplodein.

Keikka kattaa kauniisti artistin koko uran aina ensimmäisestä omasta kappaleesta ”Min man” lähtien, jonka hän kirjoitti 17 vuotiaana. Mukaan mahtuu 90-luvun soulia, sambaa ja poppia. Tunnelma on pääosin rauhallinen mutta yleisön aplodit kertovat että jokainen haluaa lisää. Hauskoja ovat myös Lisa Nilssonin ruotsiksi puhutut pitkät josku herkullisen sarkastiset juonnot kappaleiden syntyhistoriasta. Herkullinen piikki meni myös Carola Häggkvistille!

Toinen setti on mielestäni ensimmäistä huomattavasti jännittävämmin rakennettu alkaen hienolla Samballa. ”Mysteriet dig” kappaleen aikana artisti luo katseen taivaalle Akin muistoksi ja osa yleisöstä on aidosti liikuttunut. Sitä seuraava ”Tror på dig” on vielä mollia ja haikeaa tunnelmaa. ”A change is gonna come” näyttää taustalaulajien ja varsinkin Britta Bergströmin taidot ja sitten saadankin jo bailata yhden biisin ajan ”Vad du ser är vad du får” kappaleen aikana.

Keikan lopun lähestyessä mielessä on koko ajan milloin stadionin U2 konsertin alku tulee ja tuleehan se lopulta ja jyrää viimeisen pianolla säestetyn, herkän ”Säg det igen” kappaleen. Artistia käy sääliksi ihan todenteolla ja taustalaulaja Britta Bergströmin biisilistaa selaillessa keikan jälkeen ottaa päähän vielä enemmän. Kaksi encore kappaletta lisää oli vielä merkitty settilistaan ja nämä jäivät nyt kuulematta mahdollisesti keikan päällekkäisyyksistä johtuen. Kävellessäni rautatieasemalle päin U2 rokkaa kesäyössä niin että välispiikeistäkin saa selvää…

Teksti: Jan Fast
Kuva: Live Nation

Nämä kuultiin:
I SAMMA ANDETAG
MÅSTE VARA MÄNNISKA
ALLT JAG BEHÖVER
MIN MAN
HANDENS FEM FINGRAR
REGN I RIO
ÄNDÅ FALLER REGNET
SMÅ RUM
EN KÄRLEK UTAN NAMN

----

SAMBOU, SAMBOU /MADALENA / PARA RAIO
MYSTERIET DIG
TROR PÅ DIG
A CHANGE IS GONNA COME
VAD DU SER ÄR VAD DU FÅR
VARGE GÅNG JAG SER DIG
VEM
HIMLEN (RUNT HÖRNET)
SÄG DET IGEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki