21.11.2012

Live! Turbonegro @ Tavastia, Helsinki 16.11.2012


Espoo, Rovaniemi, Oslo, Göteborg: vain muutama esimerkki monista Turbojugend -osastoista Urho Kekkosen kadun varrella marraskuun illassa. Turbonegron paluu Suomen klubirintamalle uuden levyn ja uudistuneen kokoonpanon kera kiinnosti siis väkeä läheltä ja kaukaa. Mielenkiintoisin uudistus deathpunkin yksinvaltiaassa olikin uusi laulaja, lontoolainen Tony Sylvester. Kun kuulin ensimmäistä kertaa yhtyeen uusimman kokopitkän Sexual Harassmentin ensimmäisen singlen You Give Me Worms, oli Sylvesterin äänessä kieltämättä totuttelemista. Hank von Helveten ilmoitettua lopettavansa yhtyeessä, uskoin koko homman kariutuvan, sillä Hank oli Turbonegro; tai näin luulin tietäväni. Uusi kappale alkoi kuitenkin avautua usemman kuuntelukerran jälkeen, mutta en silti ajatellut sen olevan niinkään Turbonegroa, kuin törkeän kovaa rokkia muuten vain. Kun kuulin uuden kokoonpanon olleen tulessa kesän Porispere-festivaaleilla, alkoivat odotukseni syksyn klubikeikkoja kohtaan kasvaa huomaamatta.
Kiitän Tavastiaa aikaisista soittoajoista, mutta tällä kertaa huomasin huolestuvani, sillä kymmentä yli yhdeksän sali tuntui olevan vasta puolillaan soittoajan lähestyessä liiankin nopeasti. Huoli oli kuitenkin turhaa sillä yleisön Turbojugend -kuoro aloitti "I got erection!" -laulannan varttia yli vain kiihtyen kunnes intronauha pamahti eetteriin. Keikka alkoi tasan puolelta salin ollessa yllätyksekseni jo täyttynyt. Keikan avasi uuden levyn raita Hello Darkness, sekä Party Animals -levyn All My Friends Are Dead, joka esitteli pelätyn tuoreen kokoonpanon Hank von Helveten ajan materiaalin kynsissä. Varmaa oli ainakin se, että soitto kulki. Euroboyn soolot ja komppiryhmän timanttinen draivi todistivat, ettei Porisperen keikan kehuminen ollut hatusta vedettyä. 

Sylvester, sen sijaan, osoittautui vaikeammaksi palaksi niellä, kuin olin kuvitellut. Tästä on osittain syyttäminen miksaajaa/sijoittumistani, sillä Sylvesterin ääni tuntui hukkuvan Euroboyn kitaran alle. Ongelma korjaantui loppua kohden, mutta takaraivossa jyskyttävä Hank von Helveten muisto kertoi, "ettei näitä kappaleita nyt näin vedetä". Varsinkin Turbonegro Must Be Destroyed ja Get It On särähtivät korvaan ja pahemman kerran, mutta se ei kumma kyllä kuitenkaan haitannut kokonaiskuvaa. Kun ensimmäisen encore-setin aloitti The Age Of Pamparius ja toisessa setissä kuultiin yleisön hartaasti vaatima I Got Erection pitkine ja hämmentävine välispiikkeineen (mm. Happy-Tomin selostaessa nettivideoiden ihmeellisestä maailmasta "5 guys in denim and a cup" -elämyksen kautta), oli ilta viimeistään pelastettu.
    
Turbojugend -kansan mieliin keikka tuntui olevan, sillä on itsekin myönnettävä, että harvan orkesterin kohdalla energiataso pysyy reilun kahdenkymmenen kappaleen setin aikana korkealla loppuun asti. Turbonegro todisti, että se ei todellakaan kuollut Hank von Helveten poistumisen myötä, mutta uudessa laulajassa, Tony Sylvesterissä, on kuitenkin vielä allekirjoittaneelle pureskeltavaa niin vanhojen kappaleiden tulkinnan, kuin lavakarismankin kohdalla.

Teksti: Rukola
Kuvat: Tiia Santavirta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki