21.11.2012

Chisun levyn laittomasti ladanneen isä vetoaa: "toivon että ette henkilöittäisi tätä ko. juttua Chisuun millään tavalla"

Tänään on Facebookista alkanut keskustelu 9-vuotiaan tytön laittomasti lataamasta Chisun levystä, josta hän sai 600 euron laskun on saanut laajasti keskustelua aikaiseksi. Tänään aamulla poliisi on takavarikoinut tytön koneen ja isä kirjoitti asiasta Facebook -sivuilleen julkisen viestin.

Isän alkuperäisen viestin kuuluu näin;

"Kaikki alkoi noin vuosi sitten, kun tyttäreni kysyi mistä löytäisi ihailemansa Chisun uuden levyn kappaleita koe kuunteluun, kun ei vielä säästetyt rahat riittäneet CD-levyn ostoon? Tyttö oli säästänyt jo jonkin verran, ja koulukavereilla levy kuulema jo oli. 

Olin lähdössä töihin tuona lauantaisena iltapäivänä, tutt
uun tapaan jo hieman aikataulusta myöhässä, joten näytin tytölle muutaman eri hakukoneen, ja viitteet mitä niihin piti kirjoittaa. Seuraavana ehtoona sitten tyttö valitteli löytäneensä kyllä kappaleita, mutta ei saanut niitä jostain syystä toimimaan. Jotain oli kuuleman mukaan saanut "ladattuakin", mutta kappaleet eivät tuottaneet kuin virhe-ilmoituksia tietokoneen näytöllä. Ei sydän kestänyt tuota pienen ihmisen tuskaa, joten marssimme paikalliseen prismaan, ja ostin tytölle tuon Suomen ykkösartistin CD:n.Sitten viime keväänä sain sähköpostin joltain asianajajalta, joka ilmoitti minulle vaativansa korvauksen laittomasti levittämästäni äänitallenteesta, jota olin hänen mielestään levittänyt Pirate Bay- nimisessä tiedostojenjako domainissa. Piti maksaa 600 € ( KUUSISATAAEUROA) tilille (tilinumero oli mukana?!), ja allekirjoittaa vaitiolosopimus, jonka mukaan en saa kertoa tästä mihinkään / kenellekkään koskien korvaus summaa, määrää tai syytä. Ensivaikutelma oli vahva nigerialaistyyppinen-kirje, mutta avattuani liitetiedostot ja tarkistettuani taustat tästä "asianajajasta", vastasin kuitenkin sähköpostiin kysyen noin lyhennettynä, että mistä vitusta nyt oli kysymys?

No eipä se vastaus muuttunut mihinkään, eli maksa kuusisataa, allekirjoita vaitiolosopimus, tai hän harkitsee syytteen nostamista. Kun sitten minulle valkeni tämä yhtälö, eli tyttäreni-googlaus-Chisu-Pirat
e Bay-Kappaleet koneella (jotka ei siis edes toimineet), ja tämä "ansa" jonka he olivat levy-yhtiön, poliisin ja elisa:n kanssa tehneet, laitoin tyhjentävän vastineen tapahtuneesta selittäen miten on (saattanut) käydä. Mukaan liitin valokuvat ostamastamme CD-levystä ja vielä Chisun keikkaliput, jolla olimme tyttäreni kanssa menossa.

Tietysti käytin myös kirjallista verbaliikkaani ihmetellen tapahtunutta ja mielestäni epäoikeudenmukaista rahastamisyritystä, sekä termiä "jakanut laittomasti", mikä pahimmassakin tapauksessa olisi pitänyt tarkoittaa "Ladannut laittomasti", tosin muistetaan nyt että kyseessä oli tuolloin 9-V tyttäreni, jonka tietotekniikan osaaminen riitti juuri ja juuri internetin avaamiseen.

Kieltäydyin maksamasta kuuttasataa euroa vain siitä hyvästä, että 9-V tyttäreni oli ladannut ostotarkoituksella muutaman kappaleen koneelleen. Tarjouduin sen sijaan laittamaan muutaman huurteisen sekä hänelle että Christellille, jos sattuisivat painobaarissa poikkeamaan. Piste.

Kun sitten ei siihen sähköpostiin enää mitään vastausta lakimieheltä kuulunut, ajattelin että tuollakin instanssilla on sen verran maalaisjärkeä, että keskittyvät niihin "oikeisiin" rosvoihin ja tiedostojen jakajiin, ymmärrettävistä syistä. Asia jäi kuitenkin vaivaamaan, joten otin taustoista selvää, ja kävi ilmi että nämä instanssit olivat ITSE LADANNEET TUON CHISUN LEVYN NETTIIN, ja kyttäsivät siellä ketkä bittinikkarit alkavat sitä laittomasti lataamaan!!!??? Eli sama tavallaan kun heität lompakon kadulle ja jos joku ottaa sieltä rahat, niin nostat syytteen varkaudesta kun poliisit seisovat vieressä? Tyttäreni lisäksi oli 82 eri IP-osoitetta jotka saivat samat maksu,- ja salassapito vaatimukset kuin minä. 
Homma siis huipentui tänä aamuna kun kaksi talousrikospuolen konstaapelia soitti ovikelloa klo 08.17 kotietsintälaput käsissään ja vaativat tyttäreni tietokonetta mukaansa. Kun unenpöpperössä tuumasin että olisiko minun nyt aika soittaa asianajajani paikalle, totesivat he sen olevan lopputuloksen kannalta turhaa, kone lähtisi tutkintaan joka tapauksessa. (Siis tästä "latauksesta" on jo vuosi aikaa...???). Vielä ennen poistumistaan asunnosta tyttäreni kone kainalossa, sanoi tuo konstaapeli minulle että "jos maksat sen korvaus summan, joka ei heidän "tietääkseen" ole "edes" nelinumeroinen, tippuvat heidän hanskansa tämän jutun suhteen välittömästi, eli eikö olisi vain kaikkien kannalta helpompaa jos maksaisin sen pikimmiten??? Siinä vaiheessa viimeistään leukani loksahti kolahtaen eteisen lattialle, enkä ollut enää varma olenko hereillä vai unessa?

Siis tämä jutun tutkija, rivien välistä suositteli, että tyhjennän lompakkoni ja pidän perhettäni nälässä seuraavat kaksi viikkoa, jotta he saisivat tämän jutun pois käsistään? Mitä Vi...a, näinkö se hoituu? Kykenisin siis välttämään oikeusmurhan jos jättäisin tänä vuonna joulun väliin (600 €)? Mitä tehdä, kertokaa se nyt minulle jos osaatte neuvoa viisaasti? Itselläni jokainen solu huutaa että tämä pitää viedä loppuun asti, eihän Suomen sivistyneessä oikeusvaltiossa tälläinen oikeusmurha ja vedätys ole mahdollista!? Vai onko?

Jokainen joka minut tuntee tietää miten tuen musiikkia, muusikoita, elävää musiikkia ja taiteita, maksan reiluja keikka korvauksia bändeille ja muusikoille, arvostan heidän raskasta ja haastavaa työtään ja näytän sen myös. Olen auttanut muusikoita vaikeina aikoina taantumassa, kun muut eivät ole buukanneet keikkoja, maksanut kottia ja palkkiot AINA ajallaan ja sovitusti.

Olen pitänyt huolta ettei yksikään muusikko, näyttelijä tai keikalla ollut taiteilija ole lähtenyt pois tyhjin vatsoin tai ilman rahaa, olen jopa tarjonnut yösijan kauempaa tulleille artisteille. Sen päälle olen maksanut Gramexit, teostot yms. pennilleen ja aina ajallaan. Jokainen omistamani CD-levy ja video on alkuperäinen, moni on sanonut että olen tyhmä kun ilmaiseksikin saisi, mutta olen aina pitänyt periaatteestani kiinni, eli artistin on saatava palkkansa. Tämä ei liiity nyt tähän tapahtuneeseen, mutta nyt alkaa siis mennä usko tähän järjestelmään, näihin instituutioihin ja valitettavasti myös koko homman järjellisyyteen.

Raastuvassa sitten kai tavataan, vaikka todella järjettömältä se kuullostaa. Olen siis tyttäreni kanssa siirtymässä lain pimeälle puolelle. Luulisi että poliisillakin olisi noita oikeita rosvoja jahdattavaksi, ennen kaikkea näinä aikoina myös siellä talousrikos-puolella? Syyllinen(kö)?
"
Niin Chisu, kuin hänen levy-yhtiönsä on asiaa kommentoinut useamman kerran tänään Chisun Facebook -sivuilla. 

Chisulta viesti:
"Voi, olisinpa voinut kirjoittaa tänne jotain iloisemmissa merkeissä, mutta tänään nyt näin. En tietenkään halua haastaa fanejani oikeuteen, eikä kukaan artisti kaipaa tällaista julkisuutta osakseen. Haluan vielä muistuttaa, että tekijänoikeudet ylläpitävät laajaa musiikkikulttuuria, ei pelkästään *pahojen, rahanahneiden poppareiden* touhua ja ennen kuin passitatte mut häpeänurkkaan kummisetähattu päässä, lukekaa alla oleva Niko Nordströmin selvitys Warnerilta. 
Toivon, että asia ratkeaa pian ja pahoittelut minun puolesta 9-vuotiaalle tytölle. Tässä linkki, josta pääsee kuuntelemaan laillisesti & ilmaiseksi myös minun musiikkia:

http://open.spotify.com/album/5wjXA01UrCxxt4QppYBs0m


aiheesta lisää:


http://antipiracy.fi/ttvk/


ps. Useimmat asianajajien kanssa tehdyt sopimukset ovat lähtökohtaisesti vaitiolovelvollisuuden alaisia.


C
"


Warner Music Finlandin toimitusjohtaja Niko Nordström kommentoi asiaa seuraavasti:
Chisu ei ole ollut tietoinen asiasta ja on kohtuutonta, että hän joutuu tässä asiassa silmätikuksi. Tämä olisi voinut tapahtua kenen tahansa levy-yhtiön tai artistin äänitteelle. TTVK ajaa keskitetysti mm. musiikintekijöiden, taiteilijoiden, levy-yhtiöiden ja kustantajien asiaa. Väite siitä, että TTVK ja levy-yhti
ö olisivat virittäneet ansan on perätön. TTVK on havainnut, että tietyistä IP-osoitteista jaetaan laittomasti musiikkitiedostoja. Tämän jälkeen TTVK on pyytänyt tuomioistuimelta lupaa luovuttaa IP-soitteen haltijan tiedot. IP-osoitteesta ei käy ilmi esim. käyttäjän ikä. Tämä menettely on tällä hetkellä ainut tapa puuttua laittomaan lataamiseen. Valtiovaltaa on pyydetty säätämään vaihtoehtoisia ja pehmeämpiä menettelytapoja.”
Tuo kaikki lienee jo kaikkien tiedossa, nyt on kuitenkin hetki sitten tytön isä kirjoittanut niin omaan profiiliinsa kuin myös Chisun sivuille viestin, joka olisi hyvä kaikkien lukea, jotka nyt ovat ilmaisseet boikotoivansa Chisun kaikkia tekemisiä jne. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki