13.11.2012

Live! Suvi Teräsniska (isänpäiväkonsertti) @ Verkatehdas, Hämeenlinna 11.11.12


Suvi Teräsniskan konserttikiertueen puoliväli lähestyy. Hämeenlinnan konserttiin on saapunut paljon ihmisiä ja myös paljon isiä. Onhan kuitenkin isänpäivä ja monet isät näyttivät saaneen lahjaksi lipun konserttiin, ainakin kun Suvi sitä konsertin aikana kyseli. Ja itsekin olin omalle isälleni ostanut lipun lahjaksi. Mainio lahjaidea!

Penkeillä odotti Suvin kiertue-esite. Yleisöön katsellessani huomasin, että jonkin verran myös pieniä lapsia on paikalla. Yhdellä heistä oli itsetehty lippu, jossa luki "Suvi Teräsniska" ja pienellä pojalla oli juuri ennen konsertin alkua ostettu Suvin fanipaita päällä.

Kello 18.00 konsertti oli valmis alkamaan ja uusi konsertteihin tehty alkuintro lähtee soimaan. Suvi saapuu lavalle hienossa ja näyttävässä mekossaan. Ensimmäisessä setissä kuultiin aika pitkälti kappaleita ensimmäiseltä Särkyneiden sydänten tie -albumilta sekä Rakkaus päällemme sataa -albumilta. Kaikki olivat melko rauhallisia kappaleita, joka sopiikin hyvin konsertin alkuun. Monissa niistä on täysin uudet sovitukset ja muutamia ei ole ikinä aiemmin keikoilla esitettykään. Konserteissa kuitenkin on enemmän esittämisaikaa ja näille harvinaisemmillekin kappaleille jää aikaa.

Ja myös kun kerran kyseessä on Isänpäiväkonsertti, niin Suvi toivotti kaikille isille hyvää isänpäivää. Hän oli itse puhelimessa laulanut omalle isälleen pätkän Jope Ruonansuun Isä -kappaleesta ja hän halusi täällä myös laulaa kertosäkeen kyseisestä kappaleesta. Se menee seuraavasti:

"Isä hei
vaikka maailma kauas mun vei
Koskaan rakkaus unhoitu ei
uskothan sen isä hei
Isä hei
olet suojani kuolematon
vaikka maailma muuten niin on
kylmä ja rakkaudeton"

Se kuulosti todella upealta, hieno tulkinta ja monet herkistyivätkin tämän kertosäkeen aikana. Tuo kappale on todella hieno sanoituksiltaan!

Näin jo muutaman konsertin nähneenä olen huomannut, että sanoihin tulee kiinnitettyä paljon enemmän huomiota. Keikoilla ravintoloissa, laivoilla yms. on aina vähän hälinää ympärillä ja monet eivät keskity kappaleiden sanoituksiin. Konserteissa istutaan ja kaikki ovat tulleet nimenomaan kuuntelemaan Suvia ja haluavat kuunnella rauhassa ilman mitään taustahälinää. Tällöin pystyy myös sanoituksiin keskittymään paremmin. Suvillekin niissä kappaleissa on melko usein jotain henkilökohtaista, mutta kappaleet eivät kuitenkaan kerro suoraan hänen elämästään. Uskon, että juuri tuo, että Suvi löytää niistä jotain omaa ja sisäistää kappaleensa vaikuttaa myös todella paljon siihen, kuinka hyvin ja aidosti hän pystyy ne tulkitsemaan.Suvi viettää tämän konserttikiertueen ohella myös 5-vuotista taiteilijajuhlaansa, vaikkei se sillä nimellä kuljekaan. Ja hän kertoo konsertin aikana enemmänkin urastaan ja mitä kaikkea sen aikana on tapahtunut. Vaikka viisi vuotta toisaalta on ollut lyhyt aika, niin kehitystä on tapahtunut valtavasti ja suosiota on tullut huikeasti! Sen aikana keikkojakin on tehty paljon ja Suomea on kierretty ympäriinsä, uusi levy on tullut lähes joka vuosi ja monia singlejä on julkaistu. Niistä myös useimmat ovat menestyneet Iskelmän listoilla loistavasti ja jääneet ihmisten mieliin. Niitä toivotaan myös paljon soitettavaksi radiossa.

Noin 20 minuutin väliajan jälkeen konsertti jatkuu. Suvi on pukeutunut pitkään upeaan mekkoon. Toisessa setissä saadaan kuulla pieniä maistiaisia myös tulevalta Yö cover-levyltä, joka ilmestyy helmikuussa 2013. Näillä kappaleilla ja -yhtyeellä on suuri merkitys Suville. Levynjulkaisu vuoden 2013 alussa on ajankohtana myös melko osuva, koska Suvi oli ensimmäisen kerran Yön konsertissa vuonna 2003. Siitä tulee tasan kymmenen vuotta aikaa ja sen 10 vuoden aikana on tapahtunut paljon.  Suvi on fanittanut Yötä, kierrellyt keikkoja ja lauleskellut heidän biisejään koulun käytävillä. Suvi on ollut myös taustalaulajana kolmella kiertueella. Omien keikkojenkin lisäksi Suvi ehti olemaan mukana myös vuoden 2011 Yön isolla 30-vuotiskiertueella. Sitä odotellessa, että Olli saa luvan tulla Suvin vieraaksi konsertteihin sitten aikanaan ;) Suvi tuo näihin kaikkiin Yön kappaleisiin jotain uutta tulkinnallaan ja levyä kyllä odotan todella innolla!! Muutama Yön hittibiisi on myös mukana tulevalla levyllä, mutta myös vähän sitä Yön harvinaisempaa tuotantoa, jotka ovat jääneet unholaan, vaikka ovatkin hienoja kappaleita. Esimerkkinä vaikkapa Yön, tai pikemminkin Jussi Hakulisen, kappale nimeltään Vieraskirja.
Toiseen settiin kuuluu Yön kappaleiden lisäksi myös useampi Pahalta piilossa -albumin kappale ja loppuunpäin mentäessä Suvin suurimpia hittejä. Tässä setissä pääsee myös vähän kuulemaan ja näkemään Suvin soittotaitoja, sillä hän soittaa melodicaa yhden kappaleen aikana. Suvin bändin jäsenetkin pääsevät soittamaan vähän eri soittimia, kuin mitä he tuolla muilla keikoilla soittavat.


Konsertin lopussa Suvin saapuessa vielä takaisin lavalle, käynnistyy keikoiltakin tuttu intro. Tässä kohtaa tulee aina hetkeksi se fiilis, että nyttenhän tää vasta alkaakin, eikä tunnu että konsertti on jo loppumaisillaan. Koko ajan ainakin minun teki mieli laulaa mukana, mutta konserteissa se on ehkä vähän hankalampaa kuin tavallisilla keikoilla. Oma ääni erottuu sieltä todella hyvin, kun sali on hiljainen. Kuitenkin hiljaisesti huomasin muutaman ihmisen laulavan täälläkin mukana ja viimeistään sitten Jos menet pois kappaleen aikana useammankin ihmisen ääni kuului taustalta. Yleisöstä eräs huudahtaa Suville ennen viimeistä Jos menet pois -kappaletta "Jos menet pois, niin en suutu" ja useat mukaanlukien Suvi naurahtavat. Suvi naurahtaen sanoikin, että mitäpä tuohon enää lisäämään. Jos menet pois päättää upean konsertin.Pienen tauon jälkeen Suvi tulee aulaan jakamaan nimikirjoituksia. Niitä jäikin todella monet odottamaan. Jotkut lapsista suostuttelivat kotiin kiirehtiviä vanhempiaan jäämään heidän kanssaan hetkeksi odottamaan nimmaria. Ja eihän vanhempien auttanut kuin suostua. Onhan se hieno hetki heillekin päästä hakemaan itse nimmari Suvilta!


Ja vielä ei ole mennyt kiertueen puolivälikään, joten jos ette vielä ole hankkineet lippuja niin vielä ehtii! Ja taitaapa kaikkiin konsertteihin olla vielä lippuja jäljellä, paitsi Oulu 2.12. joka on melkein loppuunmyyty. Sitäkin kannattaa ahkerasti seurailla, sillä tilanne elää. Voin vain lämpimästi suositella näitä konsertteja! Ja varsinkin kun nämä konsertit eivät ole kovin myöhään ja nämä ovat ikärajattomia, niin tänne voi tulla koko perheen voimin! En halua liikaa paljastaa mitä konsertissa oli, tämä olisi kaikkien hyvä päästä itse kokemaan! Ja täällä pääsee kunnolla keskittymään kappaleiden hienoihin sanomiin, sovituksiin ja myös katsomaan upeasti valoilla ja tehosteilla rakennettuun konserttiin! Upea elämys, josta riittää muisteteltavaa ja josta välittyy hyvää fiilistä ja hyväntuulisuutta!

Lisätietoa jäljellä olevista konserteista www.suviterasniska.fi.

Teksti: Rita Nyman
Kuvat: Tiia Santavirta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki