6.11.2012

Live! Suvi Teräsniska @ Promenadi, Pori 28.10.2012


Suvi Teräsniska, viime vuosina suuren suosion saavuttanut nuori iskelmälaulaja, täyttää parhaillaan ensimmäisen laajamittaisen konserttikiertueensa myötä saleja ympäri Suomen. Kiertue on tuotu tähän mennessä kuudelle paikkakunnalle. Kaikenkaikkiaan konsertteja on 18, joista viimeinen Suvin kotikaupungissa Oulussa 2.12.

Porin Promenadisaliin tulleita odottaa penkeillä Teräsniskan uusimman albumin Pahalta piilossa kansikuvalla höystetty kiertuelehtinen. Ennen konsertin alkua onkin juuri sopivasti aikaa virittäytyä tunnelmaan ja selata tämä kannesta kanteen. Salin hälinä loppuu kuin seinään valojen himmentyessä ja kaiuttimista kuuluessa ”konsertti alkaa pian”. Pojat astelevat ensin lavalle ja asettuvat paikoilleen. Hetkeä myöhemmin kuohkeassa mekossaan areenan valtaa itse Suvi ja konsertti on valmis alkamaan.Ensimmäinen puolisko on koottu Suvin kolmen menestysalbumin Särkyneiden sydänten tie (2008), Rakkaus päällemme sataa (2009) ja Pahalta piilossa (2011) kappaleista. Jokainen näistä albumeista on myynyt vähintään platinaa. Kappaleiden sovituksissa on annettu läpi konsertin itse laululle tilaa ja pienennetty instrumenttien roolia, jolloin tekstit pääsee todenteolla oikeuksiinsa. Herkän ja koskettavan tulkinnan seurauksena joidenkin kappaleiden kohdalla saattoi joutua puremaan hammasta, jottei herkistyminen tulisi pintaan asti. Spiikkien aikana Suvi kertoi lyhyesti esimerkiksi kappaleiden sisäistämisestä ja niiden merkityksestä omaan elämään. Jokaisella kappaleella on oma tarinansa. Kappaleen Sadetakki kohdalla on kuulemma vienyt aikaa ymmärtää, että mitä lauluntekijä on laulullaan halunnut sanoa. Tätä kysymystä kuulijat jätettiin pohtimaan väliajaksi.


Väliajan jälkeen uuteen, vähintään yhtä näyttävään, mekkoon pukeutunut Suvi pääsee yllättämään yleisönsä, sillä toisen osion alun kappalevalinnat ovat täysin poikkeavia edeltävään nähden. Erittäin hieno ja harkittu päätös, sillä eräänlaisena kiitoksena Olli Lindholmille, sekä muulle -yhtyeelle, Teräsniskan konsertiin on otettu mukaan heidän musiikkiaan. Näin saadaan nekin kuulijat tutustumaan Yö:n musiikkiin, jotka eivät sitä vielä ennestään ole tehneet. Muunmuassa näitä kyseisiä covereita löytyy helmikuun 8. päivänä julkaistavalta levyltä. Yön fanista Yön taustalaulajaksi noussut Suvi on löytänyt hienon keinon kiittää yhtyettä menneistä vuosista. Kappaleiden omaperäinen tulkinta saa jälleen kylmät väreet valtaamaan koko kehon.


Rakkaus on lumivalkoinen ja muiden covereiden jälkeen palataan takaisin omiin kappaleisiin. Settilistaan kuului livenä ennenkuulemattomia kappaleita, kuten Elän kosketuksesta. Tarinat rakkauden mutkista ja suhteiden ikävistä hetkistä jäävät pikkuhiljaa taka-alalle, kun konsertti jatkaa kulkuaan kohti loppuhuipennusta. Pahalta piilossa singlen kohdalla alkaa viimeistään olemaan hankalaa pitää suuta kiinni, sillä musiikki tempaisee väkisinkin kuulijansa laulamaan mukana. Konsertti päättyy kenties tunnetuimpiin sinkkuihin Jos mikään ei riitä ja Jos menet pois, mitkä molemmat löytyvät tuplaplatinarajan rikkoneelta albumilta Rakkaus päällemme sataa.Sali alkaa tyhjentymään ja ihmiset kerääntyvät aulaan. Kaikilla paikkakunnilla ei ole fanituotemyyntiä mukana, mutta sitäkin suositumpi artisti-/fanitapaaminen on järjestetty joka konserttiin. Tälläkin kertaa Suvi kävelee aulaan fanikorttipino käsissään. Seuratessa tapaamista huomaa, että faneja löytyy ikään ja sukupuoleen katsomatta. On miestä ja naista, lasta ja vanhusta. Etenkin pikkumiesten ja -naisten kanssa paikalle tulleet perheet kiittävät omalla tapaamisvuorollaan artistia konsertista, koska suurin osa keikoista on yökerhoissa. Monta haltioissaan olevaa lasta on palannut hymyssä suin nimmarilla varustellun kortin kanssa kotiin.

Tunteiden täyteläinen ilta päättyy hiljalleen aulan tyhjentyessä. En voi kuin suositella jäljellä olevia konsertteja, sillä tunnelma Suvin keikoilla, ja etenkin konsertissa, on uskomaton. Se pitäisi jokaisen päästä kokemaan paikanpäälle.

Kiertueen paikkakunnat ja tiedot lipunmyynnistä löytyy Suvin kotisivuilta.

Teksti: Niina Rautiainen
Kuvat: Tiia Santavirta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki