20.9.2010

Kirja! Sen piti olla Normikeikka tekijät haastattelussa

Syyskuun lopussa kirjakauppojen hyllyjä koristaa kirja, joka tuo viihdetyöläisten kertomukset kaikkien luettavaksi. Sen piti olla Normikeikka sisältää sata tanssimuusikoiden, juontajien, karaokevetäjien ja muiden viihteen tekijöiden kertomaa tarinaa. Suuret tähdet on tahallaan jätetty kirjan ulkopuolelle, koska kertomukset valittiin tarinan itsensä takia – ei kertojan.

Tekijäkolmikko, Mikko Sovijärvi, Olavi Rytkönen ja Joni Nikkola, halusi julkaista kokemuksia laajasti erilaisista tapahtumista, vaikka pelkkiä häätarinoita olisi varmasti ollut riittämiin. Osa haastateltavista löytyi googlen avulla, mutta suurimpaan osaan artisteja syntyi yhteys jonkun toisen artistin tai omien suhteiden kautta. Kaikki haastateltavat olivat asiasta innoissaan. Ongelmia muodostui vain deadline-aikojen kiinnipitämisessä.

Toimituskolmikko piti kirjan tekoa mukavana projektina. Haastattelut tehtiin sekä sähköpostin kautta että livetapaamisissa. Tarinoiden korkea taso yllitti odotukset, eikä sensuuriakaan tarvinnut käyttää kuin liian paljastavien yksityiskohtien peittämiseen. Yhtenä huvittavimmista muistoista Sovijärvi nostaa esiin haastattelun, joka tehtiin kulttuuriravintola Ylä-Ruthissa huutamalla pyöreän baaripöydän keskellä makaavaan kännykkään. ”Se oli hieno kokemus!”

Kirja on tarkoitettu kaikille viihdealasta kiinnostuneille. Sovijärvi kertoo humppaihmisten olevan vain yksi kirjan kohderyhmistä. ”Muille kirja voi toimia ikkunana markkinaviihteen usein absurdiin ja tragikoomiseen maailmaan. ” ”Jonkinlainen haavekuva kirjaa tehdessä oli, että se kuluisi soittoniekkojen käsissä keikkabussissa ja bäkkärillä. Jos vaikka viihdykkeenä onkin vain punaista jaffaa, kuten eräässä kirjan tarinassa.”, lisää Nikkola.

Kirjan tekijät ovat myös itse tutustuneet musiikkimaailmaan. Nikkola kertoo villeimmäksi kokemuksekseen Mozartin Taikahuilun Papagenon aarian Der Vogelfänger laulamisen saksaksi julkisesti. Rytkösellä puolestaan on takanaan satoja juonto- ja musisointikeikkoja, joista niistäkään kaikki eivät normikeikan kriteerejä täytä. Osa omista tarinoista päätyi kirjan kansien väliin.

Sen piti olla Normikeikka julkaistaan syys-lokakuun taitteessa.

Teksti: Terhi Mahlamäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki