27.9.2010

Mary Coughlanin Suomen kiertue alkaa tänään Helsingistä!

Irlanti on tuottanut monia loistavia laulajattaria ja yksi omaperäisimmistä on Mary Coughlan. Hänen sielukkaat tulkintansa niin uusista kuin vanhoista sävelmistä ovat saaneet innostuneen vastaanoton kaikkialla maailmassa.

Vuonna 1956 syntynyt Galwaystä, Irlannin länsirannikolta, kotoisin oleva Mary oli kauhukakara, joka karkasi nuorena Lontooseen viettääkseen hippielämää. Hän elätti itsensä mm. kadunlakaisijana aina välillä laulaen. Mary löysi galwayläisen pojan, jonka kanssa meni naimisiin ja kolme lasta syntyi nopeassa tahdissa. Avioliitto kuitenkin kesti vain kuusi vuotta.


Mary oli aina harrastanut laulamista pubeissa. Tunnettu hollantilainen muusikko Erik Visser löysi hänet ja halusi tuottaa levyn. Ensilevy ”Tired and Emotional” ilmestyi vuonna 1985 ja sen menestyksen myötä Mary sai sopimuksen Warner Brothers -levy-yhtiön kanssa.


Lopullinen kansainvälinen läpimurto tapahtui seuraavan levyn ”Under The Influence” (1987) myötä. Vuonna 1988 Mary vieraili ensi kerran Suomessa valloittaen yleisön Oulun Kuusrockissa. Kaksi vuotta myöhemmin hän esiintyi Helsingissä ja Tampereella.

Levytysura näytti komealta ja uusia levyjä julkaistiin, mutta ongelmia tuli levy-yhtiön ja alkoholin kanssa. Mary sai potkut vuonna 1992 ilmestyneen erinomaisen ”Sentimental Killers”-levyn jälkeen. Alkoholi tuntui vievän Maryn. Levyjäkin tuli pienille merkeille, mutta alamäki oli alkanut. Lopulta Mary, joka oli myös pienen tytön äiti, hakeutui hoitoon ja raitistui.


Ura oli aloitettava alusta pienien klubien kautta, mutta Mary palasi huipulle. Vuonna 1997 V2-levy-yhtiölle tehty ”After The Fall” oli comeback ja sai loistavat arvostelut kaikkialla. Keikkoja tuli ja ensi kerran Mary oli kiertueella Yhdysvalloissa.

Pian seurasi ison orkesterin kanssa tehty show, jossa Mary esitti Billie Holidayn lauluja. Tämä julkaistiin myös levynä vuonna 2000. Kaikki näytti hyvältä, mutta seuravana vuonna tehty ”The Long Honeymoon” ei saanut virallista julkaisua. Mary on ostanut sittemmin oikeudet ja levy on julkaistu myöhemmin.

Tulevaisuus näytti taas epävarmalta, mutta 2002 saksalaiselle Tradition & Moderne –levy-yhtiölle tehty ”Red Blues” toi Maryn jälleen esiin. Henkilökohtaiset ongelmat ja vaikea ero kuitenkin toivat Maryn elämään jälleen mustat sävyt.

Tällä hetkellä Mary Coughlanilla menee hyvin. Hän on mm näytellyt Neil Jordanin elokuvassa ”Breakfast On Pluto” yhdessä Liam Neesonin kanssa.

Viime vuonna ilmestyi ”The House of Ill Repute”, joka on yksi hänen parhaista levyistään. Raju, mutta samalla kaunis levy kertoo kamppailusta vaikeuksien kautta voittoon. Tuottajana on toiminut jälleen Erik Visser. Levy nosti Mary Coughlanin jälleen irlantilaisten laulajien eturiviin, jonne hän ehdottomasti kuuluu.

Viime vuonna ilmestyi myös Mary Coughlanin omaelämäkerta ”Bloody Mary”, jossa hän mitään sensuroimatta kertoo elämänsä ylä- ja alamäistä.

Mary Coughlan on aina tervetullut vieras. Loistavia laulajia ja tulkitsijoita ei maailmassa koskaan ole liikaa ja hän on yksi loistavimmista. Hänen musiikkinsa ei ole irlantilaista kansanmusiikkia, mutta jos jonkun laulussa kuuluu, näkyy ja tuoksuu Irlanti, se on Mary Coughlan!

Mary Coughlan on esiintynyt usein Suomessa ja hänellä on vankka kannattajakunta. Hän on vieraillut Irish Festival in Finlandissa vuosina 1998, 2002 ja 2007. Kun mietittiin 25. juhlafestivaalin pääesiintyjää, tuntui aivan itsestään selvältä, että juuri Mary Coughlan on se, joka saapuu juhlafestivaalin pääesiintyjäksi.

Mary Coughlan Suomessa;
Tiistai 28.9.Savoy-teatteri, Helsinki
Keskiviikko 29.9. Vanaja-sali, Hämeenlinna
Torstai 30.9. Poselli, Rauma,
Perjantai 1.10. Media Liv, Turku

Koko festivaalin ohjelman löydät tästä.

Lähde: www.finnish-irish.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki