13.7.2012

Live! Ruisrock (la & su) @ Turku 7.-8.7.2012

Huolimatta siitä, että tämän vuoden Ruisrock starttasi perjantaina yllättävän miellyttävissä tunnelmissa, edusti lauantai jo juurikin sitä tyypillistä joka-festarin ”toista päivää.” Väsyttää, janottaa, festarihiekan likaamia jalkojani särkee eikä tekisi mieli oikeastaan olla vielä edes hereillä. Valitettavasti koko kansan suosikki (okei, ainakin allekirjoittaneen suosikki…!) oli jostakin käsittämättömästä syystä kuitenkin buukattu korkkaamaan päälava jo kello kaksi.

Aloitan siis päiväni juoksemalla Ruissalon halki kohti päälavaa, jonka tuntumaan ehdinkin juuri ensimmäisten sointujen kajahtaessa ilmaan. Positiiviseksi yllätykseksi myös muu festarikansa oli onnistunut keräämään itsensä paikan päälle ja päälavan alue tutuu pursuavan yli äyräiden. Pariisin Kevät, jonka olen erittäin onnistuneesti suoriutunut näkemään pitkin kesää tasaisesti noin viikon välein, on muutaman keikkavuotensa aikana kasvattanut keikkojen lukumäärän lisäksi myös livekuntoaan. Myös Ruisrockissa bändi oli perusloistava, vaikkei esimerkiksi Provinssirockin vetoa ihan ylittänytkään. Täytyy kuitenkin huomioida myös päälavan koko, joka jo itsessään syö aina vähän pois sitä ainakin itselleni niin kovin rakasta intiimiä tunnelmaa.


Seuraavana päälan aktina lauteille nousee jokaisen suomalaisen festarin kiintiöpiristysruiske Stam1na, tällä kertaa (valitettavasti) vaatteet päällä. Bändin tämän kesän tematiikka pyörii maalaismaisemissa, minkä vuoksi bändi on kokonaisuudessaan pukeutunut (valitettavasti) milloin mihinkin kokofarkkuhaalareihin tai muihin pellonkyntämisasusteisiin. Solisti Antti ”Hyrde” Hyyrynen on myös ”koristellut” kasvojansa viehkeästi mustalla värillä ja maalannut esimerkiksi nenänpäänsä mustaksi. Sille on varmaankin jokin hyvä syy. Takuuvarman viihdyttämisen lisäksi Stam1na tarjoaa myös jykevää, korvat nurinkurin kääntävää runttomista, joka herättää ojasta väsyneimmänkin festaritallustelijan.


Auringon porottaessa parastaan, riennän päälavan edustalta pienen Louna-lavan tuntumaan, missä myös helsinkiläinen Stockers! pistää parastaan. Fiilis yleisön keskuudessa on rento, ja lavalla nähdään paljon nuorta lahjakkuutta. Debyyttilevyään työstävän Stockersin! lavapreesens on keskittynyt sekä soitto tiukkaa, ja vaikka yleensä pidänkin lavalla eniten siitä, että soittajat ovat interaktiivisia keskenään, Stockersilla vakavakin soitto toimii sillä se on niin harkittua - hyvällä tavalla. Myös jo biisit itsessään ovat niin kovia hyvän fiiliksen biisejä, että ne saavat yleisön tanssimaan tai lyömään edes jalallaan tahtia nostattaen samalla tunnelmaa.


Koska päivä on tähän mennessä tarjonnut lähinnä raakaa miesvoimaa, olen enemmäin kuin innoissani siitä, että Nina Perssonin liidaama The Cardigans nousee Rantalavalle illan suussa. Katsellessani rannalle kerääntynyttä yleisömerta on sikäli ilmiselvää, että Perssonin pehmeällä äänellä tulkitut hititkuten ”Lovefool”, ”You’re The Storm” sekä ”Erase/Rewind” ovat aikoinaan vieneet myös monen muun suomalaisen sydämen.

Minulle The Cardigans on valitettavasti kuitenkin ainakin alkuunsa melko suuri pettymys. Poissaolevan tuntuisen Perssonin jo itsessään pliisun esiintymisen lisäksi hän vaikuttaa siltä, että lavalla on todella epämukava olla. ”Favorite Game” -kappaleen myötä Perssonin lavapreesens hiljalleen ryhdistäytyy hieman ja niin tai näin, hittibiisit saavat yleisön joka tapauksessa aivan sekaisin. Loppujen lopuksi Perssonin ääni on niin mieletön, että sillä saa aika paljon anteeksi.


Minua bändi ei kuitenkaan jaksa viihdyttää sen vertaa, että jaksaisin esiintymistä sen pidempään oikeasti katsoa, joten istahdan kauemmas kuuntelemaan Perssonin huumaavaa ääntä ja päässäni matkustan onnelliseen paikkaan, jossa The Cardigans on oikeasti mielenkiintoinen lavaesiintyjä. Rantalavan tuntumaan palaan vasta PMMP:n tuodessa sinne eloa. Ja tätä tarkoitan niin kirjaimellisesti kuin vain voi, sillä kenellekään ei varmaan ole epäselvää kuinka energinen pakkaus tämä duo on. Siitä ei ole epäilystäkään, ettei PMMP peittoaisi The Cardigansia mennen tullen, mutta bändi on myös muihin vertaamatta yhtä kovassa vedossa kuin aina. PMMP takaa aina lavalle kuin lavalle akrobatiaa, tervemielistä hulluutta - tai hullua tervemielisyyttä, satavarman kesäfiiliksen sekä ripauksen herkkyyttä.


Suomalaisten esiintyjien riemuvoitto jatkuu päälavalla, missä kentiesfestarikesän kovin uurtaja Chisu luo iltaan tunnelmaa. Vaikka taivas synkistyy synkistymistään, lavan eteen on kerääntynyt roimasti porukkaa eikä sadeuhka tunnu esiintyjääkään haittaavan. Chisu on varma, upea esiintyjä, joka tuo lavalle kappaleisiinsa aina jotakin erilaista, niin että kuuntelija ei satavarmasti voisi koskaan saada samaa settiä kotisohvalta levysoittimesta. Kylmästä säästä huolimatta Chisun setin jälkeen tunnelma on lämmin.

Jätän setin loppupäästä muutaman biisin väliin, sillä suuntaan ajoissa takaisin rantalavan tuntumaan vielä toistaiseksi autuaan tietämättömänä siitä, että edessä on vielä ehdottomasti Ruisrockin kovin keikka. Siinä missä Michael Monroe vielä Provinssirockissa juhli 50v -synttäreitään, on juhlintaa selkeästi pidennetty muutamalla viikolla Ruisrockiin, jonka ohjelmistosta löytyy Michael Monroen ”virallinen” juhlakonsertti.


On vaikea uskoa miehen olevan 50-vuotias siinä vaiheessa kun hän kiipeilee lavan rakenteissa 20 metriä maanpinnan yläpuolella, siirtyy lavan laidalta toiselle nopeammin kuin duracell-pupu ja vetää spagaatteja leikiten. Tällainen on kuitenkin Michael Monroe. Bändi vetää ensin perinteisen (ja perinteisellä tarkoitan Michael Monroen perinteistä enkä koko muun maailman perinteistä asteikkoa sillä ne ovat kaksi täysin eri asiaa) 45 minuutin festarikeikan, jonka jälkeen 30 000 -päiselle festarikansalle oli vielä luvassa yllätyksiä, joista osasta itse juhlasankarillakaan ei ollut tietoa. Ensin tervetulleeksi toivotettiin Monroen äiti Maija, jonka jälkeen festarikansa toivotti hyvät syntymäpäivät laulamalla onnittelulaulun. Lauluun yhtyivät pian Monroen yllätykseksi videon välityksellä lukuisat artistit kuten PMMP, Stam1na, Mustach, Robin, The Hives, Backyard Babies, Slayer, Little Steven, Alice Cooper ja Slash. Videoterveisten jälkeen bändi jatkoi vielä soittamista ja lavalla nähtiin lukuisia yllätysvieraita kuten Monroen Voice Of Finland -suojatti Mikko Herranen, entinen Hanoi Rocks -kitaristi Nasty Suicide, sekä räppikollektiivin muodostaneet Redrama, Paleface sekä Tommy Lindgren.

Illan herkin ja ehkäpä spesiaalein hetki koettin kuitenkin Monroen vaihtaessa laulukielen suomeksi. Apocalyptican säestämänä Monroe lauloi vaimollensa Johannalle Jenni Vartiaisen kappaleen ”Missä Muruseni On”, ja liittyihän duettoon toiseksi osapuoleksi tietenkin kappaleen alkuperäinen esittäjäkin! Ehdottomasti ainutlaatuinen hetki. ”Valitettavasti” Michael Monroe vetää niin kovan setin, että edes illan päättävä Nightwish ei enää säväytä millään tapaa. Kotimatkakin sujuu yksinkertaisesti Monroen keikkaa fiilistellessä ja hehkuttaessa. On se vaan kova.

Sunnuntai sujuu samoissa merkeissä kuin jokainen kiintiö-festarisunnuntai; väsyttää vielä enemmän, janottaa vielä enemmän, festarihiekan likaamia jalkojani särkee vielä enemmän, ja lisäksi taivas on auki ja joku kaataa saavista vettä non-stoppina. Olen valitettavasti sellainen festarivierailija, että huono fiilis vie huomioni kaikesta muusta. Siispä katsastan milelestäni mielenkiintoisista esiintyjistä vain muutaman kappaleen ja värjöttelen muun ajan sateen suojassa. Samalla kadehdin muuta festarikansaa, joista osa uhmaa säätä rohkeasti ja hyvällä mielellä.

Sunnuntain ehdottomasti odotetuin esiintyjä, maailman suurimpana pilvenpolttajana esitelty Snoop Dogg aloitti settinsä hieman myöhässä, mutta nostatti silti festarikansan tunnelman pilviin (no pun intended). Mudassa uivaa yleisöä hellittiin suurimmilla hittibiiseillä, joista ”Sweat” -biisin aikana aluksi verryttelyasuihin sonnustautuneet taustatanssijat vaihtoivat rohkeampiin vaatteisiin ja kiehnäsivät lavalla toisiinsa kyseenalaisen seksikkäästi.

Vuoden 2012 Ruisrockin Snoop Dogg päätti Young, Wild & Free -kappaleeseen. Mikä osuva valinta, nuo kolme määritelmää kun tuntuvat tiivistävän Ruirockin, sekä Suomen festarikesän muutenkin niin kovin mainiosti.

Teksti ja kuvat: Joanna Tzortzis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki