4.7.2012

Live! Regina Spektor, The Shins @ Garden Party, Helsinki 29.6.2012

Musiikkitarjonnan puutteesta ei voinut perjantaina ainakaan valittaa, sen verran monenlaista festivaalia ja keikkaa järjestettiin samanaikaisesti. Kesäillassa oli siis luvassa jotain muutakin kuin tuskaa, kun hyvän lineupin itselleen kerännyt Garden Party juhli jo toista päiväänsä.

Helsingin joukkoliikenteellä oli taas jotain minua vastaan, mutta ennätin silti nipin napin todistamaan pitkäikäisen The Shinsin livemenoa Hietaniemen nurmikoille kohonneeseen konserttitelttaan. Ja hyväähän se edelleen oli. Suomessa ekaa kertaa keikkaileva bändi jaksoi innostaa yleisöä etenkin varmimmilla hiteillään, Simple Song ja Garden State -leffassakin ylistetty New Slang toimivat siinä missä uusimman levyn The Rifle’s Spiralkin.James Mercerin johtama bändi on selvästi saanut uutta potkua vaihdettuaan kokoonpanoaan. Silti hieman yllätyksettömästi esiintynyt The Shins siirtyi loppukeikasta äänimättöön, joka oli toki tyylikästä mutta kieltämättä jokseenkin puuduttavaa seurattavaa. Tasaisen tasokas keikka, joka keskittyi showelementtien sijasta laadukkaaseen musiikkiin.

Puoli ysin maissa alkoi lavan edessä liikkua huhu, jonka mukaan illan toinen naisartisti Charlotte Gainsbourg jäisi tältä erää näkemättä. Ja niinhän siinä kävi. Artisti oli kyllä päässyt Suomeen asti, soittimet eivät. Illan vetoon olisi vaadittu sen verran erikoinen backline, ettei korvaavaa tähän hätään löytynyt. Kurjaa, olisin mielelläni tsekannut mitä monipuolinen ranskalaistähti oli Helsinkiin valmistellut.

Peruutuksesta johtuen edessä oli reilu kahden tunnin aukko, jonka aikana syvennyin kanalautaseen ja nautin valoisasta illasta. Ihmiset Hietsussa vaikuttivat hyväntuulisilta, dj-kopilla pysyttiin liikkeessä, eikä säätilassakaan ollut valittamista.

Illan päättänyt Regina Spektor lunasti kaikki odotukset, jotka sille oli kasattu. Amerikkalais-venäläisen laulaja-lauluntekijän tupsahtaessa lavalle yleisö yltyi ihailevaan kiljuntaan. Seuraavat puolisentoista tuntia flyygelinsä ääressä istunut Spektor on sarjassaan ehdotonta kärkeä. Naisen uskomattoman vahva ääni yhdistyy keveään pianonsoittoon, ja Spektor saa kaiken tuntumaan kovin helpolta. Iho meni kananlihalle Blue Lipsin aikana, ja biisi toisensa jälkeen valloitti yleisön. Tunnelma oli aivan toinen kuin pari vuotta sitten Ruisrockissa, jolloin Spektor esiintyi vain pari päivää sellistinsä poismenon jälkeen. Nyt hän hymyili, säteili ja vitsaili.

Spektor kääntyi tuolillaan hetkeksi ympäri ettei yleisön oikean reunan tarvitsisi katsella vain hänen selkäänsä. Eet ja Us saivat aikaan suuria suosionosoituksia, jatuoreemmatkin biisit iskivät kovaa. All The Rowboats oli hieno osoitus siitä, kuinka loistavasti taustabändi tukee valokiilassa loistavaa Spektoria. Dance Anthem of the 80’s tunnistettiin välittömästi alkutahdeistaan, ja teltassa keinahdeltiin lumoutuneesti.

Viimeiseksi oli säästetty odotetusti Samson. Yleisö jäi huutamaan vielä Spektorin perään, ilta oli kokonaisuudessaan onnistunut. Tärisin vähän kävellessäni ulos alueen porteista, ehkä enemmän innosta kuin kylmästä. Garden Partyn kaltaisia kokemuksia mahtuisi tähän kesään enemmänkin.

Teksti ja kuvat: Laura Halonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki