4.7.2012

Live! Alison Krauss & Union Station feat. Jerry Douglas @ Finlandia-talo, Helsinki 2.7.2012

Täpötäydelle Finlandia-talolle oli tullut esiintymään Yhdysvalloissa supersuosittu bluegrass/country-yhtye Alison Krauss & Union Station. Bändin keulakuva Alison Krauss on moninkertainen Grammy-voittaja. Hänellä on 21 Grammy -palkintoa, mikä on enemmän kuin kenelläkään laulajalla. Vaikka hän ei Suomessa niin tunnettu olekaan kuin kotimaassaan, tiesi konsertin monenkirjava yleisö täsmälleen, mihin oli tullut. Ensimmäiset aplodit kuultiin jo ennen kuin koko konsertti oli alkanut, kun yleisö odotti malttamattomana soiton alkamista.

Illan ensimmäisenä biisinä kuultiin uusimman levyn nimikappale Paper Airplane. Yleisö taputti mukana alkutahdeista saakka, joten konsertti sai mukaansatempaavan alun. Orkesterin soitinvalikoimaan kuului pelkästään kielisoittimia. Viulua soittavan laulaja-Kraussin lisäksi kokoonpanoon kuului Jerry Douglas (dobro, lap steel, laulu), Dan Tyminski (kitara, mandoliini, soolo), Ron Block (banjo, kitara) ja Barry Bales (basso, laulu). Kappaleiden solisteina vaihtelivat Alison Krauss ja Dan Tyminski tuoden näin eri vivahteita konserttiin. Tyminskin taiturimaiset kitarasoolot saivat aikaan monet väliaplodit.

Vaikka yhtye on ollut kasassa jo 21 vuotta, konsertin biisilista koostui lähinnä 2000-luvun tuotoksista. Pääpaino oli uusimmalla viime vuonna ilmestyneellä levyllä. Bändin pitkä yhteinen historia näkyi lavalla luontevuutena, välittömyytenä ja harmoniana. Sama tunnelma ja hyvä olo välittyi katsomoon. Osa välispiikeistä meni inside-vitsien takia vähän ohi, mutta hauskuutti yhtye yleisöä kertomalla kuinka olivat tulleet Itämeren yli Suomeen ’maailman oudoimmalla laivareissulla’.

Konsertin tunnelmat vaihtelivat kauniin rauhallisista balladeista kunnon bluegrass-poljentoon, joka toi mieleen toisaalta heinäladot jamaaseudun, toisaalta Irlannin vihreät niityt. Enkeliääninen Krauss pääsi loistamaan koskettavissa balladeissa, jotka eivät jättäneet suosionosoituksista päätellen ketään kylmäksi. Konsertin puolivälissä muu orkesteri pääsi huilaamaan hetkeksi, kun lavan otti haltuun Jerry Douglas dobronsa kanssa. Itselleni kyseinen soitin oli uusi tuttavuus ja pidin sen saundista kovasti, varsinkin kun sitä soitti taitava Douglas.

Vaikka konsertista suuri osa olikin menevämpää musiikkia, päättyi se rauhallisiin tunnelmiin, kun encoreina kuultiin pelkän akustisen kitaran säestyksellä Kraussin laulamana When You Say Nothing At All ja Whiskey Lullaby. Tämän jälkeen Krauss lauloi acapellana elokuvasävelmän Down to the River to Pray, joka kuulosti kauniilta ilman säestystäkin. Ilta päättyi There Is a Reason -kappaleeseen, jonka jälkeen esiintyjät saivat ansaitut aplodit seisaaltaan.

Alison Krauss & Union Station osoittivat, että ei tarvita ihmeellisiä sirkustemppuja tehdäkseen vaikutus kuulijoihin. Ääni ja musiikki oli kaikki mitä tarvittiin onnistuneeseen konserttielämykseen. Itse soisin enemmänkin bluegrass- ja country-musiikin rantautumista Suomeen. Tämän parempaa esikuvaa tuskin ainakaan voisi saada. Toivoa siitä onkin, sillä pois lähtiessä kuulin englanninkielisen katsojan toteavan ystävälleen, että suomalainen yleisö oli upea.

Teksti: Renja Pöysä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki