25.7.2012

Live! Osla Live @ Kokonniemi - Porvoo 21.7.2012

Osla live järjestettiin tänä vuonna Kokonniemen laskettelukeskuksella, joka osoittautui mutaista pintaa lukuun ottamatta erittäin mukavaksi alueeksi. Festarin yleisilmeestä tuli mieleen positiivisella tavalla ”vanhan ajan” festarit, jolloin joka ruokalajiketta, juomaa ja tavaraa ei ollut miljoonaa lajiketta, vaan se mitä oli, niin toimi. Järjestelyt toimivat hienosti, ilma tosin päätti tehdä väliin kepposia, mutta sadekaan ei rappeuttanut tunnelmaa. Lavat olivat vierekkäin ja toimivat ajatuksella, kun päälavan bändi lopetti, niin heti perään aloitti toisella lavalla toinen bändi. Näin vältyttiin masentavalta odottamiselta. Muutenkin oli erittäin miellyttävä ratkaisu antaa tilaa ”pienemmille” bändeille pikkulavalla ja panostaa muutamaan erittäin laadukkaaseen isoon artistiin.

Kaija Koo osoittautui positiiviseksi yllätykseksi, sillä olen nähnyt Kaijan joskus silloin taustanauhojen aikaan. Nyt Kaijaa taustoitti erittäin laadukas bändi, jonka miksausta en tosin aina ymmärtänyt. Soundit itsessään olivat hyvät, muta soittimien keskinäinen balanssi oli välillä pahasti hukassa ja näin bändin erinomaisuus jäi tämän takia hetkittäin taustalle. Itse laulaja oli huikeassa vireessä. Ääni oli hienossa kunnossa ja settilista oli hyvä, sillä alkuun tuli läpimurto levyltä ”Tuulen viemää” monia tunnettuja lauluja, kuten ”Tule lähemmäs beibi”, ja ”Hanat aukeaa”. Jälkimmäisen laulun kohdalla oli jopa ironista huomata, että taivas totteli Kaijan käskyä ja löi juuri tällä hetkellä sadetta ihmisten iloksi. Onneksi keikka ei ollut pelkkää hittitulitusta, vaan löytyi muutamia ei niin tunnettuja lauluja kuten ”Ex-nainen”, jotka rytmittivät keikkaa kivasti eikä tullut olo pelkästä nostalgiatripistä. On ilo huomata, että artisti on esiintymisestään ”täpinöissään” vielä näinkin monen esiintymisvuoden jälkeen. Kaiken kaikkiaan hieno veto.

Seuraavana päälavalla oli luvassa Dog Days Revolution, joka soitti AC/DC covereita. Kun itsekin olen Kouvolasta, niin yllätykseni huomasin, että bändissä soitti entisiä Peer Gunt jäseniä. Täytyypi sanoa, että nyt on kyseessä harvinaisen laadukas coverbändi, sillä soitto ja esiintyminen ei jäänyt jälkeen juurikaan alkuperäisversioista. Tämän vedon aikana tosin sade yltyi niin hurjaksi, että suurimmat hitit, kuten ”Highway to hell, Hard as a rock” biisit tuli seurattua sateensuojasta.

Apocalyptica vastasi koko illan hienoimmasta vedosta. Tämän vedon jälkeen olen ehdottomasti sitä mieltä, että tässä on kyse Suomen tärkeimmästä vientituotteesta. Kyseessä on show ja erittäin viihdyttävä sellainen. Etukäteen epäilin, ettei sellovirtuoosien veto voi pysyä kasassa puoltatoista tuntia, mutta hienosti pysyi. Syy siihen oli upeasti rakennettu setti. Alkupuolella kuultiin tunnelmoivampaa materiaalia, josta siirryttiin pikku hiljaa raskaampaan ja tutumpiin kappaleisiin. Viimeistään Metallican ”Master of Puppets” kappaleen aikana homma lähti aivan käsistä. Jätkien intohimo soittamiseen ja esiintymiseen on niin valtavaa, että sitä voi lähes koskettaa käsillään. Tipe Johnson toi lauluvoimaa hienoilla tulkinnoillaan. Herrojen esiintyminen on intensiivistä ja energistä. Jokainen spiikkaa vuorollaan ja huomioi näin yleisön. Apocalyptica oli ollut edellisen illan Portugalissa esiintymässä, joten varmasti väsy painoi, mutta ammattilaiset käänsivät yleisön energian puolelleen. Jokainen joka ei ole nähnyt tämän bändin esiintyvän, niin suosittelen lämpimästi. Ette tule pettymään!

Illan pääesiintyjänä oli Ruotsin ihme Europe. Moni tuntee bändin 80-luvun hiteistään, mutta itselleni se todellinen Europe edustaa 2000-luvun materiaalia, joka painottuu Bluespohjaiseen junttaamiseen voimakkailla soundeilla. Bändin keikkasettiä ihmettelen jonkin verran. Se ei ollut missään nimessä huono, mutta alkuun kuultiin heti liuta uusia kappaleita, jotka eivät ole ollenkaan tuttuja kuulijoille ja kyseiset biisit eivät perustu ”tarttumapintaan”, vaan enemmänkin raskaaseen tunnelmaan. Tulikin olo, että bändi oli hieman väärässä paikassa ja soitti enemmän itselleen, kuin yleisölleen. Oikea paikka olisi jokin hikinen klubi, kuten Tavastia. Siitäkin huolimatta bändi oli loisto vireessä. Bändi soitti virheettömästi ja laulaja Joey Tempest on kuin vanha viini, joka vuosien saatossa vain paranee. Pientä rosoa on tullut soundiin ja se kuulostaa erittäin hyvältä. 

Joka tapauksessa Europe jätti ristiriitaisen maun kokonaisuudessaan ja herätti monia kysymysmerkkejä. Miksi bändi, jolla ei missään nimessä ole liiaksi hittejä, soittaa hyvin pitkälti vain uutta tuotantoa ja niistäkin vaikeampia biisejä? Miksi Joey Tempest ei keulakuvana saa ”räjäytettyä” yleisöään sekaisin? Miksi muu bändi näyttää esiintymistaidoiltaan vain harmaalta massalta? Tässä on varmasti syitä siihen, minkä takia Europe kuuluu menestyksessään ”ainoastaan” siihen kuuluisaan keskiluokkaan. Siltikään millään tavoin en pysty sanomaan keikkaa huonoksi, mutta edelleen korostan, että bändi oli yksinkertaisesti väärässä paikassa. Kolme suurinta hittiä ”Final Countdown”, ”Carrie”, ”Rock the night” saivat yleisöön liikettä, mutta silloin oli jo vähän myöhäistä, koska paikalta oli selvästi poistunut yleisöä kesken keikkaa.

Osla Live onnistui kokonaisuudessaan hienosti ja festareiden yleisilme oli iloinen yllätys.

Teksti ja kuvat: Jari Uutela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki