26.7.2013

Live! Tammerfest - torstai @ Ratinanniemen Festivaalipuisto 18.07.2013


Tammerfestin ensimmäinen päivä lähti käyntiin sateisessa ja viileässä säässä. Se luultavimmin vaikutti myös siihen, että festareiden ensimmäisenä päivänä yleisöä oli huomattavasti vähemmän kuin muina päivinä. Päivän pukeutumistrendi olikin kertakäyttö sadetakit. Ensimmäisen päivän esiintyjissä oli paljon sellaisia, joita en ollut aiemmin nähnyt livenä tai suuremmin tutustunut heidän musiikkiinsa.Festareiden ensimmäinen esiintyjä oli Elokuu. Lavan edessä oli jo hyvissä ajoin innokkaita faneja odottamassa keikkaa. Elokuun hittejä lauloi moni mukana, kuultiin paljon radiosta tuttuja kappaleita kuten Soutaa huopaa, Saatilla ja keikka päättyi kappaleeseen Tänään lähtee. Solistit Juno ja Nopsajalka sanoivatkin, että Tänään lähtee -kappaletta on radioissa soitettu viime aikoina niin paljon, että sen kaikki osaa varmasti laulaa mukana. Harmikseen Elokuu sai keikan seuraksi kaatosateen, mutta sadetakein varustautuneet fanit jäivät lavan edustalle seuraamaan keikkaa. Sade ei fiilistä haitannut, Elokuun solistit pitivät yleisölle tunnelmamittausta ja yleisö lauloi ja taputti mukana innokkaasti. Valvoo -kappale kuultiin myös ja siitä on myöhemmin tiedossa musiikkivideokin.


Välittömästi Elokuun keikan jälkeen oli Haloo Helsingin! esiintymisvuoro. Ratinanniemeen oli tehty kaksi esiintymislavaa, jotka olivat vierekkäin. Näin nopeutettiin keikkojen alkamista, ettei pidetä roudaustaukoja välissä. Myös Haloo Helsingillä! oli ikävä sade seuranaan keikan aikana, joka karsi yleisöä. Monet siirtyivät sateensuojiin anniskelualueille. Yhtyeen solisti Elli on kyllä niin aurinkoinen, että tuo hyvää fiilistä yleisöönkin. Mukana oli hittejä koko uran ajalta ja tietenkin uusimpia Vapaus käteen jää, Jos mun pokka pettää ja Huuda -kappaleita on soitettu niin paljon radioissa, että sanat osattiin yleisönkin puolella.


Jätkäjätkien
tuotanto ei itselleni ole kovin tuttua. Hip hopia ja reggaeta soittava yhtye sai luotua rennon tunnelmaan yleisöön. Itse tykkäsin varsinkin heidän reggae-musiikistaan! Viikate kuului myös itselleni tuntemattomamman musiikin osastoon. Mutta yleisöä oli lavan edustalle palannut paljon, sillä sade lakkasi loppuillan ajaksi. Metallimusiikista tykkääville Viikate soitti kyllä hyvin ja yleisö oli menossa mukana!
Petri Nygårdilta lähes jokainen suomalainen tietää varmasti yhden kappaleen. Faneja oli paikalla paljon ja ennen keikkaa odoteltiin malttamattomina Petriä lavalle. Petrillä oli paljon eri lavasteita lavalla ja useaan otteeseen keikan aikana hän vaihtoi esiintymisvaatteitaan. Kuultiin myös Petrin kesäinen Lömällä-biisi. Viimeistä kappaletta jo vietiin ja muutama tuttu hitti vielä puuttui keikkasetistä. Petri hurrattiin takaisin lavalle ja viimeisinä kappaleina hän esitti vielä Märkää sekä Selvä päivä. Ilman näiden kappaleiden esittämistä Petri ei varmaan pääsisi edes lavalta pois.
Mokoma oli vuorossa seuraavana, metallimusiikkia oli tiedossa jälleen. Heidän tuotantonsa ei itselleni ollut kovin tuttua, mutta uutta musiikkia on kuulemma mahdollisesti luvassa syksyllä. Heidän jälkeensä jatkoi jo neljännesvuosisadan yleisöä viihdyttänyt yhtye Klamydia. Yleisön joukossa oli paljon ihmisiä, joilla oli yllään Klamydian fanihuppari. Jokaisen artistin fanituotteita oli mahdollista ostaa fanituotemyyntipisteestä festareilla. Kappaleita kuultiin laajalla kavalkaadilla pitkän uran ajalta. Yksi heidän esittämistä kappaleistaan oli nimeltään Vaatteet pois ja yhtyeen solisti spiikkasikin että ei kannata ottaa vaatteita pois, koska on niin kylmä. Silti huomasin yleisössä muutaman vastustavan tätä kehoitusta.. Myös Narkkarirakkautta ja muita tuttuja hittejä kuultiin.


Illan pääesiintyjänä ja samalla viimeisenä esiintyjänä oli Ismo Alanko. Hänellä on takanaan vielä pidempi ura kuin Klamydialla, jo kolmannesvuosisadan ajan hän on viihdyttänyt yleisöä. Kokonaan en jäänyt hänen keikkaansa seuraamaan, sillä takana oli pitkä päivä festareilla. Tykkäsin kuitenkin hänen soundistaan ja rauhallisesta tunnelmasta keikan aikana.

Teksti & kuvat:
Rita Nyman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki