23.2.2013

Live! The Darkness @ The Circus, Helsinki 20.2.2013

Aina silloin tällöin musiikillisen kokemuksen jälkeen minussa herää kysymys siitä, mikä tekee yhdestä orkesterista tai artistista vaikuttavamman kuin toisesta. Miten samat soittimet, samat vahvistimet ja yleensä jopa samat sointukierrot pystyvät muodostamaan luokattoman huonosti vedettyjä, mutta timanttisia biisejä, tai vaihtoehtoisesti virheettömästi soitettua, mutta totaalisen yhdentekevää kuraa. Helsingin keskiviikkoillan aloittanut Ultrasound tuntui putoavan jälkimmäiseen kategoriaan. Seurassani olleen muusikkoystäväni teoria siitä jos lämppärin nimeä ei tunnista, on se ”kuulematta paskaa”, piti valitettavan hyvin paikkansa vahvasti 90-luvulta haiskahtaneen poppoon kohdalla. Ultrasound panosti nimensä veroisesti soundeihin, mutta biisit ja esiintyminen saivat aikaan liikehdintää yleisössä lähinnä vain baaritiskin, saniteettitilojen sekä tupakkakopin suuntaan. Orkesterin valinta lämmittelyaktiksi tuntui todella oudolta, sillä sen melankolinen indiemasentelu ei nostattanut tunnelmaa eikä tyylilajillisestikaan tuntunut istuvan kokonaisuuteen. Ei siis ihme, että lattia ammotti esiintyjän aikana tyhjyyttään.Ultrasoundin lopetettua valuikin lattia täyteen ihmisistä, jotka ihmetyksekseni edustivat kaikenkirjoista sakkia iästä ja sukupuolesta riippumatta; pirinarkkarista konttorirouvaan asti. Olin päässyt todistamaan illan pääesiintyjän jo paluukiertueellaan 2011 kun poikkesivat Hämeenlinnan Wanaja-festivaaleilla. Silloinen veto jätti sen verta hyvän fiiliksen, etten ole samanlaista ulkoilmakeikalta koskaan saanut. The Darkness oli paremmassa vedossa kuin mitä olin livetaltioinneista voinut aikaisemmin todistaa. On siis sanomattakin selvää, että odotukset Circuksen vedolle olivat korkealla, joka usein valitettavasti latistaa itse kokemusta. Tällä kertaa bändi enemmän kuin lunasti nämä odotukset. Ennen varsinaista introa nauhalta soitettu Thin Lizzyn ”Boys Are Back In Town” toimi parempana lämmittelijänä kuin Ultrasound. Kun setin ensimmäisenä biisinä kuultu ”Every Inch Of You” päästi keulahahmo Justin Hawkinsin ulvomaan lainin ”SUCK MY COCK!”, oli illan säännöt selvät: tänään vedetään rockia niin kuin rockia tulisi vetää. 
 


Bändi oli soitannallisesti liekeissä. Veljekset Justin ja Dan vuorottelivat kitarasooloillaan kun kivikasvoiset basisti Frankie Poullain ja syntymäpäiviään viettänyt rumpali Ed Graham jyräsivät höyryjunan lailla eteenpäin. Lavamaneerit ovat orkesterin kohdalla tuttua kauraa: yleisöä laulatetaan ja tanssitetaan, tukkaa heilutetaan ja risereiltä hypitään. Silti The Darkness ottaa yleisönsä haltuun paremmin kuin yksikään rock-yhtye. Sopiva yhdistelmä kukkoilua, huumoria ja äärimmäisen kovia biisejä tekee keikasta parhaan, jota olen moneen hetkeen päässyt todistamaan. Illan kohokohdiksi muodostuivat tuoreimman levyn ”She’s Just a Girl, Eddie”, debyytin ”Get Your Hands off My Woman” yleisön laulatuksineen sekä viimeisenä kuultu ”Love on the Rocks with No Ice”, jonka aikana Dan nosti veljensä harteilleen soittamaan kitarasooloa kiertäen yleisön joukossa. 
 


Mikä sitten tekee The Darknessista tämän hetken kovimman rock-bändin? Vastaus on kieli, joka on asetettu juuri oikeaan kohtaan poskea. Näin kovasta keikasta on tosiasiassa vaikea nostaa kohokohtia, mutta tärkeimpänä todisteena keikan toimivuudesta oli hymyjen määrä katsojien kasvoilla jälkeenpäin. Tällaisten esiintymisten jälkeen muistaa miksi jaksaa innostua musiikista. Jos sinulle koskaan tarjoutuu mahdollisuus päästä todistamaan kyseistä orkesteria livenä, tee se! Tee se henkisen hyvinvointisi puolesta. Tee se loistavan shown takia. Tee se rockin vuoksi. Tällä fiiliksellä jaksaa pitkään.

Teksti: Rukola
Kuvat: Susanna Honkasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki