24.8.2013

Live! Ylis'festarit @ Ylinen 17.08.2013


Jo 14. kertaa järjestettävä Ylisfestarit on saanut tänäkin vuonna esiintyjikseen useita huippuartisteja. Suvi Teräsniska, Vesterinen Yhtyeineen, Cheek sekä Kotiteollisuus vastaavat päivän ohjelmatarjonnasta. Perheen pienimmille oli ohjelmassa myös Titi-Nalle -esityksiä. Ennakkolippuja oli myyty huima määrä ja osattiin odottaa, että tänä vuonna festareilla tulisi olemaan paljon kävijöitä. Kävijäennätys rikottiinkin tänä vuonna, noin 5300 ihmistä oli nauttimassa Ylisfestareiden tunnelmasta. Edellinen kävijäennätys oli alle 2000 ihmistä vähemmän, joten ennätyksiä rikottiin kerralla huimasti. Tapahtuman järjestäjänä toimii Taysin kehitysvammahuolto.


Sää ei suosinut päivän aikana. Jo aamu oli sateinen ja sadetta oli luvattu myös päivälle. Portit festareille avattiin klo 12 ja ensimmäinen artisti, Suvi Teräsniska aloitti klo 13. Alueella oli kaksi eri esiintymislavaa, joten ohjelmaa oli käynnissä koko ajan. Suvin keikan kohdalle osui päivän pahimmat sadekuurot, mutta yleisössä oli osattu varustautua sadevarustein ja keikasta pystyttiin nauttimaan hyvin. Suvi lauloi hittejään Hento kuiskauksesta uusimpaan Yö-tribuutin kappaleihin. Oli hienoa nähdä, kuinka yleisössä kaikenikäiset lauloivat mukana ja olivat innoissaan keikasta. Lavan edustalta heiluteltiin Suville ja Suvi huomioi heitä heiluttamalla heille takaisin. Tänä kesänä muutama kappale Suvin vanhemmasta tuotannosta on saanut uudet sovitukset keikoilla. Yksi niistä on Elävänä
haudattu
ja uusi sovitus toimii loistavasti! Kiva kuulla vaihteeksi erilaisia sovituksia, huomaa kuinka pienilläkin muutoksilla saa kappaleisiin tuotua eri tunnelman. Keikan lopuksi Suvi pyysi yleisöä taputtamaan ja osoittamaan heille se, jos he haluavat kuulla lisää musiikkia. Ja encoreja kuultiin vielä muutama. Enemmänkin olisi ollut kappaleita soitettavana, mutta aikatauluista täytyy pitää kiinni ja päästää toinen artisti lavalle. Upea keikka oli takana ja yleisö oli hymyssä suin. Ainoana häiritsevänä tekijänä koin sateenvarjot, joita löytyi yleisöstä useammaltakin. Ne ovat vaarallisia, jos vahingossa sillä osuu toista silmään. Kunnon sadesäällä festarivarustuksena toimii parhaiten sadeviitat, joita myös löytyi useimmilta yleisön joukosta.

Suvin lopetettua alkoi välittömästi toisella lavalla koko perheen Titi-Nalle -esitys. Lapsiperheitä oli paikalla runsaasti. Heidän esityksessään oli paljon positiivista energiaa ja laulut sekä esitykset on opettavaisia samaan aikaan kun ne ovat hauskoja. Monet heidän esittämistään kappaleista jäävät soimaan päähän, sillä ne ovat tarttuvia. Titi-Nalle ja Riitta esiintyivät kahdesti päivän aikana. Huippumuusikkojen lisäksi on kiva, että näillä festareilla on järjestetty myös oheisohjelmaa lapsille, kuten pomppulinna, pieni viikinkilaiva jne. 

Vesterinen Yhtyeineen aloitteli jo keikkaansa toisella lavalla. He esittivät useita radiosta tuttuja kappaleitaan, kuten Kukaan ei koskaan ja Reppana. Kukaan ei koskaan on yksi heidän tunnetuimmista kappaleistaan ja pidän siitä todella paljon. Keikan jälkeen Vesterinen kertoi tämän keikan olleen yksi heidän parhaista keikoistaan. Oli todella hyvä fiilis keikalla. Vesterisellä yhtyeineen ei kovin montaa keikkaa kuluneena kesänä ole ollut ja tämä oli heidän viimeisiä keikkojaan tänä vuonna. He jäävät levytystauolle ja myöhemmin on luvassa uutta musiikkia. 

Ja sitten oli vuorossa, melkein voisi sanoa koko festareiden odotetuin artisti eli Cheek. Ylisen kartanon alueen piha oli täynnä yleisöä, malttamattomana odottamassa lavalle Cheekiä. Yleisössä oli kaikenikäistä porukkaa, hienoa nähdä kuinka festarit yhdistävät eri ikäisiäkin ihmisiä. Monet olivat seisseet lavan edessä jo heti porttien avauduttua ja odottaneet tätä artistia. Nyt heidän odotuksensa palkittiin. Cheek saapui lavalle esittämään hittejään hitin perään. Liekeissä on yksi suurimmista hiteistä muutaman vuoden takaa ja se toimii edelleen keikoilla. Tänä kesänä näin muutaman keikan Cheekiltä ja keikoilla on aina uskomaton meininki! Keikkasetissä oli yhä mukana kappaleita Vain elämää -ohjelmasta ja yleisö osasi nekin laulaa mukana. Yleisöstä huudettiin toiveena useampaankin otteeseen uutta Timantit on ikuisia -kappaletta. Kyseinen kappale ilmestyi singlenä vasta viikkoa aikaisemmin mutta se oli kuitenkin jo otettu mukaan keikkasettiin. Kuulosti todella hyvältä! Livenä siinä on hieno tunnelma. Keikan jälkeen yleisö ryntäsi lavan reunaan ja he halusivat vielä nähdä Cheekin ja vilkuttaa tälle. Huikea tunnin keikka ja myös sään puolesta vaikutti hyvältä. Sade oli loppunut ja aurinkokin näyttäytyi. Kuulin erään pikkupojan todenneen "Cheek oli niin hyvä, että sai jopa auringon paistamaan". 


Illan viimeiseksi esiintyjäksi oli valittu Kotiteollisuus. Cheekin fanit poistuivat lavan edustalta ja tilalle tuli Kotiteollisuuden faneja. Itselleni Kotiteollisuuden tuotanto ei ole kovin tuttua, mutta kyllä heidän keikallaan meininkiä ja yllättäviäkin tapahtumia näytti olevan. 

Innolla jään odottamaan, ketä esiintyjiä Ylisfestareille on ensi vuonna tulossa! Toivottavasti tämä jo perinteeksi muodostunut tapahtuma saa jatkaa monta vuotta eteenpäin. Yleisössä oli hyväntuulista porukkaa, huonosta säästä huolimatta. Nämä festarit on todellakin koko perheen tapahtuma! Tapahtuma on päihteetön ja savuton ja keikat ovat päivällä, eikä iltamyöhään. Niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät kuulemaan omia suosikkejaan. 

Teksti: Rita Nyman
Kuvat: Tiia Santavirta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki