14.3.2013

Live! Ilpo Kaikkonen & Aurinkokunta @ Shamrock, Vantaa 1.3.2013

Ilpo Kaikkosen esikoislevy “Vol1” oli minulle syksyn valopilkku. Kuuntelin sen rennon kesäisiä kappaleita koko marraskuun ja toki sen jälkeenkin. Olin nauttinut niistä jo akustisilla keikoilla, joita Ilpolla tuntuu riittävän. Harvinaisempaa bändikeikkaa olin kovasti odottanut, ja Tikkurilan Shamrock osui kohdalle yllättäen, muun pääkaupunkiseutumatkailun yhteyteen.

Olin jo hilkulla katua keikalle lähtemistä, kun showtime venyi yli puolen yön, mutta odotus palkittiin. Ilpo Aurinkokunta-bändeineen asteli lavalle, “Tänään en pelkää” lähti soimaan, ja tiesin heti, että kannatti tulla. Ilpon lavaenergia valloittaa, soittamisen riemu tarttuu, ja ennen kaikkea biisit toimivat.

Ensimmäisellä kokemallani keikalla Ilpolla oli vireongelmia, jonka jälkeen olen kuunnellut hänen lauluaan erityisen kriittisesti, parasta toivoen ja pahinta - turhaan - peläten. Jos nyt jotain epävireitä lipsahti, ei niitä riehakkaan bändisoiton lomasta ehtinyt havaitsemaan. Ilpon ääni soi persoonallisen pehmeänä ja vahvana, ja kitarakin pysyi kädessä, aidosti soittimena eikä rekvisiittana.


Kaikkosen kehityskaari Idols-kisasta levy-yhtiövaihdossa “hukatun”, mutta minuun kovasti kolahtaneen “Hetken vielä nuori”-sinkun kautta huikeaan “Kleinbus”-hittiin, ehkä maailman koskettavimpaan “Terveiset sinne taivaaseen” -musiikkivideoon, ja sitten kuitenkin melko vaatimattomasti menestyneeseen debyyttialbumiin, on minusta äärimmäisen kiehtova. Mikä määrittelee suosiota, jos pari suurta radiohittiäkään ei vauhdita albumia listoille, ja artistia kunnon bändikiertueelle?

Shamrockissa seurailin mielenkiinnolla yleisön tunnelmia - sen mitä omilta huippufiiliksiltäni ennätin. Lavakaiteessa ei roikkunut faniporukkaa, mutta tanssilattia oli enimmäkseen täynnä, ja yleisö menossa mukana. “Terveisiä” toivottiin, mutta harvassa olivat ne, jotka lauloivat muiden biisien mukana - minä toki hoilasin sydämeni kyllyydestä. “Vie mut pois”, “Mannerheimintiellä” ja “Tuulipäät” villitsivät tanssimaan, “Pohjoisen kutsu” sopi pakkasyöhön, ja “Lepopäivä” oli yhtä letkeä livenä kuin levylläkin.

Setissä oli myös yksi julkaisematon biisi - “raati” ei kuulemma kelpuuttanut levylle. En tiedä mikä siinä muka oli vikana, koska keikalla “Irti valheesta” toimi mainiosti. Olisin kuvitellut, että tunnetut cover-biisit, kuten Tehosekoittimen “Valonkantaja” ja “Maailma on sun” olisivat nostaneet tunnelmaa vielä pykälän, mutta omat biisit nyt vaan sykähdyttivät enemmän. Hyvin ne tuntuivat kelpaavan niillekin bilettäjille, jotka eivät niitä ennestään tunteneet.

Varsinaisen setin päättänyt “Meren rantaan” jyräsi vastustamattomalla draivilla, mutta encoret olivat lainattuja. “Fiilaten ja höyläten” ja “Suuret setelit” ovat toki Ilpolle erittäin hyvin sopivia rymistelyklassikoita, mutta jäin toivomaan, että Ilpo luottaisi jatkossa omaan musiikkiinsa siinäkin kohtaa.

Levyn biiseistähän noin puolet nimenomaan on Kaikkosen kynästä. Hänen lahjakkuutensa muusikkona on siis todella paljon muutakin kuin rock-jumalaisen ulkonäön kruunaavat kiharat. Toivottavasti keikkoja - myös näitä vauhdikkainta Ilpoa esitteleviä bändikeikkoja - riittää. Voittajan valinta on ainakin sillä kesäfestarilla, joka ensimmäisenä älyää buukata Ilpon julistamaan “Mutapaini”-kappaleen sanoin, että “rannekkeella rauhaa, rokkia ja rakkautta saa”. 

Teksti ja kuvat: Leena Ikonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki