6.3.2013

Live! Cult Of Luna, Hanging Garden @ Nosturi, Helsinki, 2.3.2013


Viime aikoina on tullut todistettua ehkä jopa liiankin tiukkoja keikkoja niin lyhyeen aikaväliin. Onneksi The Darkness ja Biffy Clyro edustavat eri tyylisuuntaa, kuin tämän illan orkesterit. Etenkin lämppärinä toiminut Hanging Garden edustaa kategoriaa ”misery, sadness, loss of faith, no reason to live…this is perfect for you!”. Hanging Garden on nauttinut tasaisen varmasti kasvavaa suosiota, josta post-metal -mammutti Cult Of Lunan lämmittelynakki kertoo enemmän kuin tarpeeksi. Keikka ei tästä kuitenkaan kielinyt, vaikkei kuitenkaan sentään valahtanut kategoriaan ”kuulematta paskaa”. Soitto kulki, soundi toimi, mutta kappaleiden liiankin turvallinen ”ensin hissutellaan, sitten huudetaan” -kaava ei kantanut samalle tasolle, kuin soitosta kuulluilla esikuvilla. Shoegaze -tyyppinen esiintyminen lisäsi tunnetta siitä, että kyseessä olisi oikeastaan voinut olla mikä tahansa orkesteri. Ei ollut huono, mutta ei jäänyt mieleenkään. Lyhyt kommenttikierros kaveripiirissä välittömästi keikan jälkeen meni suurin piirtein näin: ”-Swallow the Sunia. -Swallow the Sun meets Ghost Brigade. -Aika suomimasentelua. -Swallow the Sunia.”.


Pääesiintyjän kohdalla ensimmäisenä paistoi silmään se, että lavalla oli vain yksi rumpusetti. Taas. Voi sampete! Mikäköhän sillä Hedlundin Tompalla on kun ei Suomeen tullut tälläkään kertaa? Eternal Kingdom -lätyn kiertueella viimeksi Helsingissä Tavastialla käväisseestä orkesterista on uusimman levyn myötä jäänyt laulaja-sanoittaja Klas Rydberg, mutta haastattelujen perusteella ja uuden levyn kautta yhtyeen todellisena keulahahmona on aina toiminutkin kitaristi-laulaja Johannes Persson. Persson onkin Vertikal -nimeä kantavan albumin tiimoilta siirtynyt lavalla kirjaimellisesti edustalle.

Cult Of Luna ei petä. Setti koostui orkesterin tyyliin eeppisistä ja pitkistä teoksista, jotka hyödyntävät kolmen kitaran, koskettimien, basson sekä rumpujen mahdollisuuksia kasvattaen melodioita, teemoja, soundeja ja tunnelmaa. Vertikalin myötä Cult Of Luna on siirtynyt kylmempään, ja klaustrofobisempaan ilmaisuun, joka toimii kuin hyvin öljytty moottori. Lämmittelijään nähden ruotsalaisten kavereiden esiintyminen oli räjähtävä ja sähköinen - eli siis lähes päinvastainen. Ainoana miinuksena mainittakoon setin kappalevalintojen vähyys, mutta jotta kaikki halutut kappaleet oltaisiin illan aikana kuultu, olisi setti kestänyt n. viisi tuntia. Tämänkertainen puolitoista tuntia jätti olotilan ”voi kun minäkin osaisin”. Cult Of Luna on genrensä ehdotonta kärkeä, mutta kyseinen genre alkaa olla pikkuhiljaa läpi koluttu. Nähtäväksi jää, pystyykö Ruotsin ihme enää parantamaan suoritustaan seuraavalle levylle.

Teksti: Rukola
Kuvat: Susanna Honkasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki