3.3.2013

Live! PATRICK WOLF @ Savoy-teatteri, Helsinki 22.2.2013

Okei, nyt on pakko jakaa yksi epävirallinen titteli: Patrick Wolf on nerokas mies. Reilu vuosi sitten Tavastialla keikkaillut Wolf tunnetaan voimakkaan musiikkinsa ja intensiivisen lavapreesensinsä ohella omaperäisestä tyylistään. Perjantai-iltana punaisiin nilkkasukkiin ja rimpsuiseen liiviyläosaan pukeutunut Wolf ilahdutti yleisöään Savoy-teatterissa, ja oli allekirjoittaneen kokemuksen perusteella nerokkaampi kuin koskaan.

Savoyn keikka oli enemmän luokiteltavissa konsertiksi, rockklubin hämyinen tunnelma oli poissa ja ihmiset istuivat hiirenhiljaa salin penkkiriveillä. Ratkaisu ei ollut ollenkaan huono (tai ”susi”, kuten tässä yhteydessä voisi heittää), sillä setti rakentui pelkästään akustisia versioita sisältävän Sundark and Riverlight –albumin ympärille. Kyseessä oli osa Wolfin 10-vuotista taiteilijauraa juhlistavaa kiertuetta.


Wolfin vahva persoona täytti salin jokaista nurkkaa myöten, olematta kuitenkaan millään tavalla omahyväinen tai teennäinen. Vaikka hänen rinnallaan esiintyivät viulisti, haitaristi ja oboen soittaja, ilta oli täysin Wolfin. Monitaiturimainen esiintyjä oli parhaimmillaan mahdollisimman riisutuissa biiseissä, kuten ”Together” ja parhaat hetket koettiin miehen istuutuessa yksin pianon ääreen. Leikkisä ”The City” oli hurmaava ja ”Vulture” toimi koskettimilla erittäin hyvin.

Wolfin lauluääni oli voimakkuudessaan paikoilleen naulitseva, mutta myös hänen välispiikkinsä huokuivat läsnäoloa ja vilpittömyyttä. Yleisö hymyili leveästi, kun Wolf jutteli ujon suloisesti niitä näitä, eksyen välillä täysin aiheestaan. Hän oli aidosti hauska, kertoili mielellään biisien taustoja ja kommentoi taustakankaalla pyörinyttä kaitafilmikoostetta, jossa 6-vuotias Patrick puhalsi syntymäpäiväkakkunsa kynttilöitä pottatukassaan. Hän sai sympatiat puolelleen kertoessaan kyllä kovasti yrittäneensä opetella suomea, mutta sanakirja oli harmillisesti jäänyt pois matkatavaroista.

Illan kuluessa herkistyttiin moneen otteeseen, mutta myös naurettiin sydämellisesti. Wolf avasi paljon nuoruudessaan läpikäymiään tunteita ja omia ajatuksiaan seksuaalisuudesta. Illan edetessä Wolfille kannettiin yleisön joukosta kimppu tulppaaneita ja muitakin lahjoja, jotka mies otti nöyrästi vastaan.

Uusin albumi soitettiin lähes kokonaisuudessaan läpi. Lisäksi Wolf kyseli yleisön toivebiisejä, tarttui innoissaan ”Damaris” -biisiin, ja valotti lyriikoiden taustalla olevaa traagista rakkaustarinaa sydänsuruihin kuolleesta, pastorin poikaan rakastuneesta mustalaistytöstä. Akustisuus teki biiseille oikeutta, vaikka kiertueen kylmät keikkamaat olivatkin ilmeisesti vaikuttaneet Wolfin ääneen, joka ei hänen omien sanojensa mukaan päässyt niin korkealle kuin hän olisi halunnut.


Viimeisten biisien aikana huomasin sulkevani silmäni ja vain kuuntelevani. Käsivarret kananlihalla, silmät vähän onnellisuudesta kostuen. Upeaa, että joku voi päästä noin vahvasti iholle pelkästään musiikin kautta.

Teksti ja kuvat: Laura Halonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki