25.3.2013

Live! EWERT AND THE TWO DRAGONS @ The Circus, Helsinki 22.3.2013


Perjantaina The Circukseen saatiin vieraita Suomenlahden toiselta puolelta. Virolainen Ewert and The Two Dragons on nimestään huolimatta nelimiehinen bändi, joka livetilanteissa paisuu seitsemään henkilöön. Koskettimien ääressä istuvan vokalisti Ewert Sundjan vierellä musisoivat alun perin kitaristi Erki Pärnoja ja rumpali Kristjan Kallas. Basisti Ivo Ettin tullessa mukaan kuvioihin Sundjan keksimää nimeä ei kuitenkaan vaihdettu, sillä bändi mukaan toisella kahdesta ”lohikäärmeestä” on kaksi päätä. Tadaa, nimiparadoksi ratkaistu.

Reipasta folksävytteistä indie-rockia soittava bändi on ennättänyt keikkailla Suomessa suhteellisen tiuhaan tahtiin. Itse olin todistamassa tämän Mumford & Sonsiin verratun yhtyeen ilmaiskeikkaa viime toukokuussa Espan lavalla ja wou, olin myyty. Läpimurtohitti ”Good Man Down on jo tuttua tavaraa, mutta nyt odottelin innolla kuulevani myös vuonna 2009 julkaistun debyyttialbumi ”The Hills Behind The Hillsin” tunnelmapaloja.


Saapumisaikani keikkapaikalle oli siinä vähän ennen kymmentä. On olemassa tietty juttu, jonka perusteella tiedän aina olevani itseäni miellyttävällä keikalla. Jo siis ennen varsinaisen keikan alkua. Lämppäribändi Wedding Crashersin ja pääesiintyjän välissä kaiuttimista soi nimittäin Arcade Firen The Suburbs –albumi, joka on aina hyvä merkki. Olin välittömästi hyvällä tuulella. Lavan edusta loisti vielä tyhjyyttään, mutta minäpä päätin notkua eturivin paraatipaikalla jo hyvissä ajoin. Tilanne tulisi nimittäin muuttumaan myöhemmin radikaalisti ja lohareiden imu houkuttelisi kuulijat lähemmäksi. 
Yleisön puheensorina oli suomea ja eestiä sekaisin. Bändi asteli lavalle kolmen torvisoittajan kanssa, ja suloisesti hymyilevä Sundja lasketteli välispiikkejä sujuvalla suomenkielellä. Puheessa kuulunut aksentti toi kieltämättä hymyn huulille. Keikan alkupuoli kulki rauhallisesti lähinnä vanhempien biisien tahtiin, mutta mahtui sinne joukkoon huimia revittelyhetkiäkin. ”Sailor Man” yltyi loppuaan kohden Sundjan ja Pärnojan hurjaksi rummutukseksi.


Vaatimaton, mutta konstailemattomasti folk-rokkaava Ewert and The Two Dragons saattaa tuntua kuulijasta ensi alkuun kepeältä pimputtelulta, mutta hallitsee myös astetta synkeämmän tason. ”The Hills Behind Hills” sai lisäpotkua yleisön välihuudatuksista ja ai että, miten kauniilta laahustavatempoinen ”Panda” kuulostikaan. Yleisön joukosta huudeltiin satunnaisia eestinkielisiä suosionosoituksia ja rakkaudentunnustuksia. Takanani pakkauduttiin vähitellen lähemmäs etureunaa, valot räpsyivät ja ilta eteni kohti niitä välttämättömiä hittejä.


Biisien vaihtuessa Sundjan liikkeitä seurattiin silmä tarkkana. Milloin se tarttuu taas xylofoniin? Oisko tää nyt just se biisi? ”Good Man Downia” odoteltiin malttamattomasti. Ja kyllähän se sieltä lopulta tuli. Hurraa! Yleisö havahtui välittömästi läpsyttämään käsiään tutun melodian tahdissa, ja loppukeikkakin tuntui syttyvän aivan uudella tavalla.

Yleisö hurrasi bändin vielä villisti takaisin, kolmen biisin ajaksi. Bändi oikein loisti kiitollisuutta ja Sundja sinnitteli loppuun asti suomenkielellä. ”Jolene” alkoi tavanomaista räväkämmin ja viimeistään tässä vaiheessa lavan edusta oli aloittanut tyytyväisen keinahtelun. Lopetuksena kuultiin odotettu ”(In The End) There’s Only Love”, jonka jälkeen allekirjoittaneen oli suorastaan pakko luistaa omista periaatteistaan ja vierailla merchandise-kojulla. Bändin jäsenet tulivat myyntipöydän taakse juttelemaan mukavia ja You Had Me At Hello –paidat tekivät hyvin kauppansa. Minäkin nukuin seuraavan yön käpertyneenä vääränkokoiseen bändipaitaan, oikein onnellisena.

Aitäh, lohikäärmeet! Tervetuloa pian takaisin, välimatkahan ei ole pitkä!

Teksti ja kuvat: Laura Halonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki