31.3.2013

Live! Anne Mattila @ Käenkoskikeskus, Parkano 16.3.2013


Anne Mattila saatiin vihdoin esiintymään Parkanon Käenkoskelle. Tanssilava talvella on melko mielenkiintoinen kokemus, mutta silti sieltä vähän välittyi jo sitä kesäistä fiilistä. Annen lisäksi illan aikana soittivat Annen orkesteri Mistral sekä tanssiorkesteri Pekka Hartonen & Sawotta.

Annen esiintymiset illalle ajoittuivat aikaväleille 23:00-23:45 sekä 00:30-01:15. Jossain kohtaa taisi kyllä mennä yliajallekin, joka ei todellakaan haitannut. Päinvastoin. Paikalla on paljon tanssijoita sekä aivan varmasti Annen faneja. Heidät tunnisti jo muutamia minuutteja ennen keikan alkamista eturivistä innokkaina odotellemassa. Porukkaa on kaikenikäistä ja myös Parkanon asukkaat on saatu liikkeelle näin lavatanssi-iltana. Itselleni tämä oli Annen ensimmäinen varsinainen keikka, vaikkakin Annen musiikkia olen paljon kuunnellut monien vuosien ajan. Hän on lapsuudenidolini ja keikka sai minut vakuuttumaan siitä, että hän on yhä aivan huikea artisti. Odotukset keikalle on melkoisen suuret, sillä olen nähnyt paljon hyviä livevideoita netistä ja uuden levyn musiikki on kuulostanut todella hyvältä.

Anne saapui lavalle laulaen kappaleen Lennetään uusimmalta Elämä on lahja -levyltä. Vihellykset tuovat tunnelmaa tähän menevään kappaleeseen. Radioissa on viime aikoina soitettu hyvin usein tätä biisiä ja se on niin tarttuva, että siinä on helppo laulaa mukana. Ensimmäiseen settiin mahtui paljon uuden levyn kappaleita. Melkein heti alkuun tuli myös samaisen levyn nimikkobiisi, Elämä on lahja. Annen esitellessä kappaleitaan, oli merkittävää huomata kuinka monta kappaletta Vexi Salmi on tehnyt Annelle. Niitä ei ihan yhden käden sormilla lasketa, Vexi on ollut merkittävä vaikuttaja Annen uralla. Myös Jonne Aaron on ollut suuressa roolissa mukana Annen levyjen tekovaiheessa. Itse en edes tiennyt, että Jonne Aaron on myös tehnyt biisejä Annelle, mutta aina oppii jotain uutta. Hyvä, että Anne mainitsi keikan aikana biisintekijöitä, sillä voi aina huomata kuinka nämä ammattilaiset tekevät huippubiisejä kerta toisensa jälkeen.

"Lennetään, ja mennään sinne minne tuuli vie. Lennetään, kun jaloille ei enää riitä tie.
Siksi mennä antaa, kyllä haavet kantaa ja vaikkei aina kantaiskaan.
Mitä siinä voittaa, jos piiloutua koittaa se aika kuluu hukkaan vaan.."

Laulaessaan ensimmäistä biisiä Anne moikkaili yleisöön tulleita tuttuja ja heitä olikin useita. Annelle oli esitetty paljon toivekappaleita ja hän huomioi yleisöä esittämällä niitä täällä. Toiveita oli esitetty jo ennen keikkaa sekä sitten myös keikan aikana. Lapsuuden maisemiin, Menneet, Vuokrayksiö; kaikki uuden levyn hienoja kappaleita. Monille tässä vaiheessa ainakin voi olla vielä tuntemattomia kappaleita, mutta uusien biisien mukaan mahtui myös vuosien takaisia lähes kaikkien tuntemia hittejä. Asfalttiviidakko sekä Enkeleitä onko heitä ovat varmasti jollain tavalla tuttuja kappaleita. Hienoa, että uuden levyn kappaleita tuotiin heti esille, on kyllä hieno levy. Suurimpana suosikkina nousi keikalla tuolta levyltä kappale nimeltään Pidä siitä kii.


Ensimmäiseen settiin mahtui yksi coverikin, Lökäpöksyni mun. Annen mukaan hän on aina salaa pitänyt siitä kappaleesta. Ja tanssilavalla kun oltiin, voi soitella ikivihreitä kappaleitakin. Annesta välittyi iloista fiilistä yleisöön ja hänen hymystään riittäisi vaikka muille jakaa. Vuosien esiintymiskokemus näkyy hänessä vahvasti. Uuden levyn biisien nimet olivat vielä vähän hakusessa ja Anne kyseli niitä bändiltä, mutta kappaleiden sanat olivat kyllä hyvin muistissa. Monet artistit katsovat sanoja jostain, joten oli hienoa että Anne muisti ne ulkoa, sekoilematta niissä. Eläytyminen kappaleisiin saa aivan uudenlaisen tuntuman, kun ne kappaleet on hyvin muistissa.

Ensimmäinen setti meni nopeasti ohitse ja 45 minuutin ajan soitti toinen orkesteri. Sitten olikin onneksi jo
Annen aika palata takaisin lavalle. Toinen setti sisälsi kappaleita muutamalta viimeisimmältä levyltä. Kuten Rakkauden, Tahdon rakastaa sekä Minne mua viet. Sielu salamoi kappaleessa etsittiin yleisön joukosta "Janne Tulkkia", laulamaan Jannen osuudet. Vapaaehtoisia ei tälläkään kertaa tullut ja bändin kosketinsoittaja Timo Määttä ''Räyski'' lauloi Annen kanssa. Räyski vähän muokkaili sanoja ja Anne katsoikin yleisöön nauraen, että mitä se oikein laulaa. Tuosta biisistä esitetään kuulemma usein vähän eri versioita keikoilla, on jouluversiota ja vaikka mitä. Biisi pysyy samana, sanat vain vaihtuvat. Anne muutenkin välillä kommentoi yleisöön jotain, joten ainakin itselleni tuli tunne että artisti on läheinen yleisönsä kanssa ja muodostaa kontakteja.

Joukkoon mahtui myös yksi "musta lammas" eli illan tähän mennessä ainoa englanninkielinen kipale. Bailando oli kappale nimeltään ja siinä tuli menevä fiilis ja kiva kappale! Räyski oli halunnut sen mukaan biisilistaan, koska siinä on kuulemma niin hieno musiikkivideo. Anne tätä kyseistä musiikkivideoita ei vielä kuitenkaan ollut nähnyt. Lennetään -kappale esitettiin keikan lopuksi vielä toistamiseen. Niin ihania valhees on, sen kappaleen haluan vielä nostaa keikalta. Tällä keikalla ainakin se oli jätetty viimeisten kappaleiden joukkoon ja siinä on niin mahtavat sanat ja melodia. Ilta oli yhtäkkiä jo siinä vaiheessa, että vain encoret olivat jäljellä.

Anne tuli yleisön hurraamama takaisin lavalle ja kysyi mitä hän haluaisi yleisön laulavan. Yleisöstä heitettiin, että laula Abbaa. Annella on useilla keikoilla tapana laulaa Abbaa, joten miksei täälläkin. Annen esittämät vaihtoehdot olivat Voulez Vouz ja Mamma Mia. Ensimmäinen ja ainoa ääni, joka kuului esitti toiveen Mamma Mia ja se vedettiin. Viimeiseksi kappaleeksi jätettiin kappale I Feel Like A Woman. Enemmänkin siis mahtui englanninkielisiä kappaleita mukaan, joka oli hyvä juttu. Nekin sujuvat Annelta hyvin ja tuovat kivaa
vaihtelua. Keikan lopuksi vielä nimmarinjakoa ja näin saatiin taas huikea ilta päätökseen.

Vaikka kyseessä on tanssimusiikkia esittävä artisti, niin Annelta kyllä luonnistuu monet muutkin jutut. Paljon oli tanssijoita keikan aikana ja vaikka uudelta levyltä löytyy ehkä enemmän niitä iskelmämusiikin piirteitä, niin tanssittavia ne silti ovat. Uudella levyllä on mielestäni jokaiselle jotakin, se sisältää hyvin erilaisia kappaleita. Sellainen tietty positiivisuus välittyi Annesta ja itse kutakin hymyilytti vielä pitkään keikan jälkeenkin. Artisti luo katsekontakteillakin hyvää ilmapiiriä. Vuosien esiintymiskokemuksen huomaa ja kehitystä tapahtuu koko ajan valtavasti. Jos Anne sattuu lähelle keikalle, niin voin suositella. Huikea artisti, jolla on varmasti paljon annettavaa. Keikoillakin voi esittää toiveita kappaleista ja harvoin on täysin sama biisilista keikoilla. Ja jos omaa suosikkibiisiä ei tule keikalla, niin toiveita vain esittämään!

Keikan biisilista:

1.setti

1) Lennetään
2) Pidä siitä kii
3) Elämä on lahja
4) Lapsuuden maisemiin
5) Menneet
6) Syttynyt on rakkautemme
7) Asfalttiviidakko
8) Vuokrayksiö
9) Lökäpöksyni mun
10) Toivon sulle
11) Juokse
12) Enkeleitä onko heitä

2.setti

1) Rakkauden
2) Tahdon rakastaa
3) Hei älä karkaa
4) Kauan niin kauan
5) Minne mua viet
6) Tuoksui ruoho
7) Pienen hetken
8) Sielu salamoi
9) Bailando
10) Lennetään
11) Perutaan häät
12) Niin ihania valhees on
encoret:
13) Mamma mia
14) I Feel Like a Woman

Teksti ja kuvat: Rita Nyman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki