23.9.2013

Esittelyssä ruotsalaistähti Jasmine Kara


Jasmine Karan elämäntarinasta riittäisi reilusti aineksia elokuvaan tai kirjaan, vaikka hän onkin vasta 25-vuotias. Itse asiassa tarinan juurta oli jo nuorempanakin niin paljon, että Jasmine julkaisi omaelämäkerrallisen kirjan (Hälsa henne att hon ska dö) samoihin aikoihin esikoisalbuminsa kanssa kolmisen vuotta sitten.


Tarinan blues-osuuteen kuuluu teinivuosien tuhoisa suhde, joka sai Jasminen lopettamaan laulamisen ja ajautumaan itsemurhan partaalle. Psykiatrisella klinikalla eräs työntekijöistä toi mukanaan kitaran ja kysyi haluaisiko Jasmine kenties soittaa. Kitaraan tarttuminen oli parasta terapiaa ja musiikista tuli Jasminen elämän tärkein sisältö ja melkeinpä elinehto.

Legendaan liittyy olennaisena osana myös lähtö New Yorkiin artistiunelmien perässä 18-vuotiaana. Jasmine on kertonut laulaneensa kadulla levy-yhtiöiden edessä kunnes turvamiehet hätistivät pois ja kiertäneensä esiintymässä New Yorkin jazz- ja blues-klubeilla kerta toisensa jälkeen – yleisöön sattuivat yhtenä iltana eräätkin Jay-Z ja Beyoncé, joilta tuli kehuja.

Palattuaan Ruotsiin Jasmine sai kuin saikin tavoittelemansa levytyssopimuksen legendaarisen Marshall Chessin uudella Tri-Sound-yhtiöllä. Blues Ain't Nothing But a Good Woman Gone Bad julkaistiin kesällä 2010 ja albumi oli täynnä blues- ja r'n'b-klassikoita Chess Recordsin aarreaitasta. Suurimmaksi hitiksi Ruotsissa muodostui Etta Jamesin alun perin laulama In The Basement. Levy julkaistiin myös muun muassa Japanissa ja Englannissa.
Tämän vuoden helmikuussa Jasmine esittäytyi uudistuneessa ulkomuodossa Ruotsin Grammis-gaalassa ensimmäisellä omalla singlebiisillään Can’t Lie to Me. Musiikista löytyi edelleen retrovaikutteita, mutta vuoden 2013 äänimaailmaan päivitettynä. Huomiota herätti uusi mustavalkoinen kampaus, joka ilmentää Jasminen luonteen kaksijakoisuutta, energistä ja tiukkaa lavapersoonaa rauhallisemman ja kiltimmän lavan ulkopuolisen privaattipersoonan rinnalla. Myös Jasminen tausta on kaksipuolinen, sillä hänellä on ruotsalainen äiti ja iranilainen isä.Tämän vuoden aikana Jasmine on näkynyt ahkeraan Ruotsin televisio-ohjelmissa ja kiertänyt eri puolilla levittämässä positiivista energiaansa live-esiintymisissä. Myös ensimmäinen Suomen keikka tuli tehtyä kesän Rauma Blues -festareilla. Utelin Jasminelta miltä Suomessa esiintyminen tuntui:

– Rauman keikka oli todella kiva. Haluaisin ehdottomasti uudestaan Suomeen esiintymään. Siellä oli oikeastaan vieläkin hauskempi esiintyä kuin Ruotsissa, joten toivon todella pääseväni Suomeen pian uudelleen, Jasmine kommentoi.
Kyselin Jasminelta myös tulevia suunnitelmia :
-     Kakkossinkku Paralyzed on nyt ulkona ja toivon, että se voidaan julkaista myös Suomessa. Samoin toivon, että pian valmistuva albumikin julkaistaan Suomessa, Jasmine kertoo.

Jasmine viettää tällä hetkellä matkalaukkuelämää ja elää unelmaansa sukkuloiden Tukholman, Lontoon ja New Yorkin välillä. Tähtäin on korkealla ja tuleva albumi näyttää miten pitkälle tähtiin tie vie.
Teksti ja kuvat: Nina Uddin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki