18.12.2012

Live! Ursula Martinez @ Korjaamo, Helsinki 9.12.2012

 
Vuonna 2006 espanjalais-brittiläinen kabareetaiteilija Ursula Martinezin esitys Hanky Panky, jossa hän riisuu itsensä alasti ja saa punaisen nenäliinan katoamaan, ladattiin internetiin ilman hänen suostumustaan. Video johti tuhansiin sähköposteihin, joissa fanit tarjoavat Martinezille seuraansa, bisnestilaisuuksia ja kuvia itsestään ja ruumiinosistaan. Harva fani varmaan arvasi pääsevänsä osaksi Martinezin esitystä.

On sääli, että Ursula Martinez kävi vasta viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa Suomessa. Hänen aiempia, monipuolisia esityksiään olisi ollut kiintoisaa nähdä. Yhdessä hän sytyttää rintansa tuleen.

Sunnuntaina 9.12. Korjaamolla nähtiin Martinezin tuorein esitys My Stories, Your Emails. Jos on onnistunut näkemään netistä kuulun Hanky Panky –esityksen, odotti varmasti sunnuntaiselta showltakin alastomuutta ja roisia komiikkaa. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei Martinez ole strippari, vaan ajatuksia herättävä koomikko ja monipuolinen esiintyjä, joka käsittelee esityksissään mielellään vaikeitakin aiheita.

My Stories, Your Emails koostuu kahdesta osasta, jotka Martinez esittää odotusten vastaisesti täysin vaatetettuna. Ensimmäisessä osassa My Stories Martinez lukee otteita ja sattumuksia omasta elämästään ja kokemuksistaan. Nokkelat pikku tarinat käsittelevät realistisesti Martinezin (ja yleensä) identiteettiä, perhettä ja rasismia – suurin osa hauskasti, mutta osa herättää myös surua ja sääliä. Toinen osa, You Emails, koostuu sähköposteista, joita Martinez sai Hanky Pankyn nettiin leviämisen jälkeen. Martinez lukee viestit heijastaen samalla valkokankaalle viestin lähettäjän kuvan ja imitoiden taitavasti tämän aksenttia (okei, ruotsalainen aksentti meni hiukan heikommin). Esitys panee ajattelemaan yksityisyyttä, julkisuutta ja röyhkeyttä. Valkokankaalla nähdään myös alastomuutta, niin fanikuvien kuin Hanky Pankyn muodossa, jonka Martinez esittää yleisölle videolta.

My Stories, Your Emails on kompakti, vedet-silmissä-naurattava esitys, joka komiikan takaa herättää myös syvempiä ajatuksia. Show naurattaa, hämmentää, nolottaa ja hiukan säälittää yhtä aikaa. Martinez on tyylikäästi ja älykkäästi hauska ja roisi, ja toivon, ettei tämä ollut viimeinen kerta, kun hän esiintyy Suomessa.

Strippausta odottaneetkaan eivät joutuneet sunnuntaina pettymään: Martinez palkitsi odotuksen riisuutumalla koruttomasti esityksen lopuksi.

Teksti: Tiia Rantanen
Kuva: Hugo Glendinning (Ursula Martinez / Ursula Martinez FB-sivu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki