3.12.2012

Live! Jesse "ihana" Kaikuranta @ The Circus, Helsinki 3.11.2012


Jesse Kaikuranta on ihana. Se laulaa niin ihanasti ja sen kappaleetkin on niin ihania. Vie Mut Kotiin -debyytti ilmestyi hiljattain kaupan hyllyihin ja sekin on ihana. Plätyn julkaisua juhlittiinkin heti samaan syssyyn Helsingin Circuksessa, jossa paikalle sankoin joukoin kerääntynyt yleisö hiljentyi kuuntelemaan sydänjuuria riipiviä tulkintoja. Levyllään Kaikuranta liikkuu kotimaisen modernin popin, iskelmän sekä elektronisen musiikin välimaastossa, eikä keikka todellakaan ollut yhtään sen vähemmän mahtipontinen. 

Olin ottanut itse levyn haltuun jo aiemmin kotona, sillä jo sinkkuhitit ”Vie Mut Kotiin” sekä ”Järjetön Rakkaus” olivat vakuuttaneet minut sen verran vahvasti. Levyn melankolisen mahtipontinen linjaus, elektroniset vivahteet sekä karismaattinen melodraama yllättivät suunnattomasti, mutta ehdottomasti vain positiivisesti. Sydämestäni löytyy suunnattomasti arvostusta niitä bändejä ja artisteja kohtaan, jotka tuovat pop musiikkia takaisin nimenomaisesti taiteenmuotona ja Kaikurannan debyytti näyttääkin oivasti tietä.


Kaikurannan hienovaraisen hillitty sivistyneisyys yhdistettynä levyn massiiviseen äänimaailmaan saa kuulijan matkustamaan aivan uudenlaiseen maailmaan ja tämä kaikki livenä nostaa tunnelman vielä mielettömimpiin sfääreihin. Hämärää lavaa on koristeltu pyöreillä lampuilla, joiden vuorovaikutuksella on luotu suloisen romanttinen tunnelma. Keikan Kaikuranta aloittaa levyäkin johtavalla ”Tulva”-kappaleellaan ja jatkaa siitä luontevasti levyn muihin kappaleisiin. Yleisö seuraa liikuttuneen jähmettyneenä Kaikurantaa, joka rakentaa tilaan biisi biisiltä tarinoita, tunnetiloja… täysin uuden maailman. 


Silminnähden onnellinen Kaikuranta kiittelee yleisöään kappaleiden välissä leveästi hymyillen ja yleisö taas osoittaa kiitollisuutensa raikuvin aplodein sekä yhteislauluin. Kaikurannan harkitun vähäeleinen esiintyminen antaa tilaa massiiviselle tulkinnalle, joka räjähtää takaseinästä läpi viimeistään siinä vaiheessa kun Kaikuranta istahtaa pianon ääreen tulkitsemaan kappaleitaan vain itse pianolla säestäen. Samassa kuullaan myös jo aiemmin Jessen tulkintana tutuksi tulleita covereita esimerkiksi Jenni Vartiaiselta sekä Emma Salokoskelta.

Itse innostun suomenkielisistä artisteista tai bändeistä hyvin harvoin, mutta sitten kun tykästyn, tykästynkin oikein kunnolla sillä vaikka suurin osa suosikeistani onkin ulkomaalaisia, ovat muutamat suurimmat lempparini nimenomaan kotimaisia. Koskettaahan omankielinen musiikki tietysti aivan eri tavalla. Uusin kotimainen rakkauteni löytyikin itselleni hieman yllättäen The Voice Of Finland-kilpailun rivistöistä ja olen suunnattoman onnellinen tiedostaessani, että talvellani on nyt soundtrack. Itkuiseen transsiin vaipunut suomalainen yleisö on todella ottanut Kaikurannan omakseen, allekirjoittanut mukaan lukien. Mielenkiintoinen ja erottuva Jesse Kaikuranta omaa juuri ”sitä jotakin” joka saa ihokarvani pystyyn ja kyynelkanavani aktivoitumaan, siis hyvällä tavalla, enkä varmasti ole ainut. Jesse Kaikuranta se on vaan niin ihana. 

Teksti ja kuva: Joanna "ihana" Tzortzis

1 kommentti:

  1. Tää on niin totta joka sana. Ei Jesseä voi olla rakastamatta koko sydämmestä <3 <3 <3

    VastaaPoista

Palkki

Palkki