6.12.2012

Leffa! Nightmare – painajainen merellä

Suomalaiseen saippuasarjaan, Salatut elämät, perustuva jännityselokuva Nightmare – painajainen merellä (K-12) sai ensi-iltansa itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2012. Ennen varsinaista ensi-iltaa järjestettiin yhdeksällä paikkakunnalla faniennakkonäytöksiä, joissa fanit pääsivät tapaamaan elokuvan pääosissa olevia näyttelijöitä. Näistä ennakkonäytöksistä viimeinen järjestettiin Turun Kinopalatsissa ensi-iltaa edeltävänä iltana.

Kinopalatsin yläaulaan valuu pikkuhiljaa porukkaa jo hyvissä ajoin ennen fanitapaamista. Yllättäen näyttelijät saapuvat aulaan lähes puoli tuntia ennen suunniteltua tapaamisajankohtaa. Tällä kertaa mukana ovat näyttelijät Sara Säkkinen (Peppi Kuula), Venla Savikuja (Heidi Aaltonen), Markku Pulli (Joonatan Sievinen) ja Mikko Parikka (Jiri Viitamäki). Heidän lisäksi paikalla oli muun muassa elokuvan ohjaaja Marko Äijö, joka toimi apukätenä yhteiskuvien räpsijänä. Näin saatiin sulavasti suuri määrä faneja yhteiskuvattua näyttelijöiden kanssa ja jaettua nimmarikortit. Oli fiksu veto aloittaa tapaaminen sovittua aiemmin, sillä se venyi odotettua pidemmäksi. Tapaamiseen oli varattu alunperin puoli tuntia aikaa, mutta loppupeleissä aikaa kului yli tunnin verran. Vaikka tilanteen mukaan elettiin ja aloitettiin aiemmin, itse elokuvan aloitus myöhästyi. Eipä tämä tuntunut haittaavan faneja ollenkaan.

Aulan ihmiset jakaantuvat kahteen saliin odottelemaan elokuvan alkamista. Ei aikaakaan, kun itse Äijö astelee valkokankaan eteen ja kannustaa katsojia taputtamaan näyttelijät myös saliin. Nuoret saapuivat saliin ohjaajan rinnalle toivottamaan antoisaa elokuvailtaa. ”Kertokaa kavereillenne, jos tykkäätte elokuvasta. Jollette tykkää, älkää kertoko kenellekään” kuului viimeinen ohje, minkä jälkeen aplodien saattelemana tiimi siirtyi salin ulkopuolelle ja elokuva pääsi alkamaan.

Juoni lyhykäisyydessään lähtee liikkeelle Pepin ja Sergein (Tero Tiittanen) häämatkan alusta, kun ystävykset nousevat laivaan ja päättyy siihen, kun laiva palaa satamaan. Matkaan mahtuu jännitystä heti alusta asti, kun yksi kerrallaan ystävyksiä katoaa kuin tuhkaa tuleen. Tarinassa luottamus ystävysten ja kumppaneiden väleillä huojuu ja kysymys kuuluukin kehen luottaa, kun ei voi luottaa kehenkään? Piristyksenä elokuvaan on otettu mukaan sarjan entisiä näyttelijöitä, joilla saadaan sopivasti sekoitettua pakkaa. Jännitysnäytelmän rinnalla kulkee läpi elokuvan humoristisia kohtauksia. Mitäs muutakaan perisuomalaisten risteilyyn kuuluu kuin alkoholi? Viinapullon kaverina toimii tässä elokuvassa Pullin roolihahmo Joonatan.

Painajainen merellä pohjautuu täysin Salatut elämät sarjaan. Näyttelijät näyttelevät täysin samoja rooleja kuin sarjassa. Itseasiassa elokuvan tapahtumat voitaisiin sijoittaa suoraan sarjaan eikä eroa välttämättä edes huomaisi. Ehkä pienenä muutoksena normaaliin Salkkarit menoon oli tuo Joonatanin läpi elokuvan jatkuva humala. Kerrassaan loistava elokuva. Siinä lyhyt ytimekäs mielipiteeni. Juonen palat loksahtelee paikoilleen sopivalla nopeudella, eikä elokuvan aikana ollut yhtään sellaista hetkeä, että ajatukset olisi siirtynyt muihin juttuihin. Heidin ja Jirin jo tunnetuksi tullut dramaattinen parisuhde aaltoilee ja tuo elokuvaan kotoisan Salkkaritunnelman. Samalla Joonatanin yllätyksellinen juopottelu ja siitä seuranneet humalaiset höpötykset sai ajoittain salillisen katsojia nauramaan mahat kippurassa ja vedet silmissä. Painajainen merellä tempaisi itseasiassa katsojat niinkin hyvin mukaansa, että naurukohtausten lisäksi puolessa välissä elokuvaa erään tapahtuman yhteydessä salissa raikui aplodit.

En asettanut elokuvan suhteen rimaa kovinkaan korkealle saliin mennessäni. Täytyy vain todeta, että yllätyin positiivisesti. Etenkin Markun näyttelijän lahjat pääsee tässä oikeuksiinsa. Pidin elokuvasta itseasiassa niinkin paljon, että menen ehdottomasti katsomaan sen toistamiseen. Tältä katsojalta Nightmare – painajainen merellä saa lämpimän suosittelun. Etenkin, jos Salatut elämät on miellyttänyt televisiossa, tämä miellyttää varmasti valkokankaalla.

Teksti: Niina Rautiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki