29.12.2012

Live! Swedish House Mafia @ Hartwall Areena, Helsinki, 20.12.2012

Torstai-iltana elettiin monellakin tapaa lopun alkua. Lähtölaskenta maya-kalenterin ilmoittamaan maailmanloppuun oli käynnistynyt, ja ruotsalainen dj-poppoo Swedish House Mafia pistäytyi päätöskiertueellaan Hartwall Areenalla. Tuskailin itse sitkeän flunssan kourissa, mutta vääntäydyin silti paikalle lumen, jään ja rään läpi. Eihän tällaista ainutkertaista tilaisuutta voinut mitenkään jättää välistä, One Last Tour jäisi yhtyeen viimeiseksi.

Nyt olikin korkea aika testata, miltä jo pidemmän aikaa tanssilattioita täyttäneet biisit tuntuisivat hieman suuremmassa mittakaavassa veivattuina. Hallin sisäpuolella ihmiset kuoriutuivat pilkkihaalareistaan ja valmistuivat energiseen iltaan koristelemalla itsensä valotikuilla ja pimeässä hohtavilla maaleilla. Keikasta oli lupa odottaa kirjaimellisesti loistavaa.

Korkean valotornin huipulla heiluneet Sebastian Ingrosso, Axwell ja Steve Angello pitivät huolen siitä, että ilta olisi odotusten mukainen. Greyhound aloitti kahden tunnin mittaisen huikean valoshow’n, joka piti sisällään odotetusti kaikki SHM:n suurimmat hitit. Setti siirtyi sujuvasti biisistä toiseen, ja eikä pysähtyneitä hetkiä juurikaan löytynyt. Mukavaa lisäkipinää toivat mukana olleet pätkät mm. Coldplayta ja Florence + The Machinea. Lavalta tuuttasi ulos sekä ääntä että valoa sellaisella teholla, että flunssan oireet unohtuivat tyystin.

Keikasta muodostui ennen kaikkea visuaalinen elämys. Koukuttavista biiseistään huolimatta SHM itsessään olisi ollut melko tylsää katseltavaa, mutta esiintyjien ympärillä tapahtuva tehosterumba teki keikasta näkemisen arvoisen. Uskomattoman taitavasti toteutetut pyrot ja lasersäteet valaisivat hallia ja ryhdittivät menoa saumattomasti. Sweet Dispositionin pelkistetty lyriikkavälke sai yleisön tekemään sydämiä pimeyteen. Olin etukäteen vitsaillut, että kyllä kunnon keikalla vähintään yksi tulirenkaan läpi hyppäävä hylje tarvitaan. Nyt päästiin aika lähelle, kolmiulotteinen avaruusseikkailu oli hengästyttävän hieno ja yltäkylläiset projisoinnit nostivat tunnelman aivan omalle tasolleen.”Tänä iltana olemme Finnish House Mafia”, kolmikko hehkutti ja jakoi runsaasti kohteliaisuuksia haltioituneelle yleisölleen. Kentällä tampattiin taukoamatta, eikä istumapaikkoja todellakaan voinut sanoa istumapaikoiksi. Täysinäinen halli oli läpi keikan yhtä tasaisesti liikehtivää massaa, ja huutomyrsky yltyi äärimmilleen erityisesti Antidoten alkaessa. Viisikiloiset maiharit eivät olleet välttämättä paras mahdollinen valinta iltaa ajatellen, mutta paikoillaan ei yksinkertaisesti osannut pysyä, sen verran mukaansatempaavaa tykitys oli. En muista, milloin viimeksi olisin ollut noin intensiivisellä keikalla, poskiontelotkin avautuivat kummallisen tehokkaasti.


Räiskyvästä keikasta on vaikea erotella yksittäisiä huippuhetkiä, mutta hallin laulaessa In My Mindia oli ilmassa jotain erityisen hypnoottista. Don’t You Worry Childin aikana yleisö komennettiin istumaan ja ponkaisemaan ylös yhtenäisenä massana. Pimeydessä kentän yläpuolella leijailleet jättimäiset ilmapallot olivat tyylikäs lopetus keikalle, jonka päätteeksi yleisö sai fiilistellä vielä Save The Worldia. ”Suomi minä rakastan sinua!”, SHM julisti ja kaivoi esiin suuret Suomen liput. Kiitos Swedish House Mafia, niin mekin teitä.

Lämmittelijänä esiintyi  AN21, josta muutama kuva alla.
Teksti: Laura Halonen
Kuvat: Teemu Siikarla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki