12.12.2012

Live! Samuli Edelmann 20 vuotta tien päällä -juhlakiertue @ Virgin Oil, Helsinki 5.12.2012

Samuli Edelmann esiintyi itsenäisyyspäivän aattona ennakkoon loppuunmyydyssä Virgin Oilissa. Konsertin teemana oli “20 vuotta tien päällä” eli odotettavissa oli Samulin hittejä vuosien varrelta. Minulle Samuli onkin ollut lähinnä radiohittiartisti, eli tietyt kappaleet aina muinaisesta Peggystä tämän päivän Tähtipölyyn ovat säväyttäneet, mutta sen laajemmin en ole hänen tuotantoonsa tutustunut. Tämä ensimmäinen live-kokemuskin tuli hieman sattumalta, täydennykseksi muusta syystä tehtyyn Helsinki-visiittiin.

Enimmäkseen pienempiä pubi- ja baarikeikkoja kiertäneelle parvea myöten täyteenpakattu klubi oli itsessään vaikuttava kokemus. Odotustunnelma oli jo todella tiivis kun hieman ennen puolta yötä ehdimme paikalle, mutta onnistuimme vielä luikertelemaan melko lähelle lavaa. Pian odottelumusiikki hiljeni, ja yleisö aloitti vaativat taputukset. Samuli palkitsi ne lopulta ilmestymällä lavalle yksin, laulamaan a capellana kappaleen, jota en valitettavasti muista - ehkä joku paikalla ollut lukija voi täydentää.

Soolointron jälkeen bändi asteli lavalle, ja ilahduin kun suoraan eteemme asettui Lasse Sakara, lukuisilta Koop Arposen keikoilta tuttu kitaristi. Koopin vaihdettua akustiseen Flute of Shame-trioon, Lassen soittoa on ollut ilo seurata Antti Tuiskun taustalla ja erinäisissä TV-konserteissa - ja nyt taas uudessa upeassa kokoonpanossa. Toisaalta tutut kasvot lavalla varastivat huomiotani päätähdestä, enkä ollut yhtä täydellisesti Samulin otteessa kuin yleisö ympärilläni tuntui olevan.


Edelmannin jykevä perusmies-karisma vakuutti, mutta innostukseni taso hieman vaihteli kappaleiden mukana. Hittiputkeen mahtui ilahduttavia yllätyksiä - ihanaa Mun sydämellä on kypärä-kappaletta en muistanut edes odottaa - mutta myös pari minusta hieman tylsempää täytebiisiä, kuten Postikortti. Täytteeltä tuntuivat myös muutamat pitkät välisoitot, vaikka upeita sooloja sisälsivätkin. Hienoa, että bändin jäsenet saivat loistaa vuorollaan, mutta kävi mielessä, että instrumentaaliosuuksia tiivistämällä settiin olisi ehkä saatu mahdutettua joku Edelmannin helmistä, joita jäin kaipaamaan, kuten Sininen sointu tai Enkelten tuli. Kitara-, kosketin- ja rumpusoolojen aikana Samuli näytti kannustusmallia yleisölle taputtamalla isoilla kourillaan niin jämäkästi, että mietin mahtaako olla kämmenet hellänä joka konsertin jälkeen.

Vaikka Samulin vanhempi tuotanto oli selvästi yleisölle tuttua, tunnelma kohosi vielä pykälän tuoreimpien hittien kohdalla. Onhan siinä jotain maagista, kun monta sataa ihmistä hoilaa yhteen ääneen “Ei mitään hätää”. Toki myös vanhan Peggyn kertosäe vedettiin pitkälti yleisön voimin, ja osa porukasta taisi laulaa mukana koko ajan.

Encore-osuus käynnistyi taas Samulin soololla, jossa hän säesti itseään koskettimilla - aiemmin hän oli täydentänyt bändin rytmiryhmää parilla eri pikkurummulla sekä huiskimalla käsillään Risto Niinikosken lautasia. Ajattelin jo hetken, että konsertti olisi päättynyt itsestäänselvään - ja upeaan - Tähtipölyyn, mutta ennen komeita loppukumarruksia kuultiin vielä Kaikki tahtoo.


Kaikenkaikkiaan konsertti oli hieno kokemus, mutta en ilmeisesti täysin lumoutunut, kun muistan miettineeni viimeisten kappaleiden aikana narikkajonoa ja viimeistä ratikkaa. Jäin myös hieman kahden vaiheille sen suhteen jaksaako samaa showta käydä katsomassa heti uudelleen, kun Samuli esiintyy kotikaupungissani. Yhden kerran kannatti ehdottomasti, eli lappeenrantalaisia kannustan täyttämään Ilonan 14.12., ja Lahden seudulta kannattaa suunnata Finlandia-klubille vuoden viimeiselle Samuli-keikalle 15.12.

Teksti ja kuvat: Leena Ikonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki