19.12.2012

Live! Yö - Pelko ja rakkaus @ Tampere-talo, Tampere 16.12.12


Yön 30 konserttia sisältänyt kiertue nimeltään Pelko ja rakkaus päätettiin Tampereelle. Tampereella järjestettiin kaksi konserttia, toinen lauantaina ja toinen sunnuntaina. Yö ehti kiertueellaan käymään ympäri Suomen ja myös Tallinnan Konsertdimajassa. Nyt kiertueen jälkeen heillä alkaa reilun kuukauden kestävä ansaittu keikkatauko.

Loppuunmyyty konsertti järjestettiin Tampere-talon Isossa salissa. Paikalla oli paljon faneja, jotka olivat kiertäneet useita konsertteja tänä syksynä ja olivat myös lauantaina olleet samaisessa paikassa. Paikalla oli myös paljon vanhempia pienten lastensa kanssa. Olli kysyikin yhdeltä lapselta konsertin aikana, että onko hänet pakotettu sinne. Lapsi tokaisi siihen, että ihan vapaaehtoisesti on tullut. Tämä sai yleisössä aikaan valtaisat aplodit.
Noin kolme tuntia (sis. väliajan) kestänyt konsertti lähti käyntiin kappaleella "Rakkaus ei kuole milloinkaan". Siitä se sujuvasti jatkuikin kappaleeseen "Särkyvää", jolloin lavalle saapuivat laulamaan kyseisessä kappaleessa myös taustalaulajat Miina Mikkonen ja Annika Eklund.

Konsertin ensimmäinen setti sisälsi kappaleita niin uusimmalta Pelko ja rakkaus albumilta, kuin myös vanhempaa 90-luvun tuotantoa jatkuen 2000-luvun tuotantoon. Tällä kiertueella oli otettu riskejä ja lähdettiin liikkeelle enemmän rauhallisilla biiseillä ja akustisella meiningillä. Yöltä on yleensä totuttu näkemään ja kuulemaan kunnollista menoa ja rokkaamista. Tästä akustisesta meiningistä saatiin esimakua jo vuonna 2011, 30-v. juhlakiertueen päätöskeikalla Baltic Princessillä, kun extrakeikkana oli akustinen keikka. Rauhallisuus ja akustisempi meininki ei kuitenkaan ollut huono valinta tälle kiertueelle. Se sopi tällaisiin konserttisaleihin loistavasti ja kappaleiden tarinoista sai enemmän irti. Jussi Hakulisen soolotuotannosta löytyvä kappale "Vieraskirja" oli todella hieno esitys tässä konsertissa. Mahtavaa, ettei sitä ole unohdettu! Monet herkistyivät kappaleiden Raunioilla ja Haaksirikko aikana. Niissä on kauniit sanoitukset, varsinkin Haaksirikossa ja tässä ote siitä:

"Mä en pyydä enempää
jos voit niin vielä jää
on pimeys kevyempi kun
valvon vierelläsi sun
aamuun läpi taistelun"

Ihailtavaa on se, kuinka Olli huomio ja ottaa mukaan yleisön. Ihan tavallisilla keikoilla kuin näissä konserteissakin. Hän jutteli ja kyseli edessä istuneilta lapsilta kaikenlaista ja lapset vastailivat reippaina.

Myös Juki (Jay Lewis) lauloi muutamia kappaleita konsertissa. Esimerkkeinä "Oikee enkeli" ja "Ei yksinäinen unta saa". Olli siihen spiikkasikin, että melkein kateelliseksi tulee, kun hän huomaa Jukin laulavan paremmin kuin hän. Myös kappale nimeltään "Ihmisen poika" soi ensimmäisessä setissä. Ensimmäinen setti loppuu uusimman levyn nimikkobiisiin "Pelko ja rakkaus". Väliaika kesti noin puolisen tuntia ja silloin osa ihmisistä kävi ostelemassa itselleen Yön fanituotteita.

Toinen setti olikin jo huomattavasti reippaammalla meiningillä ja siinä jo vähän irroteltiinkin. Ei kuitenkaan liikaa. Kuultiin mm. "Likaiset legendat", "Parrasvalot", "Kiitos ja kunnia", "Laulu rakkaudelle", yksi suosikeistani "Tie sydämeeni" sekä Syksyn sävelessäkin mukana ollut kappale "Syyt syntyjen". Ensimmäinen setti sisälsi muutamia kappaleita, joita en tiennyt mutta tästä setistä löytyi kyllä tunnettuja kappaleita. Nyt viimeistään alkoi mieli tehdä laulaa mukana, kun oli meneviä kappaleitakin. Ja vaikka Yöllä on suunnaton määrä biisejä, mitä soittaa ja esitysaika on lyhyt niin tähän oli mielestäni koottu juuri tälle kiertueelle sopivat kappaleet. Tuotiin niitä harvinaisempia kappaleita esille, tietyt tutut hittibiisit soitettiin sekä myös uuden levyn kauneimpia kappaleita.


"Pettävällä jäällä" on aina ollut konserttien kohokohtia mielestäni. Niin se oli täälläkin. Lauantaina Tampere-talon konsertissa yllätysvieraana oli ollut Suvi Teräsniska ja hän oli laulanut Ollin kanssa kyseisen kappaleen. Tässä konsertissa Olli lauloi sen yhdessä Annika Eklundin kanssa, jonka kanssa hän se alunperin laulaakin. Olli kuitenkin pyysi lavalle kahta edessä istunutta pikkutyttöä laulamaan heidän kanssaan viimeisen säkeistön tästä kappaleesta. Taisi tyttöjä vähän jännittää, mutta mielestäni tämä oli hieno ele ja tytöt lauloivat hienosti! Olli sanoikin, että kun "kuoromummot" (tarkoittaen nykyisiä taustalaulajia) jäävät pois niin pikkutytöt tulevat tilalle. Ei hän kuitenkaan pystyisi Annikasta, Miinasta ja Riikasta luopumaan :)


Taustalaulajat Annika Eklund, Miina Mikkonen ja Riikka Lehtonen lauloivat myös todella upeasti! Kyllä tytöt osaavat, heidän lauluaan olisi voinut kuunnella enemmänkin. Olli kiitti suuresti yhtyeen kosketinsoittajaa Mikko Kangasjärveä hienosta yhteistyöstä. Hän on ollut suuri vaikuttaja yhtyeen menestyksen kannalta. Yleisöä laulatettiin mukana ja taputettiin paljon. "Viimeisen" kappaleen aika on tullut ja se on "Kiitos ja kunnia".

No Yö hurrattiin jälleen raikuvin aplodein takaisin lavalle. Heillä oli tällä kertaa kolme encore-biisiä. Yksi uusi joululaulu, jota he ovat Vexin kanssa työstäneet ja sitä ei vielä ole missään soitettu. "On jouluyö" kappaletta soitettiin vasta näissä kiertueen viimeisissä konserteissa, joulun lähestyessä. Ensi vuonna sitten ilmestyy Ollin ja Vexin yhteistyössä tekemä joululevy ja sen merkeissä on myös joulukonsertteja. Kappale oli hieno ja kyllä myös yleisön lisäksi itse Ollikin herkistyi siinä.


Sanoinkuvaamattoman upea konsertti sai arvoisensa päätöksen kappaleella "Rakkaus on lumivalkoinen". Varmasti yksi tunnetuimmista tai no voisi kyllä sanoa tunnetuin kappale Yön tuotannosta. Kaikki nousivat viimeistään tässä kohtaa seisomaan ja Tampere-talon katon tähtitaivas loi hienoa tunnelmavalaistusta. Konsertissa oli hieno tunnelma, yleisö keskittyi kappaleiden sanomiin ja taustalla pyörineet kuvat loivat vielä hienoa tunnelmaa. Ehdottomasti loistava kiertue takana ja nyt he saavat sitten hieman lomailla. Konsertin jälkeen oli vielä nimmarinjakotilaisuus, jossa kaikki halukkaat saivat nimmarit. Kyllä Yö vaan on aina parhaimmillaan livenä, ihan mahtava show! Ja upeasti rakennettu kokonaisuus, aloitettiin rauhallisesti ja siitä lähdettiin nostattamaan tunnelmaa. Sitä jokainen voi itse miettiä oliko näissä konserteissa sitten enemmän pelkoa vai rakkautta ;)


Tässä vielä konsertin biisilista: (Kappaleet ei ole järjestyksessä ja muutamia voi puuttua)

- Rakkaus on lumivalkoinen
- Mustat päivät jäädä saa
- Vieraskirja
- Kiitos ja kunnia
- Laulu rakkaudelle
- Tie sydämeeni
- Haaksirikko
- Voin luopuu mistä vaan
- Kuin sävel oisi hän
- Syyt syntyjen
- Pelko ja rakkaus
- On jouluyö
- Ei yksinäinen unta saa
- Ihmisen poika
- Likaiset legendat 1
- Särkyvää
- Oikee enkeli
- Tyhjää
- Kauneinta päällä maan
- Raunioilla
- Parrasvalot
- Pettävällä jäällä
- Rakkaus ei kuole milloinkaan

Teksti ja kuvat: Rita Nyman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki