21.8.2012

Live! Weekend festival - lauantai @ Luukki, Espoo 18.8.2012

Viime viikonloppuna Espoon Luukin valtasivat kesän viimeiset festarit. Tai ainakin allekirjoittaneelle viimeiset, luojan kiitos; tänä kesänä on tullut nimittäin koluttua läpi puolet Suomen maasta erilaisten festarimahdollisuuksien perässä. Mikään näistä festareista, riippumatta paikkakunnastaan, ei kuitenkaan ole tuntunut koskaan yhtä kaukaiselta kuin Weekend Festarit perjantaisen uutisointinsa perusteella. Työvoimasta oli pulaa, ihmisiä päästettiin hakemaan omia (sekä mitä luultavammin myös muiden tavaroita) narikasta, vessoja oli asetettu alueelle niin vähissä määrin, että festarikansa joutui ajoittain vaeltamaan läheiseen metsään tekemään tarpeensa puhumattakaan siitä, että leirintä-alue oli pystytetty koirapuistoon ja saapuminen Espoon Luukkiin oli tehty niin vaikeaksi, että suurin osa lipun lunastaneista asiakkaista missasi juuri ne aktit joita olivat tulossa alun perin katsomaan.

Lukiessani perjantai-iltana ihmisten vihaisia viestejä yhdeksän tuntia kestäneistä muutaman kilometrin matkoistaan Facebookista, minua kieltämättä huvitti. Samalla osa minusta oli kuitenkin melko peloissaan, sillä tiesin että sama riemuretki odottaisi minua seuraavana päivänä. Lähinnä elektronisen musiikin ystäville suunnattua perjantaita (Skrillex, David Guetta, OFWGKTA) seurasi nimittäin astetta orgaanisempi lauantai (Breathe Caroline, Donkeyboy, Carpark North, Poets Of The Fall, Hurts), jonka esiintyjistä etenkin koko festarin päättävä Hurts kiinnosti minua henkilökohtaisesti eniten. (Tosin ”kiinnosti henkilökohtaisesti eniten” on ehkä kevyttä vähättelyä, sillä oikeastaan Hurts on ollut ehdoton uusi suosikkini pari vuotta sitten ilmestyneen esikoisalbuminsa ”Happiness” jälkeen. Lauantaita ei siis voisi missata, oli paikalle pääseminen sitten miten hankalaa tahansa.)

Heräsin lauantaina siihen odotukseen, että olisi toivotonta edes yrittää päästä festarialueelle ennen iltamyöhää, mutta varasin matkaan kuitenkin lukuisia tunteja. Yllätyksenä tulikin ettei lauantai ollutkaan yhtään niin kaoottinen kuin edeltävä ilta. Itse saavuin paikalle yksityisautolla, ajellen pitkin hädin tuskin kartasta löytyviä pikkuteitä ja muukin festarikansa näytti saapuvan paikalle suhteellisen mutkattomasti ja hyvällä mielellä. Päivä oli aurinkoinen ja festariaitojen takana basson tasainen kajahdus loi jo taattua festaritunnelmaa.

Ehkä kaikesta edellisen illan uutisoinnista huolimatta tästä päivästä tulisikin huikea; näkisin lempibändini Hurtsin, tapaisin mahdollisesti kyseisessä duossa vaikuttavan tulevan aviomieheni Theo Hutchcraftin, söisin jokaiseen festariin kuuluvia metrilakuja vielä kerran ja jättäisin hyväntuuliset hyvästit vuoden 2012-festarikesälle!

Astun festarialueelle ja välittömästi ohitseni vilahtaa tutunnäköinen taakse sliipattu tukka. Pysähdyn hetkeksi. Voisiko se olla? Voi kyllä se on! Nykäisen hihasta siistiin, mustanpuhuviin vaatteisiin pukeutunutta herrasmiestä, jonka sormessa kimaltelee tyylikäs sinettisormus ja korvassa rengas. Hän kääntyy, hymyilee, ojentaa kätensä. Kättelemme, minulla oli niin hirveästi sanottavaa… no, eipä ole enää. En osaa sanoa muuta kuin kiitos. Miehen kainalosta löytyy selkeästi allekirjoittaneen mentävä kolo, jossa viihdyn oikein mainiosti. Kamera ilmestyy jostakin. Naps. Kiitos. Siitäkin.

Samalla kun ympärillemme, maailmanpyörän juureen kerääntyy innokkaita Hurts-faneja, päätän jatkaa matkaa. Theo Hutchcraft jää hyväntuulisena jakamaan nimikirjoituksia. Itse hakeudun päälavan läheisyyteen istuskelemaan samalla kun Donkeyboy aloittaa settinsä. En voi lakata hymyilemästä istuessani nurmella ja upottaessani varpaani ruohikkoon. Mikäpä sopisi paremmin tähän hetkeen kuin norjalainen elektropop? Myöhemmin nautin myös juuri ne aiemmin suunnittelemani metrilakut makoillen samalla rennosti nurmella mäessä, jonka juuresta löytyvän teltan Haloo Helsinki! on vetänyt aivan tukkoon. Bändi on tulessa ja yleisö on upea; äänekäs, intensiivisesti mukana, helposti yllytettävissä, yksinkertaisesti vain upea. Juoksen vielä takaisin päälavankin tuntumaan katsastamaan Poets Of The Fallia, joka tarjoaa takuuvarmaa voimakasta ja hyväntuulista luottokamaa. Kaikki illan upeat esiintymiset rakentavat kuitenkin vain odotustani itse Hurtsia. kohtaan.
 
Olen aikaisemmin nähnyt Hurtsin esiintymässä niin pienemmälläkeikkapaikalla Helsingin Circuksessa, kuin täyteenpakatussa jäähallissakin. Festariympäristössä bändi kuin bändi on kuitenkin aina erilainen, joten siinä mielessä jännitin vähän tämänkertaista esitystä. Onneksi puistoalue oli kuitenkin ehtinyt jo hämärtyä, ja ainoat valopilkut pimeässä hälinässä tulevat maailmanpyörän tai lavan suunnalta.

Kun Hurts nousee lavalle, tunnen sen sydänjuuriani myöten; kyllä, kaikki on ennallaan. Hurts toimii aivan yhtä loistavasti hämärässä festari-illassakin! Erityistä arvostusta Hurts on kerännyt minulta aina myös siksi, ettei bändin megalomaanista äänimaailmaa ole livetilanteessa luotu uudelleen koneiden avulla, vaan paikalta löytyy aina esimerkiksi jousiosasto ja välillä jopa taustalla työskentelevä oopperalaulaja!

Siinä missä Hurtsin samankaltaisuus esimerkiksi Depeche Moden tai Pet Shop Boysien kanssa on helposti huomattavissa, orkesterin biisit ovat aivan liian älykkäitä vintage popin uusioralleiksi. Hurts tuo maailmaan uutta romanttista melodraamaa, joka saa kylmät väreet juoksemaan selkärankaani pitkin ja jättää kyynelkanaviini jännittävän kummallisen halun itkeä. (Usein se ei edes jää pelkästään haluksi.) Kun koko Weekend Festivalin päälavan eteen kerääntynyt kuulijakunta nostaa sytkärinsä (tai no ollaan realistisia, vuonna 2012; puhelimensa) ilmaan Illuminated-kappaleen tahtiin, jokainen vartaloni solu tahtoo purskahtaa itkuun pelkästä liikutuksesta.

Hurtsin siveän tyylikkyyden sekä hienovaraisen hienostuneisuuden yhdistyessä bändin mahtipontiseen ja voimakkaaseen musiikkiin, syntyy poikkeuksellinen kontrasti joka vavisuttaa sydäntä. Olen niin pitkään ikävöinyt popmusiikkia taiteenlajina, nyt se on viimein tainnut tulla takaisin ja Hurts johtaa tietä! Kun vaellan pois ylemmän tahon hylkäämästä perämetsästä, jossa Weekend Festival on päätetty järjestää, olen aika onnellinen. Mikä on ainoa asia, joka voi suista mielestä todella huonotkin festarijärjestelyt? - Musiikki, liikutus, ja mitä upein festaritunnelma.

Teksti & (live-kuvat): Joanna Tzortzis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki