26.8.2012

Live! Donovan & Hector @ Turun Linnan Juhlat, 24.8.2012

 Huhtikuussa The Rock and Roll Hall of Fameen kutsuttu skottiartisti Donovan aloitti Linnan Juhlien perjantai-illan. Häntä oli saapunut katsomaan paljon ihmisiä, ja lavan eteen kerääntyi innokas fanijoukko. Yleisö selkeästi arvosti esiintyvää artistia.

Donovanin musiikki oli letkeää, kevyttä ja helposti kuunneltavaa. Kansamusiikkivaikutteet tulivat selkeästi esiin. Keikkaseuralaiseni mielestä musiikki oli jopa ällöttävän positiivista. Mies ja kitara -yhdistelmä toimi festivaalilavalla hyvin. Keikan parasta antia olivat hitaat kappaleet, mutta musiikki oli ehkä liian laimeaa nostaakseen alkuillan tunnelmaa. Se olisi sopinut paremmin aamuyön tunteihin.

Keikan kohokohdassa Donovanin seuraksi lavalle nousi Hector. He esittivätkaksikielisenä duettona Palkkasoturin äkillisen sadekuuron luodessa tilanteesta vieläkin unohtumattomamman. Yleisö oli odotetusti aivan innoissaan nähdessään Hectorin lavalla esikuvansa kanssa. Donovanin keikan viimeisiä biisejä tuli vahvistamaan taustabändi. Se nosti selkeästi tunnelmaa.

Hectorin keikka oli itselleni Linnan Juhlien odotetuin keikka. Halusin nähdä miten tämä upeiden biisien tekijä pystyy luomaan tunnelman lavalla. Erittäin hyvin hän siihen pystyi. Hector on vahva, hieno ja tulkitseva taiteilija. Hänen lavaesiintymisensä oli yllättävänkin eläväistä, ja hän käytti ääntään monipuolisesti.

Keikan alkupuolella Hector totesi esittävänsä 60-luvulla tehdyn biisin Vanhan kirkon puisto, koska se sopii mainiosti vanhan Linnan puistoon. Ilta hämärtyi kappaleen mukana. Linnan puiston hämärään sopi hyvin moni muukin biisi. Yksi näistä oli harvoin esitetty Kissojen yö.

Vaikka kuvittelin etukäteen tuntevani Hectorin tuotannon suhteellisen hyvin, ymmärsin keikalla, etten tunne. Kuulin monta kaunista kappaletta, joita en ole koskaan aiemmin kuullut. Yksi sydäntä koskettava uusi tuttavuus oli Herra Mirandos.

Mandoliinimiestä Hector kuvaili yhteiseksi karaoke-esitykseksi. Hectorin tulkinta ja tunnelma oli positiivinen. Olen aina pitänyt biisiä surullisena, mutta live-esitys sai ymmärtämään kappaleen aivan toisella tavalla. Samoin Hectorin versio Hallelujah-biisistä oli yllättävän positiivinen. Keikan hauskin esitys oli Ei mittään, johon Hector oli tehnyt nykyaikaan sopivan uudenlaisen sovituksen. Esitys oli vaikuttava, hämmentävä ja ennen kaikkea huvittava.

Tunnelma vaihteli illan aikana sujuvasti surumielisyyden ja ilon välillä. Radiosoittoa cover-versioiden myötä saaneet Jos sä tahdot niin ja Yhtenä iltana olivat odotetusti sijoitettu keikan loppuun. Alkuperäiset versiot olivat upeat. Olin vakuuttunut. Ilta loppui Lumi teki enkelin eteiseen -yhteislauluun, joka täytti Turun Linnan puiston.

Teksti ja kuvat: Terhi Mahlamäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki