6.8.2012

Live! Suvi Teräsniska @ Kuikan lava, Jyväskylä 01.08.2012

Ensimmäinen ja ei todellakaan viimeinen kerta Kuikan lavalla! Upea tunnelmallinen tanssilava. Ei nyt niin kovin suuri paikka, mutta ei pienikään. Illan esiintyjinä ovat tänään Suvi Teräsniska orkestereineen sekä Vonkamiehet. Vonkamiehet soittavat tanssimusiikkia, jota ihmiset kaipaavat tanssilavalle tullessaan. Suvin musiikkihan ei varsinaisesti tanssimusiikkia ole. Voihan siinäkin tanssia kyllä, jos vain tahtoo mutta valssia, humppaa yms. ei ole odotettavissa.

Porukkaa alkuillasta on vielä vähän. Tanssijoita on muutamia ja Suvin orkesterin olisi tarkoitus esiintyä klo 21.00. Lavan eteen pakkautuu jo muutamia odottamaan Suvia. He varmaankin luulevat, että Suvi alottaisi jo nyt, kun kerran Suvin bändikin aloittaa soittamisen. Huomattuaan ettei Suvi vielä tule lavalle he siirtyvät taemmas. Suvin bändiltä onnistui myös hyvin tanssimusiikin soitto. Heitä oli ilo kuunnella ja katsella. Kuullaan Tuula AmbelanLulua ja Juice LeskisenMarilynia, Solistiyhtye SuomenMahtava peräsin ja pulleat purjeet ja vaikka mitä muuta. Pääasiassa kosketinsoittaja Matti laulaa, mutta muutaman kappaleen lauloi myös rumpali Mikko.

Suvin orkesterin soitto loppui klo 21.45 ja porukkaa lavalle olikin jo tullut ihan mukavasti. On kaikenikäistä porukkaa, pienistä lapsista keski-ikäisiin ja sitä vanhempiin. Lavalla taitaa tässä vaiheessa iltaa olla ihmisiä n. 250-300. Vaikka tanssilavat sijaitsevatkin aina hiukan syrjässä, niin kyllä ihmiset silti aina löytävät tiensä perille. Kuikan lava sijaitsee n. 20 km päässä Jyväskylän keskustasta. Vonkamiehet aloittelevat toista 45 minuutin settiään.

Lapset alkavat jo malttamattomina odottaa Suvin keikkaa, joka alkaa klo 22.30. Suvin keikat ovat pääsääntöisesti tänä vuonna olleet 1h-1h 15 min kestoisia, mutta täällä keikan pitäisi Kuikan lavan tiedotteen mukaan olla 1,5 h ja koko illan tauton show. Lavan edusta on täynnänsä jo hyvissä ajoin ennen keikkaa. Vonkamiehet lopettelevat ja yleisö asettuu paikoilleen, kaikki seisovat ja odottavat Suvia saapumaan lavalle.
Keikka alkaa pari minuuttia myöhässä, mutta se johtuu täysin siitä että Vonkamiesten setti kesti hiukan pidempään. Tuttu intro lähtee käyntiin ja lavalla on upea hämärä valaistus. Pojat asettuvat soittimiensa ääreen ja kaikki on valmiina Suvia varten. Yleisö taputtaa Suvia lavalle ja Suvi saapuu lavalle sinisessä farkkumekossaan laulaen ensimmäisenä kappaleenaan Iskelmägaalassakin palkitun Vuoden Iskelmän Pahalta piilossa. Täällä yleisö laulaa ja taputtaa todella hyvin mukana, sen huomaa heti ensimmäisen kappaleen jälkeen! Aina ei todellakaan ole näin hyvin syttyvää yleisöä.

Illan aikana kuullaan sekä Suvin tuotantoa että Yön tuotantoa ja joskin myös Kuorosodasta tuttu Elämän nälkä. Suvi pyytää yleisöä laulamaan mukana ja varsinkin Hento kuiskauksessa, joka on kaikille tuttu. Se kuulosti niin hienolta, että kappaleen loputtua laulettiin vielä yhdessä kyseisen kappaleen kertosäe. Matti koskettimiensa kanssa säesti. Jossain vaiheessa keikkaa Suvi pyysi kaikkia nostamaan kameran ylös ja laittamaan salaman päälle. Kunnes hän laskee kolmeen kaikki ottavat kuvan Suvista ja eräs bändistä ottaa kuvan ”salamataivaasta”. Näin he olivat kyseisellä lavalla tehneet vuosikin sitten. Suvi kertoi, että hän on kolmatta kesää Kuikan lavalla keikalla.

Musiikkia tuli Suvin jokaiselta levyltä, painottuen kuitenkin uusimpaan Pahalta piilossa albumiin. Olemmeko perillä, Kaunis ja helppo, Nyt ja tässä,Tyhjässä huoneessa, Nuku rakkaani, Särkyneiden sydänten tie, Onko rikos rakastua ja Kultasiipi kappaleet kuultiin ainakin. Lisäksi myös Ei saa kesyttää, Kylmät enkelit ja Jos mikään ei riitä, jotka saavat aina yleisön syttymään ja ne toimivat keikkabiiseinä! Jos mikään ei riitä on keikan ”viimeinen” kipale, jonka jälkeen Suvi poistuu lavalta.

Yleisö taputtaa Suvia takaisin lavalle ja Suvi saapuu laulaen ”Jos mikään ei riitä, millä saamme tämän jatkumaan, jos mikään ei riitä, sanat tyhjää jäävät kaikumaan..” tosiaankaan yleisölle ei tänäänkään mikään riitä ja halutaan kuulla lisää musiikkia! Bändiesittelyn jälkeen Jos menet pois alkaa yhteislaululla, Suvi ei tosiaankaan päästä tänään yleisöä helpolla vaan laulattaa mukana. Keikkayleisö ei pistä pahitteeksi vaan laulaa ilomielin mukana. Aikaa on vielä tässä setissä ja tavallisesti Jos menet pois on ollut se kaikkein viimeisen kappale keikoilla. Vaan tällä kertaa ei ollutkaan, Suvilla on vielä yksi kappale laulettavanaan. Loppuintro soitetaan kuitenkin jo tässä vaiheessa. Kokoonpanoa vähennetään ja lavalle jää Suvin lisäksi ainoastaan kosketinsoittaja Matti. Suvi haluaa omistaa vielä koko yleisölle erään suojelusenkelilaulun, joka on myös eräällä tavalla hänellekin tärkeä kappale. Suvihan on coveroimassa levyllisen Yön biisejä ja levy ilmestyy ensi vuoden alkupuolella. Tämä seuraava kappale melko varmasti löytyy siltä levyltä Suvin vihjailun mukaan. Kappale on kaunis Juha Tapion ja myös Yön levyttämä Pettävällä jäällä. Lavan valaistusta himmenetään ja voi kuinka hienolta tämä kappale kuulostikaan! Suvi osaa tulkita sen erinomaisesti ja yleisö hiljeni täysin kuuntelemaan kappaleen sanomaa, muutamat kuitenkin lauloivat mukana vielä. Parempaa keikan lopetusta ei olisi voinut olla!

Keikan jälkeen Suvi tulee jakamaan nimmareita Kuikan lavan piha-alueelle. Nimmarinpyytäjiä on melko paljon, n. 60 ihmistä. Useat hakevat Suvilta nimmarikortteja ja haluavat kiittää keikasta. Jotkut ottavat myös yhteiskuvia. Pienet tytöt olivat ainakin erittäin innoissaan saadessaan idolinsa nimmarin.

Ilta oli upea, yleisö tykkäsi ja Suvi selvästi nautti esiintyä! Keikka oli sen 1,5 h ja ilman mitään taukoja. Ja yleensä sekaan mahtuu myös näitä, jotka eivät Suvin tuotantoon ole tarkemmin tutustuneet ja olettavat hänen laulavan tanssimusiikkia tanssilavalla. Uskoisin, että täällä kuitenkin ihmiset tiesivät ketä tulivat kuuntelemaan ja pitivät illasta. Soihan lavalla kuitenkin 3 x 45 min tanssimusiikkia. Aika meni jälleen liian nopeasti, yhtäkkiä huomasi että keikka jo loppuikin. Ja allekirjoittaneelle tämä oli jo ties kuinka mones Suvin keikka, mutta tuntuu kuin Suvi osaisi aina antaa keikoillaan jotain uutta. Valokuvia ottaen, mukana laulaen ja taputtaen sekä fiilistellen keikka meni jälleen. Suvin kappaleet kuulostavat mielestäni ihan järjettömän hyviltä livenä sekä levyllä. Suvin ääntä ei kyllä muokata lähes ollenkaan levyillä. Hänen kaunis soundinsa pääsee kuitenkin parhaiten esiin livenä ja vuosien varrella hän on kehittänyt lavaesiintymistään huimasti! Ja vaikka Suvi ei tanssimusiikkia esitäkään, hän sopii silti tanssilavojen esiintyjäksi loistavasti. Onhan se hyvä olla erilaisten lavojen esiintyjä, festarilavoilla, laivoilla, konserttisaleissa ja pienemmillä sekä suuremmilla tanssilavoilla. Suvin musiikista kun tykkäävät kaikenikäiset ja tanssilavoille useimmiten ei ole ikärajaa, niin perheen pienimmätkin pääsevät katsomaan keikkaa. Allekirjoittanut on myös kokenut tämän että keikat ovat hyvin usein K-18 mutta onneksi vuosien mittaan Suville on tullut lisää sallittuja keikkoja. Saa ainakin kiertää vähän Suomea keikkojen perässä, kun ihan lähellä ei ole niitä sallittuja keikkoja.

Kuikan lavan keikka oli kuitenkin huippu ja siitä jäi hyvä fiilis moneksi moneksi päiväksi! Ja jos kuitenkin tykkäätte Suvin musiikista, mutta ette ole vielä saaneet aikaiseksi lähteä keikoille, tai mietitte lähtemistä niin lähtekää ihmeessä! Keikoilla on aina hyvä meno ja meininki!

Teksti ja kuvat: Rita Nyman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki