24.8.2012

Live! Olavi Uusivirta & Kent @ Turun Linnan Juhlat, 21.8.2012

Turun Linnan puistossa järjestettiin tänä kesänä toisen kerran Turun Linnan Juhlat. Miljöö oli todella kaunis. On hienoa, että historiallista ympäristöä hyödynnetään tällä tavalla. Vähän tunnelmaa latistava ratkaisu tosin oli laittaa festivaaleille istumakatsomo. Äänentoisto puistossa oli erittäin hyvä.

Tiistai-illan ensimmäinen esiintyjä oli Olavi Uusivirta. Hän asteli lavalle ja esitti Elvis istuu oikealla -kappaleen. Yleisöä oli siinä vaiheessa iltaa harmillisen vähän, eikä se oikein missään kohtaa tuntunut innostuvan Olavin esiintymisestä. Paikalle oli selkeästi tultu Kentin takia.

Olavi kuitenkin veti koko keikan täydellä tunteella, eikä antanut yleisön laimeiden reaktioiden häiritä. Esiintyminen jopa riehaantui loppukeikkaa kohden. Olavin ilmeitä oli ilo seurata. Virnistykset toivat veikeän lisän biisien tulkintaan. Oli myös mukavaa nähdä Olavi lavalla, jossa ei ollut mahdollista käyttää valoja esityksen tukena. Tunnelman luominen onnistui kuitenkin pelkän esiintymisen ja äänimaailman avulla mainiosti. Reeperbahnissa oli ihan yhtä painostava tunnelma kuin valoefektien kanssa klubikeikoilla.

Parhaiten yleisö oli mukana Olavin esittäessä tunnetun On niin helppoo olla onnellinen -kappaleensa. Olavi totesi sen kertovan tästä kesästä - kuten varmaan myös kaikista muista kesistä ennen tätä. Omasta mielestäni yksi keikan kauneimpia hetkiä oli Kaiken jälkeen olet kaunis -biisi. Tunnelma oli herkkä ja biisi sopi todella hyvin kesän viimeisiin iltoihin. Myös Huomenna hän tulee jäi mieleeni. On hämmästyttävää, miten kerta toisensa jälkeen löytää uusia intertekstuaalisia tulkintoja biiseistä, jotka on kuullut useaan kertaan. Laulaja esitti hirttäytyvänsä mikrofonin johtoon biisin lopussa. Keikka päättyi Löysäläisen lauluun, eikä encorea harmillisesti esitetty.

Ruotsalainen Kent oli selkeästi illan pääesiintyjä. Ihmiset kerääntyivät lavan eteen seisomaan, eikä takanakaan malttanut kukaan istua. Kent aloitti reippaasti ja lavan edessä olleen verhon takaa paljastui pieni kuvilla koristeltu laatikko, johon bändi oli itsensä mahduttanut. Se oli toteutettu visuaalisesti hyvin ja oli hauska lisä alkukeikan biiseihin.

Kentin keikan edetessä iltakin tummui ja valoefektit saatiin käyttöön. Valoissa käytettiin paljon sinistä, joka sopii yhteen Kentin traagisten sanoitusten kanssa. Ilta viileni, ja pohjoismainen melankolia oli yhteisöllinen kokemus.

En ole oikeastaan juuri kuunnellut Kentiä, koska se on aina levyltä soitettuna vaikuttanut tylsältä musiikilta. Linnan juhlien keikalla alkoivatjalkani kuitenkin vipattaa jo toisen biisin jälkeen. Aika ja paikka olivat kuin Kentin musiikille tehdyt. Muutaman biisin jälkeen aloin miettiä, että täytyy kaivaa levyt esiin myös kotona. Kentin esiintyminen ei ollut mitenkään huomiota herättävää, vaikka musiikki olikin hyvää. Täytyy tosin sanoa, että riehuminen ei edes sopisi bändin musiikilliseen tyyliin. Laulajan ääni kuulosti livenä miellyttävältä. Keikkaseuralaiseni totesikin, että oli hyvä, että bändi kuulosti riittävän samalta kuin levyllä, eikä laulajan ääntä ole muokattu levyille.

Bändi soitti odotetusti monta biisiä tänä vuonna julkaistulta Jag är inte rädd för mörkret -albumiltaan, mutta keikan puolivälin jälkeen se soitti peräkkäin monta hittibiisiä, kuten Kärleken väntar. Yleisö innostui tässä kohtaa keikkaa tanssimaan.

Encore tuli yllättävän nopeasti. Erehdyin luulemaan sitä valojen sammumiseksi. Tämä kertonee siitä, että 90 minuutin keikka oli juuri sopivan pituinen. Ilta oli muuttunut jo yöksi, ja musiikki oli jäänyt takaraivoon soimaan.

Teksti ja kuvat: Terhi Mahlamäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki