30.5.2013

Q&A: Regression To the Mean - Mikko Rautakallion esikoislevy jättää tilaa tulkinnalle


Q&A esiintyjänimeä käyttävä Mikko Rautakallio julkaisi debyyttisinglensä My Tongue Carries Knives huhtikuun alussa ja esikoisalbumi Regression To The Mean näki päivänvalon 10.5. Levy sisältää omasta elämästä ammennettuja tekstejä ja pelkistettyä mies ja kitara –tyyppistä soitantaa. Mikko onkin tarkoituksellisesti halunnut poiketa tämän päivän raskaasti tuotetun musiikin valtavirrasta.

- Halusin levyn kuulostavan mahdollisimman "luomulta" ja sen vuoksi nauhoitin sen keittiössäni. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta nauhoittamisesta, joten prosessi oli "kokeilu ja erhe" -pohjainen. Levyltä löytyy 11 kappaletta, joista jokainen kertoo jostain omasta kokemuksestani ja sen muovailemisesta. Ja myös sitä kautta tulevista kysymyksistä ja vastauksista.


Mikko kertoo, että artistin nimi viittaa juuri näihin kysymyksiin ja vastauksiin.

-Q&A eli "Question and Answer" on termi, jota käytetään Amerikassa ja Englannissa tehtäessä haastatteluita ja kyselyitä. Adoptoin sen itselleni ja lisäsin s-kirjaimet sanojen päätteeksi.

Palataanpa sitten hieman ajassa taaksepäin, mistä kaikki sai oikein alkunsa. Kertomansa mukaan 13-14 -vuotiaana kitaransoiton aloittanut mies otti mallia taloyhtiön isommista pojista, jotka kuuntelivat Kissiä ja muita 80-luvun tukkarokkibändejä. Kaverin esimerkin innoittamana Mikko paneutui tosissaan soittamiseen ja lopullisesti musiikki vei miehen mennessää hänen kuultuaan Bad Religionin Against The Grain –levyä.

- Silloin sisälläni syttyi liekki ja en saanut tarpeekseni musiikista. Kuuntelin pitkään punkkia ja jossain vaiheessa musiikkimakuni laajeni muihin genreihin. Nykyään kuuntelen esimerkiksi artisteja Cherry Ghost, Alexisonfire, Of Monsters And Men, Bad Religion, Tool, Veto ja Neil Young.

Ennen Q&A projektia Mikko toimi parissa eri rockbändissä laulaja-kitaristina. Päätös tehdä oma levy syntyi eräänä kauniina heinäkuisena päivänä, kun bändikaverit lomailivat.

- En ole koskaan osannut ottaa lomaa musiikista , joten päätin siis tehdä musiikkia itselleni. Aluksi ideana oli tehdä vain muutama kipale ja pitää niitä ihan turvallisesti omassa päässäni, mutta nopeasti siitä syntyi jotain muuta. Valmiita kappaleita syntyi noin kahdeksan ja saman verran uusia aihioita.

Sen jälkeen kappaleet piti tietenkin nivoa kokonaisuudeksi ja keksiä albumille nimi. Mikä on tarina Regression To The Mean –nimen takana?

-  ”Regression To The Mean" merkitsee minulle sitä, että asioilla on tapana tasaantua. Vaikka tulisi korkeita piikkejä suuntaan tai toiseen niin asiat palautuvat sinne, mihin niiden kuuluu palautua. Oma tulkintani siitä on se, että teot, tavat ja ajatukset tuovat sinut siihen kohtaan missä sinun kuuluu olla siitä huolimatta kuinka erilaisia, suuria tai vaikeita asioita koet niiden vuoksi, Mikko valottaa.

Levyn valmiiksi saaminen symboloi miehelle muutaman vuoden takaisten kokemusten loppuunviennin.

- Levyn valmistumisen kautta pystyin ikään kuin sulkemaan kirjan ja aloittamaan uuden. Musiikki onkin toiminut myös terapiana vaikeina aikoina, tuonut lohtua ja ollut suunta,tie ja ystävä henkisessä kehityksessä.

Minkälaiseksi hän itse kuvailisi materiaaliaan?
-Uskon musiikkini olevan aika helposti lähestyttävää jos vain on valmis hiljentymään ja kuuntelemaan. Tämä musiikki tuskin on sellaista, minkä tahtiin diskoissa tanssitaan. Laulan aika henkilökohtaisista asioista, joten kuuntelija voi ehkä samaistua moneen lauluun.

Hienointa olisi se jos tästä musiikista olisi jollekkin lohtua tai apua, mutta jokainen tehkööt omat johtopäätöksensä. Toivon, että levy saavuttaa mahdollisimman monta ihmistä ja antaa kuuntelijoille jotain. On se sitten rauhaa, pohdintaa, tunteita tai mitä vaan. Olen itse saavuttanut sen mitä levynteolla lähdin henkisesti hakemaan, joten tästä eteenpäin kaikki on kotiinpäin, Mikko toteaa.

Q&A -projektille on miehen puheiden mukaan tulossa myös jatkoa ja tänäkään kesänä ei ole tarkoitus ottaa lomaa musiikista.
- Alan tekemään toista levyä syksyllä, joten osa kesäajasta menee siihen, että kokoan ajatuksia yhteen. Uusien kappaleiden kasaaminen ja tunnustelu tulee siis olemaan läsnä ja kesä näyttääkin mielenkiintoiselta.

Q&A @ Facebook
Regression To the Mean @ Spotify


Haastattelu: Laura Hintikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki