13.5.2013

Live! Antti Tuisku levyjulkkarit @ Tavastia, Helsinki 10.5.2013

Hänen piti olla ohikiitävä tähdenlento. Puhuttiin, että muutaman vuoden päästä tuota poikaa ei muista enää kukaan. Sanottiin, ettei hän tule ikinä vetämään keikkaa Tavastialla, koska hän ei ole tarpeeksi uskottava.

Sittemmin hän on noussut Suomen suosituimmaksi miespoppariksi, julkaissut kymmenen albumia, myynyt kultaa ja moninkertaista platinaa moneen kertaan ja vakiinnuttanut asemansa musiikkikartalla. Nyt, kymmenen vuotta Idols-kisan jälkeen hän vihdoin esiintyi ensimmäistä kertaa Tavastian lavalla täydelle salille.

Reilun vuoden luovaa taukoa pitänyt Antti Tuisku julkaisi tällä viikolla uuden albumin. Toisenlainen tie on täynnä tanssittavaa musiikkia muutamalla herkistelyllä höystettynä, joten ensimmäisten kuunteluiden jälkeen oli lupa odottaa vauhdikasta ja energistä, mutta tunteikasta keikkaa.


Tätä iltaa oli selvästi odotettu, sillä jo tunteja ennen ovien avautumista innokkaimmat fanit olivat leiriytyneet keikkapaikan luo. Kertoo jotain Antin suosiosta, että eturivipaikkojen takia ollaan edelleen valmiita jonottamaan pitkiäkin aikoja.

Keikkasettiin oli uuden levyn biisien lisäksi valittu vanhemmilta levyiltä pääasiassa tanssimusiikkia.tuulikoneen edessä hulmuavilla vaatteilla ja Tunturibiisillä. Bileet olikin hyvä aloittaa valmiiksi tutulla biisillä, jolloin yleisö pääsi heti tunnelmaan mukaan. Uuden levyn esittely aloitettiin kappaleella Pysy lähellä mua. Monissa uusissa biiseissä on niin tarttuva melodia ja kertosäe, että niitä pystyi tapailemaan mukana, vaikka en ollut kuullut biisejä kuin muutaman kerran etukäteen. Keikan alkupuoliskolla kuultiin vanhaa tuotantoa enemmänkin, ihan ensimmäiseltä albumilta Entinen ja menestyksekkään New York –levyn kappale Sekaisin. Yleisössä oli paljon faneja, jotka ovat kuunnelleet myös Antin vanhempaa tuotantoa, niin hyvin kuorolaulu sujui pitkin iltaa.
Ilta

Vaikka varhaistuotannosta muutama biisi sopikin hyvin tähän keikkasettiin, niin ei voinut silti olla huomaamatta kehitystä mikä Antissa on tapahtunut artistina vuosien aikana. Lauluvarmuus on varsinkin kehittynyt valtavasti. Hänen äänensä kantoi läpi Tavastian lauteiden aina parvelle asti. Lavakarisma ja esiintymistaito on aina ollut hänen parhainta aluettaan, eikä tekemisen hyvä energia ja hyväntuulisuus voi olla tarttumatta yleisöön.

Keikan puolivälin vaiheilla rauhoituttiin hetkeksi tunnelmoimaan herkemmin sävelin. Edellisen albumin Yksinäinen on lyriikoiltaan yksi lohdullisimmista kappaleista. Sen jälkeen kuultiin uuden levyn koskettavin biisi Leila. Paula Vesalan kirjoittama laulu kertoo läheisen ystävän menettämisestä ja se oli Antin tulkitsemana liikuttavaa kuultavaa. 
alkoi


Herkistelyn jälkeen Tavastia räjähti liitoksistaan viimeistään siinä kohtaa kun ilmoille kaikui muutaman vuoden takainen hitti Juuret. Lähes jokainen yleisöstä lauloi sitä mukana. Encoreina ilmoille kaikui vielä Toisenlainen tie –levyn ensimmäinen sinkku Rakkaus on ja Tee se uudelleen. Keikan jälkeen olo oli hyvä, itselleni se tarjosi sellaisia tuntemuksia mitä livemusiikilta haenkin: Hyvää mieltä, kylmiä väreitä, koskettavia tunteita, menoa ja meininkiä. Koska kyseessä oli levyjulkkarikeikka, olisi ollut kiva kuulla uusi levy kokonaisuudessaan, nyt jäi kuulematta muutama kappale mukaan lukien nimiraita Toisenlainen tie.

Keikka oli täyttä ilotulitusta alusta loppuun. Antin välispiikeistä huokuu se, kuinka paljon hän työtään rakastaa. Voi vain kuvitella kuinka hyvä fiilis Antilla itsellään on, kun on näyttänyt epäilijöille, ettei hän jäänytkään pikkutyttöjen tähdenlennoksi, vaan on onnistunut luomaan uran vakavasti otettavana artistina, ja raivaamaan tiensä Suomen pyhimpään rock-luolaan Tavastialle. Uusimmassa sinkkulohkaisussa lauletaan: ”jää taikka mee, mutta päätös jo tee”. Mikäli eilisestä hurmoksesta voi jotain päätellä, Tuiskun kohdalla päätös on tehty, hän ei ole menossa mihinkään keikkalavoilta vielä pitkään aikaan.

Teksti: Renja Pöysä
Kuvat: Tiia Santavirta

1 kommentti:

Palkki

Palkki