18.10.2012

Live! Lionel Richie @ Hartwall Areena, Helsinki 14.10.2012

Lionel Richie teki ensimmäisen Suomen keikkansa sunnuntaina Hartwall Areenalla Helsingissä.Paikalla oli mukavasti ihmisiä: lippuja myytiin alennuksella keikkaa edeltävällä viikolla. Lionel Richie astui lavalle luvattuun aikaan puoli yhdeksältä megahittinsä Hello:n teknointron ja vuvuzelan säestyksellä. Säikähdin, että miehen koko tuotanto kuultaisiin keikalla moderneina versioina. Onneksi niin ei käynyt.

Mustiin pukeutunut, kultaisin koruin koristeltu hoikka ja hyvinvoivan näköinen 63-vuotias legendaarinen laulaja-lauluntekijä lupasi esittää niin monta kappaletta kuin muistaa. Hän pyysi yleisöä varmuuden vuoksi avuksi. ”Olen ollut tässä bisneksessä noin 240 vuotta. Minun on välillä vaikea muistaa kaikkia biisejä.”Hienosti rytmitetty kokonaisuus sisälsi Richien ja Commodoresin tunnetuimpia kappaleita vuosien varrelta, niin herkkiä balladeja ja kasarirockpläjäyksiä kuin 70-lukulaisia funk-ilotulituksiakin.

Miehen tuotantoon kuuluu kunnioitusta herättävä määrä superhittejä. Mies spiikkasikin biisit siinä mielessä, että on ollut mukana kuulijoiden elämässä biisiensä kautta - erityisesti sydänsurujen kohdatessa.

Richie näyttää muuten melko samalta kuin aina ennenkin. Kasvoissa lienee muutaman paranteluoperaation jälki, mutta älkäämme anna sen häiritä. Ääni Richiellä on kuitenkin edelleen kunnossa, hän on skarppi ja jalkakin nousee, vaikka rauhallisempi osasto sopii mielestäni miehelle paremmin. Lisäksi hän on hauska: joka kerta vettä pullosta siemaistessaan Richie yskäisi tai irvisti: ”Tämähän on vettä! Yököttävää.”


Parasta antia keikalla olivat ehdottomasti riisutummat balladit ja vanhat Commodores-vedot kuten superpitkä versio allekirjoittaneen henkilökohtaisesta suosikkiveisusta Easy, Destiny’s Childinkin coveroima sairaan kova Sail On sekä tietenkin klassikko Three Times A Lady. Say You, Say Me ei yllättäen ollutkaan keikan koskettavinta matskua, vaikka olin etukäteen niin olettanut.

Commodore-funk-kimara-extravaganza (Fancy Dancer, Sweet Love, Lady lyhyinä versioina) toi kaivattua liikettä mieheen ja yleisöön, mutta Richien reippaampi soolomatsku ei uponnut yhtä hyvin. Tosin Dancing on The Ceilingin aikana kuultiin pätkä myös Van HalenJumpia!

Keikalla kuultiin myös reggaehenkinen Sela, joka oli yllättäen mielestäni yksi keikan parhaista vedoista, vaikken juuri välitä reggaesta eikä minulla ole kummoista suhdetta biisiin. Richie perusteli: ”Kirjoitin tämän kappaleen 25-30 vuotta sitten, ja se on edelleen ajankohtainen.” No niin on. Kukapa ei haluaisi rakkautta ja harmoniaa?

Settilista:
Hello (intro)
All Around The World
Penny Lover
Easy
Ballerina Girl
Still
Oh No
Stuck On You
Dancing on the Ceiling
Three Times A Lady
The Reason vai You Are??
Sela
Sail On
Commodore-kimara: Fancy dancer, Sweet love, Lady (you bring me up)
Endless Love
Brick House
My Destiny
Say you Say Me
Running with the Night
Hello
All Night Long
Goodbye

Teksti: Tiia Rantanen
Kännykuva: Juha Enegren

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki