20.10.2012

Live! Eija Kantola Yön kuningatar 20-v. juhlakonsertti @ Tampere-talo 16.10.12

Eija Kantola juhlistaa tänä vuonna 20-vuotista taiteilijauraansa konserttikiertueen merkeissä. Hän vierailee yhteensä kymmenellä paikkakunnalla yhtyeensä Omegan kanssa lokakuun ajan. Porista aloitettiin ja Espooseen päättyy. Tampere lukeutui yhteen kymmenestä paikkakunnasta. Konsertti oli lähes loppuunmyyty. Ennen konserttia jaettiin ohjelmalehtisiä, missä näkyy illan aikana kuultavat kappaleet ja vierailijat. Tampereella vierailevat Johanna Pakonen ja Anneli Saaristo. Juontajana konsertissa toimii Ile Vainio.

Sali hiljenee ja nauhalta alkaa soimaan Tiritomba, jota Eija lauloi lapsena sekä taustalle ilmestyy kuva Eijasta tuon ikäisenä. Sen jälkeen Eija tulee lavalle laulaen kappaleen Peili. Uskon että juuri sanoituksen takia (En ole enää mikään tyttönen, sitä tahdo en. Säilynyt on silmissäni pilke ilkikurinen..) hän halusi ottaa sen ensimmäiseksi kappaleeksi sen jälkeen kun hänen ihastuttavaa lauluaan lapsena oli soitettu.Ensimmäisessä osuudessa kuultiin Eijan kuuluisimpia kappaleita ja Ile Vainio kertoi juonnoissaan tarinoita Eijan uran varrelta. Eija oli Facebookissa pitänyt gallupia mitä kappaleita ihmiset haluaisivat kuulla konserteissa ja vastaukset olivat jakautuneet niin eri tavalla, että Eija päätti tehdä näistä kappaleista kolme erityylistä potpuria. Ensin kuultiin Beat-sikermä, josta itse pidin kaikista eniten (Kuka, Perhoskesä, Auta mua, Hotelli kaipuu, Kurkiaurat, Muistan sua, Ei kauniimpaa, Hyppy tuntemattomaan, Sano & Yössä sielujen). Yksi kuulluista kappaleista oli Kylmä kuuma ja kaunis, jonka Eija lauloi puoliksi suomeksi ja puoleksi espanjaksi.

Ile kertoi hänen ensitapaamisestaan Eijan kanssa. Eija tuli ohjelmatoimistoon ja oli silloin myös aika ujo. Ile kehui kuinka kaunis hän tuolloin oli ja on edelleen. Hänellä oli kappale ”Ainoa oikea” jolle ei vielä ollut laulajaa. Silloin hän päätti, että Eija laulaa sen. Ilen sanoin jälkikäteen ajateltuna hän oli ainoa oikea laulamaan sen kappaleen.

Ennakkotiedoista poiketen kiertueella oli yksi vierailija enemmän kuin oli mainostettu. Eijan 13-vuotias tytär Nea. Ile kertoi, että Nean piti aluksi vierailla vain Porissa, mutta kuultuaan hänen lauluaan he halusivat hänet koko kiertueelle mukaan. Eija kertoi, ettei Nea halua laulaa mitään humppaa, joten hän oli valinnut esitettäväkseen AdelenRolling in the Deep. Aivan loistava veto ja yleisö tykkäsi myös todella paljon! Monien kuulinkin sanovan, että tämä tyttö kyllä osaa laulaa! Aamulehdessäkin myöhemmin kehuttiin Neaa ja hänen lauluaan. Ja konsertin jälkeen nimmarinjaossakin monet kävivät kehumassa Neaa.

Eija vaihtoi useampaan kertaan asusteita ja ehdottomasti hauskin oli kun hän tuli lavalle sairaanhoitaja-asussaan. Eija on koulutukseltaan sairaanhoitaja mutta se työ jäi musiikin rinnalla kakkoseksi. Hän aloitti laulamaan Valkeaa sisarta ”Luo sairaiden, käy sisar hento valkoinen..” mutta piti sitä itse tylsänä. Hän heilautti hiuksiaan ja alkoi vetämään hyvällä meiningillä Mä jäin kii -kappaletta. Ihailtavaa heittäytymistä ja eläytymistä!! Asuvalinnat olivat osuvia ja niistä osa liittyi Eijan historiaan. Ne tekivät kokonaisuudesta vielä vaikuttavamman!

Väliajalla aulassa myytiin Eijan uutta Yön kuningatar -kokoelmaa ja muidenkin vierailijoiden levyjä. Niitä monet kävivät ostelemassa, sillä he varmaankin halusivat pyytää niihin myös nimmarit konsertin jälkeen.

Toisessa osuudessa kuultiin taas Eijan suosikkikappaleita ja myös nämä kaksi muuta potpuria. Foksisikermä (Louie, Oi Valentino, Antero ja Paha-Anne, Vanha swingi, Ylpeillen, Valoon päin, Kissanainen & Tanssi poika tanssi) sekä Slovarisikermä (Käy luonain eilinen, Matka päättyä ei saa, Ilmaan noussut oon, Tahdon sun tietävän, Jäätyneet kyyneleet, Kiiruhda hiljaa & Mä katseen luon). Mielestäni nämä potpurit toimivat täydellisesti! Eijan ura on kuitenkin ollut niin pitkä ja hittibiisejä on niin paljon verrattuna konsertissa olevaan esitysaikaan, joten tällä tavalla saadaan mahtumaan mukaan paljon laajempi kokonaisuus kappaleista.

Johanna Pakonen oli yksi vierailijoista ja hän esitti kappaleen Anna yksi yö. Eija kertoi, että kaikilla vierailijoilla on jokin suuri merkitys hänelle. Hän ei ole vain valinnut satunnaisesti artisteja vieraikseen. Johannan Eija on tuntenut jo kymmenisen vuotta ja hän kruunasi hänet Tangokuningattareksi, kun Mira Sunnari ei päässyt itse paikalle. Anneli Saaristo oli toinen ennakkotietojen vierailija. Hän päätti ottaa varman kappalevalinnan, kaikille tuttu La Dolce Vita.

Eija lauloi myös muutaman kappaleen Johannan ja Annelin kanssa yhdessä. He ovat aiemminkin esiintyneet tällä kokoonpanolla ja kertoivat hauskoja tarinoita aiemmilta keikoilta ja kietueilta. Eija ja Johanna ovat molemmat mukana myös 2.11. alkavalla Sinitaivas-kiertueella.

Eija esitti myös herkän ja kauniin Äiti kappaleen. Yleisö herkistyi ja monet kaivoivatkin taskuistaan nenäliinat. Johanna Pakosen äiti oli yleisössä ja Johannan toiveena olikin, että Eija omistaisi kappaleen hänelle. Taustalle ilmestyi kuva Eijan äidistä ja Eijasta vauvana. Konsertin aikana taustalla näkyi useampaankin kertaan kuvia Eijan historiasta.

Viimeisenä kappaleena kuultiin Eijan kiertueen nimikkokappale Yön kuningatar. Ile kertoi, että tälle kappaleelle ei olisi ikinä voitu saada parempaa esittäjää. Eija kertoi myös kuinka merkittävä tämä kappale oli hänen urallaan ja varsinkin Tangomarkkinoilla. Mika Pohjola oli sinä vuonna Tangokuningas ja Eija ei ajatellut vielä voiton tuovan hänelle suosiota. Se oli kuitenkin tuomarien eikä yleisön valinta ja hän ei tiennyt mitä yleisö pitää hänestä. Kuitenkin voitettuuaan Syksyn sävelen v. 1994 hän ymmärsi myös yleisön pitävän hänestä. Se voitto merkitsi paljon.

Kiitoksienkin jälkeen yleisö hurrasi vielä seisaaltaan, joten he tulivat kaikki (Eija, Nea, Johanna & Anneli) lavalle laulamaan yhdessä encorena Nimeni ei kuole koskaan ”Fame” kappaleen. Mielestäni tämä veto oli loistava! Eija itse herkistyi tämän kappaleen aikana ja pohti mitenköhän sitten käy, kun kiertue loppuu. Eija myös kehui paljon bändiään Omegaa ja sanoi, että he ovat pitäneet hänestä erittäin hyvää huolta jo useiden vuosien ajan.

Konsertti oli upea elämys ja kokonaisuutena valloittava! Konsertin aikana käytiin läpi Eijan historia 20 vuoden ajalta ja kuvat, kappaleet, vierailijat, asusteet, tarinat kaikki yhdessä loivat upean kokonaisuuden! Milloin Eijaa nähtiin kauniissa mekossa ja joskus taas vanhassa puvussa jonka hän vaatekaapista löysi. Johanna Pakonen itse juhli samalla 10-v. taiteilijajuhlaansa. Kaikissa konserteissa oli eri vieraat, mutta Johanna on mukana useammassakin konsertissa. Muissa konserteissa vierailijoina olivat mm. Tommi Soidinmäki, Saija Varjus & Jari Sillanpää. Konsertissa kuultiin niin Eijalle tärkeitä ja rakkaita kappaleita kuin varmasti myös yleisölle tärkeitä kappaleita. Itse pidän Eijasta ja Eijan musiikista erittäin paljon ja tämä konsertti antoi todella paljon, se oli hyvin erilainen kuin normaalikeikat! Ja Eijasta huomasi kuinka paljon hän eläytyi ja kuinka paljon hänellä oli energiaa! Upea konsertti ja elämys! Vähän meni yliajalle mutta se ei yleisöä todellakaan haitannut, päinvastoin! 2,5 h konsertti sis. väliajan. Eijan uraa on ollut hieno seurata ja hienoa seurata myös tulevaisuudessa!

Teksti ja kuva: Rita Nyman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki