21.5.2010

Euroviisuista tuttu islantilainen Yohanna Suomessa!

Islantilainen Yohanna kävi toistamiseen Suomessa. Tällä kertaa meitä hemmoteltiin kahdella kirkkokonsertilla, Nilsiän sekä Kuopion Alavan kirkossa.

Chaos Tubella oli ainutlaatuinen mahdollisuus seurata Yohannan ja hänen äitinsä vierailua Suomessa. Lauantaina saavuimme Kuopioon illalla ja muutamaa tuntia myöhemmin, hetkeä ennen puolta yötä tapasimme Yohannan, hänen äitinsä Margretin ja Nuorten Pohjola -tapahtuman toiminnanjohtajan Anne Tuomaisen hotellilla. Kävimme lyhyesti läpi tulevat kuvaussuunnitelmat ja olihan tietysti mukava nähdä kasvotusten ja toivottaa heidät tervetulleiksi Suomeen.

Melkein nämä konsertit jäivät toteutumatta tuhkapilvien vuoksi, aikaisemmin konsertit jo siirrettiin ja tälläkin kertaa Yohannan piti saapua perjantaina, mutta tuotakin jouduttiin päivällä siirtämään. Onneksi kaikki lennot onnistuivat ja saimme heidät Suomeen.

Sunnuntaina 16.5. Yohannan ohjelmassa oli ensimmäiseksi Savon Sanomien haastattelu klo 12:30, päätimme mennä jo sen aikana paikalle, oli tarkoitus tuotakin jo kuvatakin, mutta  haastattelutilanteessa ei oikein ollut mitään kuvattavaa niin päätin käydä vaihtamassa muutaman sanan Yohannan äidin kanssa ennen seuraavaksi alkavia harjoituksia.

Harjoitukset klo 13:00-15:00. Yohanna tapasi ensimmäistä kertaa suomalaisista muusikoista koostuvan bändinsä; Elina Kemppainen (koskettimet), Mikko Tuomi (kitara), Henri Laitinen (basso) ja Jouni Rasmussen (rummut), em. kokoonpano oli Nilsiässä ja Kuopion keikalla soitti Elinan tilalla Ossi Jauhiainen (piano).

Harjoituksissa läpikäytiin tietysti kaikki konserteissa kuultavat kappaleet, useammat kappaleet muutamaan kertaan, jotta varmasti saatiin säädettyä oikea sävellaji ym. asiat kohdilleen. Harjoituksista on tulossa yksi video myöhemmässä vaiheessa kuin myös valokuvia. Harjoituksissa oli sangen hyvä fiilis ja Yohannan kommentit mm. Suomen helteistä oli hauskoja. Islantilainen tullessaan Suomeen kuvittelee, että samanlainen ilmastohan se täälläkin on, mut ei ollut ei, Suomessa oli tuolloin kovimmat helteet Euroopassa. Aikaisemmin aamupäivällä olivat joutuneet jo käymään vaateostoksilla. 

Harjoituksissa selvisi, että konsertissa ei kuulla Yohannan soolotuotantoa vaan  hänen valitsemiaan cover-kappaleita. Useimmat kappaleet olivat hänen henkilökohtaisia suosikkejaan ja Yohanna kommentoi valintojaan, että kappaleita valitessa hän myös mietti, että ne olisivat sopivia kappaleita esitettäväksi kirkkossa. Mainittakoon kappaleista Nick Caven “Into My Arms”, Randy Crawfordin “Almaz”, Eva Cassidyn (originaali taitaa olla The Impressionsin) “People Get Ready”, Bryan Adamsin “Heaven, joka sekin olis listalla Dj Sammyn versiona ja Yohannan ehkä suosikkikappale Abban “Thank You For The Music” jne. Omiksi suosikkini näistä cover-kappaleista olivat People Get Ready, Into My Arms ja islantilaisen KK:n kaunis kappale “I Think Of Angels”, jos  nyt joitakin pitää valita.


Harjoitukset päättyivät vajaan 1,5h uurastuksen jälkeen, josta Yohannan ryhmä siirtyi syömään ja me Antsan kanssa palasimme takaisin hotellille. Tarkoitus oli, että kun ruokailu on ohi niin saan viestin, että ovat hotelille tulossa ja tehdään sovittu videohaastattelu tässä vaiheessa. Kauaa tätä ei tarvinnut odottaakaan ja  näin treffasimme Yohannan hotellin helteisessä aulassa.

Yllä haastattelun ensimmäinen osa, osat II ja III julkaistaan täällä pian. Ja tuosta helteisestä voisi vielä mainita, että kesken haastattelua sää muuttui radikaalisti, sen huomaa videoltakin hyvin, sisällä alkoi tuulemaan, itse kuvasin aukinaisen ikkunan vieressä ja olin kuin keskellä myrskyä.

Haastattelun jälkeen takaisin huoneeseen ja lepoa, tosin eihän siinä jäänyt aikaa kuin 45 minuuttia ja sitten kohti Nilsiän kirkkoa ja soundcheckia. Kirkoissa on aika hienoa kuunnella konsertteja, mutta ei yhtään mukava videokuvata tai se vielä menee, mutta valokuvaaminen on todella tuskaisaa. Jokainen räpsähdys kuuluu takariville saakka, ei viitsi nousta seisomaan, ei edes penkkirivien ulkoreunoille. Ei kauhean hyvät asetelmat konsertin tallennusta ajatellen.
Mutta musiikki soi komeasti, ai että. Vaikka takana oli vain 1,5 tuntia harjoittelua ja sen jälkeen pikainen soundcheck niin kyllä kuulosti upealta.

Yohannan laulu on niin vaivatonta, ei tarvitse katsomon puolelta huolehtiä, että miten artisti pärjää. Tuli aikaisemmin tänään vastaan yksi video Youtubessa, joka on hauska. Kyse on Yohannan omasta kappaleesta Walking On Water, joka on kuvattu amatöörikameralla Ruotsissa tv-ohjelman harjoituksissa. Jollain tavalla tämä video kuvastaa kauhean paljon Yohannaa, kyseisellä videolla hänellä pettää pokka ja syynä on hänen äitinsä, joka on jossain kuvaajan takana, tiedä sitten mitä tekee. Ja pakko mainita tässä vaiheessa, että Margret oli aivan mahtava tyyppi. Itselle tästä tuli hyvä mieli, joten päätin sen tässä jakaa kaikille.

Mutta takaisin konserttiin, josta nähtävästi ei ole tulossa mitään videoita tulevaisuudessa valitettavasti, jos tulee niin pistetään linkkiä myöhemmin julki. Konsertti kesti noin tunnin verran, jonka jälkeen Yohanna saapui jakamaan nimikirjoituksia ja poseeraamaan valokuvissa. Sen jälkeen vielä paikallinen lehti nappasi  hänet lyhyeen haastatteluun. Tämän jälkeen oli tiedossa paluumatka Kuopioon ja tämän illan ohjelma oli tässä.

Maanantaina tiedossa oli Kuopion konsertti Alavan kirkossa. Päivällä oli ollut Kuopio -lehden kuvauksia. Kuulin, että alastoman miehen kanssa oli joutunut/päässyt kuviin.. patsaasta toki kysymys. Lehti nähtävästi ilmestyy ensi viikolla, joten pitää käydä katsomassa mitä kaikkea ovat sen päivän aikana tehneet.

Kuopion konsertti poikkesi Nilsiän konsertista sillä, että biisijärjestystä oli muutettu ja viimeisissä kappaleissa Yohannan kanssa lavalle nousivat paikallinen nuorisokuoro, tämä toimikin vallan mainiosti. Lisäksi voisi mainita, että  itse pidin myös siitä, kun Ossi Jauhiainen tuli soittamaan tälle keikalle niin hän myös lauloi taustoja, joka oli ehdottomasti plussaa.

Upeat keikat ja voi vain toivoa, että sitten joskus, kun Yohannalta saadaan uutta materiaalia niin joku olisi Suomessa hereillä ja toisi hänet Suomeen konsertoimaan ja sillä kerralla saisimme kuulla hänen omaa materiaaliansa. Tällä kertaa Yohannan esiintyminen oli osa Nuorten Pohjola -tapahtumaa ja siitä suuri kiitos heille.

Se, että tämä kaikki tämä meidän osalta toteutui, että sain luvat kuvata niin siitä iso kiitos Duncanille (Team Yohanna), joka sopi kaikki asiat Yohannan kanssa etukäteen, Nuorten Pohjola -tapahtuman Anne Tuomaiselle ja tietysti Yohanna & Margret!!! <3 <3 <3 Thank You so much for everything!!

Teksti ja kuvat: Tiia Santavirta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki