17.6.2012

Live! BoomBox Festival (perjantai) @ Suvilahti, Helsinki 15.6.2012


 
Ensimmäistä kertaa järjestetty hiphop-kaupunkifestivaali Boombox valtasi Suvilahden 15.-16. kesäkuuta. Ikärajaton festari tarjoili toinen toistaan kovempia suomiräpin ja -reggaen kärkinimiä kolmella eri lavalla. Chaos Tube kävi katsomassa, millaisia helmiä Boomboxissa nähtiin. Seuraavassa poimintoja ensimmäiseltä festaripäivältä.

Perjantaina alkuillasta Suvilahden valtava festivaalialue komeilee tyhjyyttään. Steen1 eli Seppo Lampela räppää alle 50-henkiselle yleisölle ja tyhjälle asfalttikentälle. Stenkalle propsit siitä, ettei yleisön määrä vaikuta showhun. Miehen meininki tempoo mukaansa, oli porukkaa tai ei. ”Voisko tän lavan kääntää itä-Helsinkiin”, pyytää Stenkka, joka myös nimellä Liekehtivä Sikiö tunnetaan. Kappale Itä-Helsinki uppoaa yleisöön kyllä Suvilahdessakin. Hyvä Kale!

Steen1:n hyvästä menosta huolimatta festivaalialue näyttää surullisen tyhjältä, ja mieleen tulee, olisiko tapahtuman voinut järjestää pienemmissä tiloissa. Pian selviää, missä ihmiset ovat: suurin osa festariyleisöstä jonottaa Kattilahalliin Ruudolfin keikalle. Ihmisiä ei päästetä sisälle, vaikka keikan piti alkaa jo yli puoli tuntia sitten. Jonosta kerrotaan, että sisällä rakennetaan vielä lavaa. Lava ei ole valmis, vaikka festari on täydessä käynnissä?

Redrama aloittaa pienemmällä ulkolavalla. Yleisöä ei ole, mutta Lasse Mellberg onnistuuhoukuttelemaan Kattilahallin jono-osastoa lavansa eteen. Yleisöstä löytyy muutama tosi innokas fanikin, ja viimeistään toisen biisin Street Musicin aikana alkavat yleisön polvet notkua. Tanssia ja hyvä meininki - kevyempää osastoa verrattuna Stenkan blaastiin. Akustisemmasta ja ns. musikaalisemmasta matskusta viime aikoina tutuksi tullut herra Mellberg jopa soitti akustista kitaraa.

Livahdan katsastamaan Ruudolfin vihdoin alkaneen vedon. Lähestunnin myöhästyneen artistin yleisö ei ole moksiskaan, vaan tuntuu olevan entistä enemmänpähkinöinä. Hieman ankea sisätila toimii Ruudolfille edukseen. Rudyn fanit ovat niin fiiliksissä, että paikka olisi täynnä, olivat olosuhteet millaiset hyvänsä. Keikka taitaa myös olla alaikäiselle yleisölle melko harvinaista herkkua.

Kellareiden kasvatit, Fintelligens vetävät keikan luonnollisesti isoimmalla lavalla, mitä Boomboxista löytyy. Koko kansan aseistakieltäytyjä Iso-H ja koko kansan hymypoika Elastinen huudattavat tiheästi pakattua, tanssivaa festariyleisöä. Odotetusti kova meininki - kesämeininki! En odottanut olevani näin innoissani Fintelligensin keikasta, mutta toisin kävi. Onneksi!

Pienemmällä ulkolavalla esiintyy Stig. Uuden Musiikin Kilpailun ja Laululeijan jälkimainingeissa odotin Stigiltä livebändiä, mutta mies esiintyykin ainoastaan DJPP:n avulla. Stigillä on mukavasti yleisöä, eikä mies bändin puutteesta huolimatta koskaan petä. Keikan aikana nähtiin jopa esiintymisasun vaihto - farkkupaidasta t-paitaan!

Stigin yleisöstä löydän nuoret kaverukset Maxin, 16 ja Akun, 15. Jannut ovat menossa Kattilahalliinkatsomaan juuri aloittavaa Graciasta. He kertovat tulleensa Boomboxiin katsomaan ”kaikkea, paitsi Rähinää.” Erityisesti Max ja Aku odottavat lauantaista Eevil Stöön keikkaa. ”Se on paras. Tänään on tällanen päivä, että täällä on vähän diipimpii jäbii.”

Deogracias Masomin eli Graciaksen keikalla lavan edustaa kansoittaa pieni, mutta innostunut yleisö.Sääli, sillä mies on tuplaajansa Noah Kinin kanssa mielestäni omassa genressään kovinta kamaa, mitä täällä tällä hetkellä tehdään. Ennenkin Graciaksen livenä nähneenä jäin tähänkin keikkaan kaipaamaan livepumppua. Kattilahallin puuroinen soundi laimensi kovan keikan vaikutusta. Tämän vedon olisin toivonut olevan ulkona.
Lahtelaiset Jere, 19 ja Joonas,17, tuulettuvat Kattilahallin ulkopuolella. Nuorten miesten mielestä on mukavaa, että festareille pääsevät sekä täysi- että alaikäiset. ”Kyllä anniskelualueella on enemmän fiilistä. Olishan se kiva, että joka paikkaan olis vapaa pääsy”, myöntää Jere.

Boomboxiin kaverukset tulivat fiilistelemään festarikesää sekä katsomaan JVG:tä ja Rähinää. Illan pikku hiljaa pimetessä Kuningassoundin reggaerytmit keventävät festarin fiilistä entisestään. Reggaella on sellainen vaikutus - ilta-auringossa kylpevän festarikansan on pakko alkaa hytkyä. Kaiken kaikkiaan hyvä ja rento meininki.

Tasaisesti ruskettunut Jare Henrik Tiihonen eli Cheek tarjoilee taattua menoa pienemmällä ulkolavalla. Cheek lupaa vanhaa, uutta ja väliaikamatskua. ”Tärkeintä on, että pidetään hauskaa ja lauletaan!” Tämä on ehdottomasti festariperjantain ammattilaisin, mutta samalla sieluttomin lavashow. Lavalle asennetut screenit pyörittävät Cheekin musavideoita biisien tahtiin, välispiikkejä tahdittavat dj:n ilmoille päästämät shotgun- ja vuvuzelasoundit, mutta yleisö nauttii ja on mukana.

Teksti: Tiia Rantanen
Kuvat: Rita Tuohimaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki