20.6.2012

Live! BoomBox Festival (lauantai) @ Suvilahti, Helsinki 16.6.2012

Ensimmäistä kertaa järjestetty hiphop-kaupunkifestivaali Boombox valtasi Suvilahden 15.-16. kesäkuuta. Ikärajaton festari tarjoili toinen toistaan kovempia suomiräpin ja -reggaen kärkinimiä kolmella eri lavalla. Chaos Tube kävi katsomassa, millaisia helmiä Boomboxissa nähtiin. Seuraavassa poimintoja toiselta festaripäivältä.

Ruger Hauerin keikka Boomboxin isoimmalla lavalla on kolmikon ensimmäinen, mitä olen koskaan nähnyt. Ruger Hauer on kokoonpano, jonka muodostavat Pyhimys, Tommishock ja Paperi T. Kolmikon ensimmäinen albumi Se syvenee syksyllä julkaistiin loppuvuodesta 2010. ”Rugerilta tulee uus levy joskus, se on jo uutinen sinänsä”, luvataan Boomboxin lavalta. Rugerin matsku on vähän synkempää, eikä ehkä näillä festareilla tähän aikaan ihan omiaan nappaamaan yleisöä mukaansa. Musa on kuitenkin sekä vaikuttavaa että vakuuttavaa, ja sitä tekee mieli jäädä seuraamaan. Kolmikosta erityisesti Pyhimys eli Mikko Kuoppala on sellainen kaveri, jonka karisma ja presenssi pakottaa kuuntelemaan. Tulee tunne, että nyt se sanoo jotain, mihin kannattaa keskittyä.

Jätkäjätkät räjäyttävät pankin Caliroots-stagella. Tätä pumppua ei kyllä voitaoikein mikään. Meininki on katossa, soittajat ovat kovassa vedossa ja yleisö mukana - tämä jos mikä on todella kova setti räppifestareilla. Soittimien monipuolisuus tekee vaikutuksen ja räppäri-solisti Asan eli Matti Salon taituruus on omaa luokkaansa. ”Joku saa tietää”-biisin reggaerytmeissä yleisö tuntuu taas vapautuvan pykälän lisää. Henkilökohtainen suosikkini Joska Josafat loistaa lavalla. Miehellä on yhtä aikaa pehmeä ja terävä, uskomattoman kaunis ääni, joka sulattaa sydämen lisäksi ainakin tämän tytön polvet. Jätkäjätkiltä julkaistaan kesäkuussa kolmas albumi - silmät ja korvat auki!

Lähtiessäni festareilta kotiin parantelemaan flunssaa, näen vielä vilauksen Notkeasta Rotasta main stagella. Notkiksella on asiallinen meininki! Rotankuonoon sonnustautuneella sällillä on lavalla seuranaan useampia pitkätukkaisia muusikkoja tiukkoine hevikitaroineen. Seuralaiseni huutaa korvaani: ”Lasketaanko tätä enää räpiksi?”

Matkalla ulos festivaalialueelta kurkkaan Kattilahalliin, jossa kouralliselle uskollista nuorisoa esiintyvät Petos ja OG Ikonen.

Boombox onnistui festarina melko hyvin. Miinukset ja plussat tässä:

- Välillä tuntui, että festivaalialue on liian suuri tapahtumalle.
- Yhdestä ainoasta, huonosti toimivasta vesipisteestä järjestäjille valtavat pyyhkeet: kuumana kesäpäivänä on festarikävijöiden kosteutus tärkein prioriteetti. Toimimattomasta vesihanasta ei tuntunut kukaan ottavan vastuuta. Vesi myös maistui tosi pahalle.
- Kaupunkifestarille riittää minimaalisempikin festaritarjonta. Tatuointibussit, mekaaniset härät ja benjihyppymahdollisuudet ovat vähän liikaa ja kuuluvat isommille areenoille.
- Festifaaliohjelmia ei jaeta missään. Korvatulpat 2 euroa. Ihan tosi?
- Festivaalin ilme tuntuu olevan vähän hakusessa. Telttoja ja aitoja on koristeltu c-kasetein, vinyylein ja boombox-mankoin, mutta hyvin kömpelösti ja lähes huomaamattomasti.
- Akustiikka ontuu: Kattilahallin soundi puuroutuu, Caliroots-lavan ääni kimpoilee vastapäisistä seinistä, meteli kantautuu todella kauas.

+ Plussaa hyvästä lakusta!
+ Plussaa graffitiaidasta!
+ Plussaa todella kovaluokkaisesta artistikavalkadista!
+ Plussaa ikärajattomuudesta!

Teksti: Tiia Rantanen
Kuvat: Rita Tuohimaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki