30.5.2012

Live! Flute of Shame EP-julkaisukonsertti @ Vuotalo, Helsinki 24.5.2012


 
Flute of Shame eli Koop Arposen, Dane Stefaniukin ja James Lascellesin muodostama akustinen trio, juhlisti kauan odotettua levyään julkaisukonsertilla Helsingin Vuotalossa. Koopia Idolsista asti fanittaneena en voinut kuvitellakaan missaavani tilaisuutta, ja pettymyksen siitä, että valmistumassa olisi vain EP eikä albumia, olin käsitellyt jo etukäteen. Puitteet olivat komeat ja 360 hengen sali lähes täysi kun konsertti käynnistyi videolla bändin pitkästä syntyhistoriasta - trion jäsenethän ovat ystävystyneet jo vuosia sitten toimiessaan katumuusikkoina Englannissa.

Trion lisäksi lavalle asteli kitaristi Peter Engberg, sekä rumpali Teijo Jämsä, jonka mukanaolo oli erityisen ilahduttavaa - Teijon valloittavasta lavaolemuksesta oli saatu nauttia Koopin artistiuran alkuaikoina, kun hän oli bändin vakiomiehistöä. Rumpukomppi toi akustiseen kitara-basso-meininkiin lisäryhtiä ja konserttisaliin soveltuvaa mahtipontisuutta. Salin flyygeli oli myös ahkerassa käytössä, kun Koop itse asettui sitä soittamaan useassa kappaleessa. Koopin pianotaituruus ei vaan päässyt täysin oikeuksiinsa vahvan bändisoiton seasta.


 
Ennakkoon mainostettu tähtivieras Anna Puu lauloi dueton Koopin kanssa heti konsertin alkuun ja kiirehti sitten omalle keikalleen. Ainokainen kappale oli sitten sitäkin kauniimpi, Koopin koskettava ”When I’m Old” edelliseltä ”Bright Lights” -albumilta. Jos Annan vierailu oli hätäisyytensä takia pieni pettymys, Pete Parkkosen kutsuminen lavalle yleisön joukosta oli riemastuttava yllätys. ”Every Song I Hear” -hitti Koopin ensimmäiseltä ”New Town”-levyltä soi riehakkaampana kuin koskaan kahden Idols-ystävyksen yhteisvetona. Konsertin vierasvalinnat osoittivat minusta hienolla tavalla sen, että Koop arvostaa Idols-taustaansa ja sen tarjoamaa mahdollisuutta, vaikka nyt ihan omanlaista uraa tekeekin.

Flute of Shame on siis julkaisemassa ensimmäisen yhteisen, neljä kappaletta sisältävän levynsä. Kun todennäköisesti pelkkään digimyyntiin tuleva EP:kin vielä odotuttaa itseään, voisi todeta sarkastisesti, että aika komea levynjulkaisukonsertti siihen nähden, ettei ollut levyä. Rennolla itseironialla bändi onnistui kuitenkin kääntämään tilanteen edukseen, ja ainakin fanit odottamaan uusia upeita julkaisukonsertteja.


 
Levylle tulevista kappaleista ”Waiting” oli tuttu Idols tekee hyvää -konsertista. Monta muuta kappaletta kuulin ensimmäistä kertaa, mikä teki hieman haasteelliseksi muistaa mitkä olivat levyn biisejä - trio esitti nimittäin myös myöhemmin julkaistavia uutuuksia. Ensisinkuksi kaavailtu ”Coming Home” teki välittömästi valtaisan vaikutuksen, kuin myös dramaattisen mahtipontinen ”These Hands”, mutta sen levyversiota joutuu odottamaan pidempään. Pari riehakkaampaa rallia ”Landlord” ja ”Wake Up” eivät ehkä ”kuuntelubiiseinä” heti avautuneet, mutta villitsevät taatusti yleisön tulevilla keikoilla.

Bändillä riittää ilmeisesti kappaleita säästeltäväksikin, kun jo parilta keikalta tuttu kitaristi Jamesin kirjoittama komea ”We Will Rise” loisti poissaolollaan, samoin kuin Koopin aiemmissa salikonserteissa yksin tulkitsema ”Grass is Greener” -pianoballadi. Uutuuksien lomassa kuultiin myös yksi ikivanha levyttämätön biisi. Idols-aikaan Koopin myspace-sivulla ihastuttanut ”Peace of Mind” olikin minulle yksi konsertin huippuhetkistä.
Omaa levyä odotellessa trion ohjelmisto on tukeutunut Koopin soololevyjen materiaaliin ja covereihin. Myös Vuotalon kahteen settiin mahtui jokunen cover, kuten kansainväliseen New Wave -laulukilpailuun edustuspaikan tuonut ”Nights in White Satin”. Yleisö sai väliajalla kirjoittaa toivebiisejä lapuille, ja soitettavaksi arvotussa toiveessa luki vain ”Beatles” - hieman epäonnekas valinta siinä mielessä, että bändi pääsi esittämään vakio-ohjelmistoonsa kuuluvan, myös New Wave -finaalissa esitetyn ”I Saw Her Standing There” -kappaleen. Kappalehan on toki loistava, mutta olisin toivonut arvonnan tuottavan jotain ainutkertaisempaa.


 
Kokonaisuutena konsertti oli nimenomaan ainutkertainen, ja sellaiseksi sen teki bändin iloinen, suorastaan hulvattoman hassutteleva esiintyminen. En tiedä välittyikö Jamesin ja Danen englanninkielinen läpänheitto salin takaosaan, mutta Koop - joka usein itsekin vaihtaa spiikkauskielen englanniksi - oli oma välitön itsensä enimmäkseen suomeksi. Yleisön yhteisnaurua kuultiin useaan otteeseen, erityisesti toisen setin alussa, kun isolta screeniltä näytettiin lukuisten muusikoiden ja julkkisten tähdittämä EP:n mainosvideo. ”Kulkurin iltatähti” -encore taas sai yleisön alkuun varovaiset äänet voimistumaan liikuttavan lämminhenkiseen yhteislauluun.

Teksti ja kuvat: Leena Ikonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki