25.4.2012

Live! Judas Priest @ jäähalli, Helsinki 22.4.2012
 
Itse heavy metal saapui Helsingin vanhaan jäähalliin huhtikuisena sunnuntai-iltana. Heavy metal puhtaimmassa, alkuperäisimmässä mielessä. Ei nimittäin ole väärin todeta, että legendaarinen Judas PriestRob Halfordeineen on surutta yhtä kuin puhdas ja alkuperäinen heavy metal. Ja näin totisesti myös livenä oli.
 
Mainiossa vireessä yhä edelleen oleva Judas Priest oli ”Epitaph”-jäähyväiskiertueellaan näyttämässä suomalaiselle metallikansalle, kuinka kaikki alkoi, ja samalla kuinka kaikki aikanaan loppuu. Mahtipontinen, laservaloin ja tulenlieskoineen ryyditetty lähes kolmetuntinen hyvästienjättökeikka oli huikea metallispektaakkeli, joka todensi sen, että Judas Priest on viimeisilläänkin huikeassa vedossa. Vokalisti, todellinen legenda, Rob Halford oli äärimmäisen hyvässä vedossa (ikä ja vuosien tuomat rasitukset huomioon ottaen). Halford kykeni vieläkin laajaan vokaaliskaalaan, ja antoi varmasti kaiken sen, mitä suurmiehestä vielä irti saa. Kitaristikaksikko Ritchie Faulkner-Glenn Tipton soitti tiukkaakin tiukemmin yhteen, eikä nuori KK Downingin seuraaja aiheuttanut hetkeksikään sellaista tunnetta, että väärä mies olisi Tiptonin aisaparina. Habitus ja elekieli suorastaan mallinsi Downingia, muttei matkimalla, ainoastaan pieteetillä. Basisti Ian Hill nyki yleisöstä katsottuna lavan oikeassa reunassa samalla tavalla, kuin aina ennenkin, ja rumpali Scott Travis soitti vakuuttavasti taustalla.


 
Keikan settilista oli rakennettu konstruoimaan Priestin pitkää matkaa, sillä se piti sisällään yhtyeen historian varrelta koottuja suurimpia helmiä, ja vielä suhteellisen kronologisessa järjestyksessä soitettuna. Selvä ajatus setissä oli, että Priest soittaa nyt vielä kerran suomalaiselle yleisölleen sen, minkä hehaluavat kuulla. Metal Godsista Turbo Loveriin, The Sentinelistä Hell Bent For Leatheriin, You’ve Got Another Thing Comingistä Living After Midnightiin. Joukkoon mahtui myös äärimmäisen upeasti tulkittu Diamonds and Rust, joka sai allekirjoittaneen ihon kananlihalle. Erikoisemmasta livevarioinnista vastasi puolestaan Breaking the Law, jonka itse yleisö pääsi tulkitsemaan: Halford lauloi kyllä mukana, mutta mikrofoni oli koko kappaleen ajan suunnattuna yleisöön. Idea oli hyvä ja hauska, mutta pakko kait on todeta, ettei suomalaiset pystyneet ideaan vastaamaan - käytännössä Breaking the Law soi ”karaokeversiona”, josta puuttui laulu. Silti kokonaisuudessaan illan kattaus oli erinomainen.

Myös erilaisia show-elementtejä koettiin jäähallissa aivan riittävästi. Oli nahkaa, niittiä ja näyttävyyttä, oli diskopalloa, oli moottoripyörää, oli hopeista kimallekaapua - antaumuksella suunniteltujen elementtien yksinoikeutettuna valtiaana toimi Halford, joka mahtipontisuuden ja rohkeuden ikonina liittyi jokaiseen elementtiin. Halford, josta on vuosien varrella rakentunut todellinen ikoni monelle eri ryhmälle, todensi viimeistä kertaa sen, että hän on huojuessaan ja kumarassa laulaessaan yksi ja ainoa oikea keulakuva Judas Priestille; heavy metallille.


 
Upean metallielämyksen jälkeen olo oli jopa hieman haikea. Niin kai se sitten on, että Priestiä en enää minä, kuten et sinäkään, tule livenä näkemään. Valtavan kovalla volyymillä heitetyt jäähyväiset oli, yhtä kaikki, upea elämys. Sellainen, jonka jokainen paikalla ollut muistaa, sillä siihen iltaan päättyi osa heavy metallin historiaa.
Settilista: Rapid Fire, Metal Gods, Heading Out to the Highway, Judas Rising, Starbreaker, Victim of Changes, Never Satisfied, Diamonds and Rust, Prophecy, Night Crawler, Turbo Lover, Beyond The Realms of Death, The Sentinel, Blood Red Skies, The Green Manalishi, Breaking the Law, Painkiller, The Hellion and Electric Eye, Hell Bent For Leather, You’ve Got Another Thing Comin’, Living After Midnight.

Teksti ja kuvat: Lauri Kananoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki