26.4.2012

Live! THE DØ @ Tavastia, Helsinki 23.4.2012


 
Oma keikkakevääni on lähtenyt käyntiin aika hitaanlaisesti, mutta nyt on paikallaan höristää korviaan. Ulkomailla viihtynyt ranskalais-suomalainen indieduo The Dø on viimeksi soittanut Suomen maaperällä viime kesän Flow-festareilla täydelle teltalle, ja nyt kaksikko vetää Tavastialla ensimmäisen klubikeikkansa meille suomalaisille. Kysyn ovella kuvausjärjestelyistä, ja minulle sanotaan että kuvaa sieltä mistä saat parhaiten kuvattua. Helpommin sanottu kuin tehty, en ole nimittäin ainoa joka on vaivautunut paikalle.

Jos sali on täynnä, niin sitä on lavakin. Erilaisia peltejä, saksofoneja, rumpuja, keppejä ja miksaustorneja. The Dø on luovasti kokeileva, muttei kuitenkaan niinkokeileva että se alkaisi liiaksi ärsyttää. Mukana lavalle ovat tulleet pienimuotoiset taustajoukot, jotka myös pysyttelevät taustalla pääparin valloittaessa yleisön puolelleen.

Aivan ensimmäiseksi Dan Levy huikkaa mikrofoniin rakastavansa karjalanpiirakoita. Ranskalaismiehen suomenkielentaito sulattaa suut hymyihin. Suomalaissyntyinen solisti Olivia Merilahti on samanaikaisesti bändin voima ja herkkyys. Biisistä riippuen kuullaan joko tavattoman herkkää tunnelmointia tai energistä rytmikkyyttä.

Bändin ulkoista olemusta voisi kuvata sanoin ”Florence Welch meets Pikku Myy”. Jotain samankaltaisuutta löytyy, vaikka Merilahti onkin sanonut Florencen olevan hivenen yliarvostettu. Sateenkaarenvärisissä sukkahousuissa, paksupohjaisissa maiharikengissä ja huolettomassa kesämekossa kitaraa soitteleva suloinen nainen on melkein kuin satukirjan sivulta.

Levystä ei ensin näy miksauspöydän takaa kuin hiustupsu, mutta pian hän työntää knallihatun päähänsä ja tarttuu kitaraan. Seuraa At Last yhdessä Merilahden kanssa, The Dø on parhaimmillaan huolettomassa kitarajammailussa. Too Insistent on uudemman Both Ways Open Jaws (2011) -albumin biisejä, niitä joita olen kuunnellut vähemmän mutta joista pidän välittömästi.


 
Niille, jotka eivät olleet Tavastialla maanantai-iltana, tiedoksi että varsinainen show alkoi vasta kolmannen biisin jälkeen, välittömästi sen jälkeen kun olin lopettanut kuvaamisen ja laskenut kameran pois käsistäni. Merilahti tervehtii yleisöä ja huomauttaa ettei ole enää ollenkaan niin jännittynyt kuin aluksi, vaikka koko suku onkin taas ilmeisesti saapunut katsomaan keikkaa. Välillä rauhoitutaan nyökyttelemään Stay (Just A Little Bit Moren) ja The Bridge Is Brokenin tahdissa, ja sitten Levy revittelee saksofonin varressa ja bassoa soitetaan nelinkontin maassa.

Meno yltyy yhä vain hurjemmaksi. Slippery Slope taitaa olla illan odotetuin biisi, ainakin se saa yleisöön eniten liikettä. Merilahti kieppuu ympäri lavaa kuin pieni pyörremyrsky, lyö rumpua ja karjahtelee valonauhalla koristeltuun megafoniin. Tunnelma on kuin viidakossa, naurattaa.

Parin metrin päässä oleva tyttöporukka tuntuu keskittyvän keikan sijasta vähän liikaa tuoppeihinsa. Kovaääninen keskustelu kesken kauniin ja herkän Dust It Off in saa ympärillä aikaan närkästyneitä katseita. Hipsterinutturat ovat ehkä vähän kireällä, mutta toisaalta ymmärrettävää. Suurin osa yleisöstä on luultavasti kuitenkin tullut kuuntelemaan itse artistia, ja kaiken lisäksi maksanut siitä lystistä. Omakin keskittymiseni horjahtelee vähän, en toki haluaisi saada kaljaa käsivarsilleni. Keikkapaikan ei tarvitse olla kirjasto, mutta kyllä musiikillekin pitäisi luonnollisesti antaa tilansa. Siispä kohtelias keskisormi tällaiselle keikkakäyttäytymiselle.

On My Shoulders on niitä biisejä, joiden kautta minä ja moni muu on aikanaan tutustunut The Dø’hon. Esikoisalbumi The Mouthfulin (2008) biiseistä mukana on myös mm. kevyesti tamppaava Aha. Dan Levy käy taas esittelemässä kielitaitoaan toivottaen ”hyvää yötä”, joskin turhan aikaisin. Tunnelma lavalla ja sen edessä on leppoisa, bändillä näyttää olevan hauskaa.

En aivan pysy perässä settilistan suhteen, olen jotenkin lumoutunut hyvästä musiikista. Merilahden ääni taianomaisen keveä aiheuttaa kylmiä väreitä myös Moon Mermaidsissa. Soittorasialta tai karusellilta kuulostava The Calendar saa eturivin keinahtelemaan mukanaan.


 
Lopuksi kuullaan vielä Travel Light ja Was It A Dream? Bändi poistuu leveästi hymyillen, ja niin tekee narikalle valuva yleisökin. Kotimatkalla sataa. Kuulen ohikulkevilta kommentteja, että olipa inspiroiva keikka, tuollaista pitäisi olla enemmänkin ja ennen kaikkea; voi kun tuollaista osaisi tehdä itsekin. Ajattelen, että kuuntelenpa minä hyvää musiikkia, se riittää minulle.

Teksti ja kuvat: Laura Halonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki