31.3.2010

Faust -Metal Ooppera @ Nosturi, Helsinki 13.3.2010


Faust – Metal Ooppera käsittelee fyysisyyden ja musiikin avulla ihmisen sisäistä ristiriitaa
13.3.2010 ensi-iltansa sai Juho Liiran ohjaama Faust – Metal Ooppera, joka tulkitsee J.W. Goethen tunnettua teosta metallimusiikin avulla. Esitys tapahtuu Nosturissa, jonka lava on täysin lavasteista riisuttu. Kaikki ilmaisu perustuu musiikin tulkintaan, liikkeeseen ja valoihin.
Fyysisyys on yhtä keskeinen osa näytelmää kuin musiikkikin. Hienoimmin se toteutuu kuorossa, joka kuvaa liikkeillään ja lauluillaan ihmisen sisällä vallitsevaa myrskyä ja elämän traagisia tapahtumia.
Tunteiden tulkinta kasvojen avulla on täysin poistettu pitkien hiusten ollessa suuren osan ajasta esiintyjien kasvojen edessä. Tämä kuvastaa myös sitä, miten näytelmän henkilöt ovat kasvottomia – he voisivat olla kuka tahansa meistä. Jokainen kokee ajatonta tuskaa olemassaolostaan ja taistelee hyvän ja pahan kysymysten äärellä.
Näyttelijöiden laulusuoritukset ovat vakuuttavia ja vievät yleisön tunnelmien äärilaidoille. Raskas metalli vaihtuu ajoittain rauhalliseen ja melodiseen ilmaisuun. Jere Kolehmaisen esittämä Mefistoteles ja Talvikki Eerolan esittämä Kerttu tuovat yleisön eteen puhtaan hyvän ja pahan, jonka keskellä Tuukka Martiskaisen esittämä Henrik Faust yrittää tasapainoilla. Näyttelijöiden äänet tukevat hienosti heidän roolihahmojaan. Näytelmä huipentuu enkelien ja Saatanan lopputaistoon.
Metalliooppera on erikoinen kokeilu tuoda esittävää teatteria metalliyleisön sekaan. Reilun tunnin ajan katsoja saa nähdä ja kuulla live-musiikkia höystettynä teatraalisilla elementeillä. Esityksen loputtua jää kaipaamaan toista puoliaikaa.
Teksti: Terhi Mahlamäki
Kuvat: Niklas Sandström

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkki

Palkki